İnşaat Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin İnşaat Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
İnşaat Mühendisliği

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Abdullah Gül Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY41299,90795265,278
2Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY32291,00137296,700
3Adıyaman Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (4 Yıllık)SAY26Dolmadı0
4Afyon Kocatepe Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (4 Yıllık)SAY21Dolmadı0
5Akdeniz Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (4 Yıllık)SAY41337,61766170,311
6Aksaray Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (4 Yıllık)SAY21Dolmadı0
7Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (4 Yıllık)SAY36294,42673284,315
8Altınbaş Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY6327,3688191,435
9Altınbaş Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY5Dolmadı0
10Ankara Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (4 Yıllık)SAY36360,70197131,156
11Ankara Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (KKTC UYRUKLU) (4 Yıllık)SAY1335,91636173,591
12Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY62345,13314156,392
13Antalya Bilim Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY3333,81949177,642
14Antalya Bilim Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY14Dolmadı0
15Atatürk Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (4 Yıllık)SAY36294,66593283,447
16Atılım Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY5388,295995,513
17Atılım Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY25290,24478299,662
18Avrasya Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (Burslu) (4 Yıllık)SAY4Dolmadı0
19Avrasya Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY17Dolmadı0
20Aydın Adnan Menderes Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY41307,00433243,366

İnşaat Mühendisliği

İnşaat Mühendisliği bölümü, çeşitli işlevlere sahip binaların inşası için kalifiye eleman yetiştirir. İnşaat Mühendisliği bölümünün amacı; gökdelenler, yollar, köprüler, tüneller gibi büyük projeleri tasarlayabilecek ve denetleyebilecek, yapılan projenin bütçeye uygun bir şekilde ilerlemesini sağlayabilecek, proje kapsamında harcanacak malzemeleri hesaplayacak, projelerin doğal dengeye uygun olmasına özen gösterecek, grup çalışması yapabilecek, iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulayacak mühendis adaylarını eğitmektir. İnşaat Mühendisliği, Mühendislik Fakültesine bağlı olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. İnşaat mühendisi olacak kişilerin, matematik ve fizik bilimlerine yatkın olması oldukça önemlidir. Grup çalışmalarına farklı mevkilerde katkı sunabilen, tartışmaya ve gelişime açık, idare kabiliyeti yüksek, yazılım teknolojilerine meraklı, zengin hayal gücüne ve tasarım yeteneğine sahip öğrencilerin bu bölümde başarılı olması mümkündür. Sorumluluk bilinci, gelişmiş etik anlayışı ve göreve bağlılık da bu alanda aranan özelliklerdendir. 

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

İnşaat Mühendisliği Taban Puanları

YKS olarak bilinen üniversite sınavı sonrasında tercih süreci başlar. Sen de tercih sürecine girdiysen eğitimine devam etmek istediğin bölümleri belirleyebilirsin. Sayısal puan türünde en çok tercih edilen meslek grubu mühendisliktir. Farklı alanlarda ve çalışma koşullarında olan mühendislik bölümleri arasında inşaat mühendisliği de yer alır. 

İnşaat mühendisliği her dönem tercih edilen, en popüler meslekler arasında yer alır. Bu nedenle inşaat mühendisliği taban puanları her tercih döneminde merak edilen konular arasındadır. Eğer bu bölümü tercih edeceksen inşaat mühendisliği taban puanları listesini incelemeli ve ona göre bir tercih listesi hazırlamalısın. 

İnşaat Mühendisliği Tercih Puanları

İnşaat mühendisliği tercih puanları sayısal öğrencilerinin araştırdığı bir konudur. Her sene sınavlarda sonra başlayan tercih döneminde taban puanları tekrar gündeme gelir ve araştırılır. Sayısal alanında en yüksek puanları içeren bölümlerden biri olan inşaat mühendisliği de her sene güncel taban puanlarına sahip olur. Bu bölümü tercih etmen için ilk olarak farklı senelerin taban puanlarına bakman gerekir. 

Sene inşaat mühendisliği taban puanları belirlenirken en önemli kriterler arasında yer alır. Taban puanları her sene değişiklik gösterebilir, bunun nedeni bölüme giren öğrenci sayıları yani kontenjan farklılık gösterebilir. Bu nedenle tercih dönemi bir önceki dönemin sıralamalarını incelemen gerekir. İnşaat mühendisliği taban puanları incelerken daha garanti hareket etmek için bir sonraki seneleri de inceleyebilirsin. Örneğin bu sene için taban puanlarına bakacaksan 2019-2020-2021-2022 senelerinin sıralamalarına bakman yeterli olacaktır. 

Bu süreçte seneyle beraber kontenjanda büyük önem taşır. İnşaat mühendisliği taban puanları belirlenirken önceki senenin kontenjanları dikkate alınır. Her üniversite farklı kontenjana sahip olabilir. Bu sayılar o üniversitenin kabul edebileceği öğrenci sayısını belirtir. Kontenjanlar bazı üniversitelerde daha fazla olurken bazılarında daha az olabilir ya da hiç açılmayabilir. İnşaat mühendisliği genelde tüm üniversitelerde açılır, özellikle teknik üniversitelerde daha fazla açılabilir. Ancak eğitimi iyi olan, özellikle devlet üniversiteleri için inşaat mühendisliği taban puanları oldukça yüksek olabilir. Boğaziçi, Bahçeşehir, İTÜ, ODTÜ, Özyeğin, YTÜ gibi üniversitelerde taban puanları çok daha yüksek olabilir. Bu nedenle iyi bir araştırma süreci için üniversite taban puanları listesine göz atabilirsin.

