İçindekiler
Jeoteknik Teknikerliği bölümü, üniversitelerin ön lisans programları arasındadır. Çeşitli amaçlarla zemin yapısının iyileştirilmesi, kontrol edilmesi, jeolojik açıdan raporlanması teknik bilgi gerektirir. Bölümde yetişmiş kalifiye elemanların faaliyet amacı, değişik yapılara uygun zemin şartlarını sağlamaktır. Coğrafi ve mimari konulara ilgi duyanlar bu bölümü tercih edebilir. Jeoteknik Teknikerliği, jeoloji ve zemin mekaniği prensiplerini kullanarak inşaat ve altyapı projelerinde zeminin davranışını analiz etmek ve değerlendirmekle ilgilenen bir mesleki alandır. Bu alanda çalışan jeoteknik teknikerleri, mühendislik projelerinin planlanması, tasarlanması ve uygulanmasında mühendislerle birlikte çalışarak zeminle ilgili önemli bilgiler sağlarlar.
Zemin ve kayaçların fiziksel, mekanik ve hidrolik özelliklerini belirlemek için saha çalışmaları yaparlar. Toprak örnekleri alır, jeolojik verileri analiz eder ve zemin özelliklerini laboratuvar testleri ile değerlendirirler. Bu bilgiler, inşaat projelerinin zemin koşullarına uygun olarak tasarlanmasına ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanır. Jeoteknik teknikerleri ayrıca zemin istikrarını değerlendirir ve zeminin erozyon, yer değişimi veya diğer doğal olaylara karşı direncini belirlerler. Bu bilgiler, Jeoloji Teknikerliği çalışma alanları ve altyapı projelerinin güvenliği için hayati öneme sahiptir.
Bu bölümden mezun olmak için eğitim görülen süre 2 yıl yani dört dönemdir. Süreç kapsamında 4 yarıyıl bulunur. Yükseköğretim yönetmeliklerine göre, programdan mezun olmak için 120 AKTS gerekir. Staj zorunluluğu bulunan programlarda 60 günlük uygulama eğitim süresi sonunda 120 AKTS tamamlanmazsa program tekrarlanır. Mesleğe çabuk başlayabilmek için derslerde başarılı olmak gerekir. Bölüm mezunları tekniker unvanı elde eder. Geoteknik bölümü taban puanları yıldan yıla değişir. Programın derslerini başarıyla tamamladıktan sonra Jeoteknik teknikerliği DGS geçiş bölümleri aracılığıyla mühendis olunabilir.
Jeoteknik Teknikerliği Bölümü, zemin mekaniği, jeoloji, inşaat malzemeleri ve mühendislik prensipleri gibi konuları kapsayan bir eğitim programı sunar. Bu program, genellikle 2 ila 3 yıl arasında değişen bir süreye sahiptir ve öğrencilere jeoteknik teknikeri olarak çalışma becerileri kazandırır. Eğitim süresi, ülkeye ve eğitim kurumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı ülkelerde Jeoteknik Teknikerliği Bölümü 2 yıllık bir yüksek öğretim programı olarak sunulurken, diğerlerinde 3 yıllık bir lisans programı olarak sunulabilir. Programın süresi, genellikle müfredatın kapsamı ve akademik gerekliliklere göre belirlenir. Jeoteknik Teknikerliği eğitimi, öğrencilere teorik derslerin yanı sıra pratik deneyimler de sunar. Öğrenciler, zemin örneklerini almak, laboratuvar testleri yapmak ve saha çalışmalarına katılarak gerçek dünya deneyimi kazanırlar. Jeoteknik teknikerliği staj yerlerinde gerçekleştirilen çalışmalar, öğrencilerin mezun olduklarında sahada etkin bir şekilde çalışmalarına olanak tanır.
Bölüm öğrencileri, mesleki bilgileri edinmek için pratiğe dönük eğitim alır. Temel yeterlik sınavında baraj puana ulaşarak bölüme yerleşilebilir. Derslerde sayısal ve sözel bilgiler bir araya gelmiştir. Jeoteknik Teknikerliği Bölümü nedir, sorusu için dersler açıklayıcı olabilir. Bölümde eğitim görmek isteyen öğrenciler seçmeli ve zorunlu dersler alır. Bu nedenle Jeoteknik teknikerliği yatay geçiş bölümlerinde verilen dersler değişim gösterebilir. Araştırma yaparken Jeoteknik Teknikerliği çift anadal bölümlerine dikkat edilmesi gerekir. Staj uygulaması eğitimin ikinci yılında başlar. Stajda arazi incelemeleri, topografik gözlemler, zemin etütleri, fotoğraflama, sondaj kurulumu yapılabilir. Dört dönemde görülen dersler şunlardır:
Jeoteknik Teknikerliği dersleri teorik ve pratik metotlarla işlenir. Bölüm, zemin yapısına odaklı dersler içerir. Ders hocalarının etkinlik planları çoğunlukla uygulamaya dönük olabilir.
Bölüm mezunu alana ilişkin matematik, analitik, fen bilgilerini pratiğe döker. Çalışmalarda öne çıkan uygulamalar arazi numunesi alma ve saklama, fiziksel ve kimyasal açıdan numuneleri değerlendirme, laboratuvar verilerini raporlama şeklindedir. Arazileri meydana getiren toprak, bölgede inşa edilebilecek yapılar açısından önemlidir. Yapılar, farklı zemin karakteristiklerine uygundur. Geoteknik bölümü iş imkanları köprü, tünel, maden, baraj, demiryolu, enerji santrali, nükleer tesis ve sondaj inşasına yöneliktir. Görevleri, çalışma öncesinde zemin uygunluğunu ölçmektir. Çökme, kayma, yumuşama eğilimi gösteren arazilerle sağlam arazilerin ayırt edilmesini sağlar. İnceleme amacıyla arazileri dolaşır. Birçok projenin geoteknik altyapısını oluşturabilir. Teknikerler kağıt üzerinden çok uygulamaya dönük çalışır. İstihdam edildiği firmanın faaliyetleri kapsamında faaliyet gösterir. Tüm yapı türlerine hakim olması çoğunlukla beklenmez.
Jeoteknik Teknikerliği Bölümü 2 yıllık eğitim süresince, zemin değerlendirmesi yapabilecek elemanlar yetiştirir. İnşaat firmaları, sondaj firmaları ve devlet kurumları geoteknik mezunlarına iş olanağı sunar. Karayolları Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Devlet Demiryolları mezunların iş bulabilecekleri başlıca iş alanlarıdır. Devlet kurumlarına yerleşmek için bakanlıkların duyurularını takip etmek gerekir. Yeterli KPSS puanına sahip olmak istihdamı kolaylaştırabilir. Staj sürecinde kendini iyi geliştiren yeni mezunlar için birçok iş fırsatı vardır. Jeoteknik Teknikerliği Bölümü nedir ne iş yapar sorusunun yanıtları ilanlar arasında değişkendir. Farklı yapı türlerinden bir veya birkaçında uzmanlaşmak avantaj sağlar. Günümüzde yapılaşmanın hız kazanması, zemin personellerine olan gereksinimi arttırmıştır. Mezunlar güncel iş ilanlarına Kariyer.net'tenulaşarak tekniker ya da bölümü 4 yıla tamamlanmışsa geoteknik mühendisi iş ilanları arasından uygun bulduklarına başvuru yapabilir.