İslam İktisadı ve Finans Bölümü

İslam İktisadı ve Finans Bölümü Nedir?

İslam İktisadı ve Finans programı temel kaynakları esas alarak inanç, ibadet, hukuk ve ahlak esasları içerisinde analiz ve problem çözme yeteneği gelişmiş kişileri yetiştiren lisans programıdır. Bölüm ile ilgili araştırma yapılırken İslam iktisadı ve finansı nedir sorusunun yanıtı aranır. Bu bölümün amacı günümüzde hızlı bir şekilde değişen ve gelişen ekonomi içinde ticaret ve finansal konular ile ilgili tahmin yapabilen, süreci doğru analiz edip kararlar verebilen insanlar yetiştirmektir. İslam İktisadı ve Finans bölümü ile kişilere; multidisipliner bir bakış açısı kazandırmak, ekonomi ve finans alanındaki sorunlara İslam hukuk metotları ile çözüm sunmak, faizsiz finansal araçlar hakkında bilgi sahibi olmak gibi kazanımlar kazandırmak hedeflenir.

İslam İktisadı ve Finans Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İslam İktisadı ve Finans bölümü dört yıllık bir lisans programıdır. Lisans programı süresi boyunca ağırlıklı olarak ekonomi ve finans dersleri verilir. İlgili lisans bölümü birden fazla üniversitede bulunmaktadır. Öğrencilerin mezun olmak için 240 AKTS'yi tamamlamaları gerekir. Üniversitelerin başarı ya da mezuniyet şartlarının üniversitelerin kararına göre değişebileceği unutulmamalıdır. Öğrenciler lisans bitiminde İslam İktisadı ve Finansı yüksek lisans programına devam edebilirler.

İslam İktisadı ve Finans Bölümü Dersleri Nelerdir?

İslam İktisadı ve Finansı taban puanları her sene değişiklik göstermektedir. Bu alandan mezun olmak isteyenlerin mezun olmadan önce tamamlamaları gereken bazı dersler bulunur. İslam İktisadı ve Finans dersleri şunlardır;

  • Ekonometri ve Modelleme
  • Finansal Muhasebe
  • Hukuka Giriş
  • İslam Ekonomisi
  • İslam Hukukuna Giriş
  • İslam'da Akitler ve Ticari Akitler
  • İslami Finansa Giriş
  • İslami Politik Ekonomi
  • Katılım Bankacılığı, Ürün ve Uygulamaları
  • Makro Ekonomi
  • Mikro Ekonomi
  • Sayısal Yöntemler
  • Ticaret Hukuku

Bu dersler haricinde seçmeli dersler de bulunmaktadır.

İslam İktisadı ve Finans Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm ile ilgili araştırma yapanların en merak ettiği sorulardan biri de İslam İktisadı ve Finans bölümü ne iş yapar sorusudur. Program mezunları cebirsel, istatiksel ve grafiksel araçları kullanarak sorun analizi yapabilirler. İslam İktisadı ve Finans alanında yeni model yaratabilirler. İslam İktisadı ve Finans mezunları BDDK, TCMB, SPK, Diyanet, Hazine Müsteşarlığı gibi devlet kurumlarında görev alabilirler. Ayrıca bankalarda da görev alabilirler.

İslam İktisadı ve Finans Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İslam İktisadı ve Finans bölümü mezunları; ulusal, uluslararası araştırma kuruluşlarında ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler. Ek olarak bireylerin iktisat teori ve pratik bilgisine dayanarak borsa uzmanı olarak görev almaları da mümkündür. Bunun yanı sıra çeşitli bakanlıklar, devlet ve özel sektöre ait faizsiz finans kuruluşlarında banka personeli olarak da çalışabilirler.

İslam İktisadı ve Finans Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Sakarya Üniversitesi
İslam İktisadı ve Finans EA 40 243,79589 962.103
2
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
İslam İktisadı ve Finans (%50 İndirimli) EA 22 202,42997 1.536.923
3
Kto Karatay Üniversitesi
İslam İktisadı ve Finans (%50 İndirimli) EA 15 212,3727 ---
4
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
İslam İktisadı ve Finans (Burslu) EA 3 329,46415 242.327
5
Kto Karatay Üniversitesi
İslam İktisadı ve Finans (Burslu) EA 4 316,7755 ---

İslam İktisadı ve Finans Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

İslam İktisadı ve Finans Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!