İnşaat Mühendisliği Başarı Sıralaması

İnşaat mühendisliği başarı sıralaması belirlenirken yukarıda bahsedilen kriterler dikkate alınır. Tercih döneminde tercih edeceğin üniversitelerin kontenjanlarını inceleyebilir, bölümün diline ve burs oranına göre başarı sıralamasını öğrenebilirsin. Genellikle özel üniversitelerde inşaat mühendisliği sıralama listesi daha düşük olabilir. Ancak bu sıralama da burs oranına göre yükselip düşebilir. İnşaat mühendisliği taban puanları listesini incelerken kendi puanınla burs oranlarını karşılaştırabilirsin. Tercihin özel üniversitelerden yana olacaksa üniversitenin popülerliği, geçmişi, öğretim kadrosu gibi kriterler dahi başarı sıralamasını etkileyebilir.

İnşaat mühendisliği puanları devlet üniversitelerinde vakıf üniversitelerine göre daha yüksek olabilir. Eğer puanın yüksekse devlet üniversitelerinin başarı sıralamalarını inceleyebilir ve tercih yapabilirsin. Ancak bu noktada da dikkat etmen gereken bir husus vardır, o da üniversiteni hangi şehirde olduğudur. İnşaat mühendisliği taban puanları genellikle İstanbul’daki üniversitelerde daha fazladır. Bunun nedeni, İstanbul’un metropol olmasıdır ve üniversite sayısının fazlalığıdır. Fakat bu husus ilk dikkat edilmesi gereken husus değildir. Çünkü Trabzon’da bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin kontenjanı 52 ve 2022 taban puanı 327,42499’dur. Ancak İstanbul’da bulunan İstanbul Kültür Üniversitesi kontenjanı ise 20’dir ve taban puanı 260,16272’dir. Bu örnekten anlaşılacağı üzere İnşaat mühendisliği üniversite puanları üniversitenin özelliklerine göre artabilir.

İnşaat Mühendisliği Tercih

İnşaat mühendisliği taban puanları tercih döneminde incelenmesi gereken hususlar arasında yer alır. Tercih edeceğin sayısal bölüm 4 yıllıktır ve iş bulma olasılığın oldukça yüksektir. Bu nedenle çoğu üniversitede kontenjanı vardır ve fazladır. Eğer bu bölümü tercih edeceksen inşaat mühendisliği tercih döneminde üniversiteyi okumak istediğin şehri, İngilizce ya da Türkçe eğitimi belirlemen gerekir. Bu detayın ardından inşaat mühendisliği kaç puan sorusuna yanıt arayabilirsin.

Farklı senelere ait olan başarı sıralamalarını ve taban puanlarını yukarıdaki soruların cevaplarıyla karşılaştırarak verimli bir tercih dönemi geçirebilirsin. İnşaat mühendisliği taban puanları tercih listenin sıralaması için oldukça önemlidir. İlk sıralara senin puanından yüksek, çıkması zor olan üniversiteleri yazabilirsin. 3, 4 ve 5. sıralar oldukça önemlidir. Bu sıralara geçen senelerin taban puanı bu sene aldığın puana yakın olan okulları ekleyebilirsin. Tercihin sonlarına doğru daha dikkatli davranmalı ve araştırmanı kendine yakın okullar üzerine yoğunlaştırmalısın. Genellikle çıkmaz diye düşünülen okullar sonlara yazılır, ancak çıkabilir ve istemediğin bir okula gitmek zorunda kalabilirsin.

İnşaat Mühendisliği Kontenjan

İnşaat mühendisliği bölümü taban puanları belirlenirken inşaat mühendisliği kontenjanları çok fazla dikkate alınmayabilir. Örneğin Eskişehir Teknik Üniversitesinde 2022 yılında kontenjan 82 kişi olarak açılmıştır ve başarı sıralaması 213.974’dür. Aynı yılda Bursa Uludağ Üniversitesinde de kontenjan 82 kişidir ve başarı sıralaması 219.434’dür. Bu örnekten anlaşılabileceği gibi kontenjan sayısı aynı olsa da başarı sıralamaları ve taban puanları farklı olabilir. Ayrıca kontenjanın az ya da çok olması da sıralama üzerinde fazla etkili değildir. İnşaat mühendisliği kontenjan listesi 2021 yılında Sakarya Üniversitesi’nde 103 kişidir ve taban puanı 249,53965’dir. Aynı yıllarda İstanbul Medeniyet Üniversitesinde kontenjan 62’dir ve taban puanı 277,83826’dır.

İnşaat mühendisliği bölümü puanları da tıpkı kontenjanlar gibi sene bazında artıp azalabilir. Örneğin Beykent Üniversitesi’nde 2021 yılında taban puanı 297,34054’dür. 2018 yılında ise 358,90595’dir. Bu düşüş ile beraber kontenjan da azalmış olabilir. Üniversiteler sayfasından bölümün bulunduğu üniversiteleri inceleyebilir, çeşitli olanaklara ve diğer bölümlere göz atabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı İnsaat Muhendisligi Bölümü Taban Puanları Nedir?

İnşaat Mühendisliği bölümü, AYT puan türü ile alım yapan bir sayısal programıdır. Boğaziçi Üniversitesi 497,49786 puanı ile bu bölümün en yüksek taban puanına sahiptir. Bahçeşehir Üniversitesi, 477,28392 puanı ile Boğaziçi Üniversitesini takip eder. 467,11374 puanına sahip İstanbul Teknik Üniversitesi ve 458,11386 ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi, yüksek başarı gerektiren okullardan bazılarıdır. Taban puanı en düşük olan okullardan birisi ise 15 kişilik kontenjana sahip Hasan Kalyoncu Üniversitesidir....