İçindekiler
Oyunculuk bölümünü başarı ile tamamlamış olan aktör ve aktrisler kariyerleri konusunda;
gibi alanlarda servis edilecek olan her türlü yayında rol alabilirler. Söz konusu sektörlerde prodüksiyon aşamalarında da yer alabilirler, meraklılarına danışmanlık verebilirler. Tiyatroda moderatör olarak da görev alabilirler.
Oyunculuk çalışma alanları, sadece aktörlükle kısıtlı değildir. Sinema ve televizyon filmlerinde yönetmenlik, direktörlük, yapımcılık ve danışmanlık gibi görevlerde de yer alabilirler. Aynı zamanda, televizyon ve radyo kanallarında, sunuculuk, muhabirlik ve yönetmenlik yapmaları da mümkündür.
Oyunculuk bölümü mezunları, kendi iş yerlerini açarak, bu alanda çalışan kuruluşlara danışmanlık hizmeti de verebilir. Bununla birlikte, oyunculuk bölümünden mezun olan kişiler, ses ve dublaj sanatçılığı alanında da çalışma imkanı bulabilirler. Bu bölüm hakkında detaylı bilgilere, kariyer.net üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Oyunculuk mezunu bir aktör, performansta rol alır ve bir karakter gibi davranır. Oynadığın rolü yansıtmak için sesini, bedenini ve kostümleri kullanman gerekir. Son derece yaratıcı olmak ve hatlar için iyi bir hafızaya sahip olmak zorundadır. Repliklerin ezberlenmesi açısından da iyi bir hafızaya sahip olmak oldukça önemlidir. Oyunculuk bölümü mezunları, oyunculuğun tarihine ve kültürüne de hakim olarak, bu alanda donanımlı hale gelir.
Oyunculuk bölümünü bitiren kişiler, stajlarını tamamlayarak, iş hayatına atılabilir. Oyunculuk staj yerleri, televizyon ve radyo kanalları, yapım şirketleri ve tiyatrolar olarak sıralanabilir.
Oyunculuk iş ilanları incelenerek, bu bölüm mezunlarının nerelerde çalışabilecek oldukları görülebilir. Oyunculuk bölümünden mezun olan kişiler; sinema filmlerinde, tiyatrolarda, radyo programlarında ve televizyon programlarında çalışma imkanı bulabilir. Geniş bir iş potansiyeline sahip olan bu bölüm, yurt dışında çalışmaya da imkan sağlayabilir.
Oyunculuk, bir hikayenin tiyatro, televizyon, film, radyo veya mimetik modu kullanan diğer herhangi bir ortamda bir karakteri benimseyen bir aktör veya aktris tarafından yürürlüğe konulmasını konu alan bir sanat disiplinidir. Oyuncu kelimesinin çıkış noktası, aktör kelimesidir. Aktör, bulunduğu rolü canlandıran ve oynayan kişidir. Oyunculuk Bölümü mezunları, tiyatro ve sinemada alacakları rolleri canlandırma konusunda donanımlı hale gelir.
Oyunculuk Bölümü, mesleğe dair sunduğu metodolojik ve kültürel uygulamalar sayesinde oyuncu olma yolunda ilerleyen öğrencileri sahneye hızlı adapte edebilmek adına birçok uygulamalı eğitimi beraberinde getirir. Uygulamalı eğitimler ile birlikte, işin teorisini öğreten eğitimler de bu bölümde mevcuttur. Ancak oyunculuğun büyük bir kısmı uygulamaya ve pratiğe dönük olduğu için, dersler de buna uygun olacak şekilde düzenlenir.
Oyuncular, gerçek hayatta olmayan bir kişiye ya da bir karaktere hayat veren ve bunu izleyiciye sağlıklı bir şekilde yansıtabilen kişilerdir. Oyunculuk bölümünden mezun olanlar, film, dizi, tiyatro ve ses sanatçılığı gibi alanlarda görev alabilir. Bu açıdan, oyunculuk bölümü, meslek açısından geniş bir kapsam alanına sahiptir.
Oyunculuk, üniversitelerde Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında yer alan, özel yetenek sınavı ile birlikte konservatuarlara kabulü sağlanan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu lisans eğitiminin içerisinde, hem bilgiye hem de yeteneğe bağlı dersler yer alır. Konservatuar fakültelerinin içerisinde yer alan bu bölüme girmek için de bazı yetenek testlerinden geçilmesi gerekir.
Özel yetenek sınavlarının tarihleri, söz konusu üniversitelerin internet sitelerinden duyurulur. Yetenek sınavlarının içerikleri de okuldan okula değişebilir. Bunun yanı sıra, 4 yıllık eğitimi tamamlayan kişiler, oyunculuk alanında donanımlı ve yetkin bir hale gelir.
Oyunculuk bölümü yetenek sınavı, öğrencinin bu bölüme yatkınlığının test edildiği bir aşamadır. Yetenek sınavında, sahnede konuşabilme becerisi, rol yeteneği, diksiyon ve ezberleme gibi konulara bakılabilir. Yetenek sınavına giren öğrencilerden, bazı küçük rolleri yapması da istenebilir. Yetenek sınavını başarı ile geçen öğrenciler, okula girebilmeye hak kazanır.
Oyunculuk bölümünde, uygulamaya ve teoriye yönelik pek çok farklı ders bulunur. Bu derslerden uygulamaya yönelik olanlar, öğrencilerin yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur. Teoriye yönelik olanlar ise oyunculuk hakkında bilgilerin öğrenilebilmesine yardımcı olur. Bu bölümün gerçekleştirmiş olduğu yetenek sınavını başarı ile tamamlayan ve eğitim almak konusunda kararlı olan öğrenciler;
başta olmak üzere birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Söz konusu derslerin birçoğunun dönemler boyunca seviye artırarak ilerlediğini görebilirler. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Oyunculuk Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar.
Eğitim süresi 4 yıl olduğu için Oyunculuk DGS geçiş bölümleri bulunmuyor. Ancak yatay geçiş imkanı sunuluyor. Oyunculuk yatay geçiş bölümleri açısından da ders farklılıkları yaşanması normaldir. Örnek olarak sahne ve gösteri sanatları gibi bölümlerin derslerinde farklılık yaşanabilir.
Bu bölümde, derslerin pek çoğu uygulamaya yöneliktir. Sahnede ses kullanımına yönelik verilen eğitimler sayesinde, sesin etkili ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi sağlanır. Yine aynı şekilde, doğaçlama ve mimik dersinde ise role girdikten sonra, buna uygun mimiklerin yapılabilmesi ve doğaçlama yeteneğinin geliştirilmesi hedeflenir.
Hangi üniversitenin Oyunculuk mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | İstihdam Skoru | İstatistik Grafiği | |
---|---|---|---|---|---|
1 | Beykent Üniversitesi | Oyunculuk | Enum.UniversityBasePointType.6 | 28.9 |
Beykent Üniversitesi
İstanbulİstanbul Aydın Üniversitesi
İstanbulMaltepe Üniversitesi
İstanbulAnadolu Üniversitesi
EskişehirDokuz Eylül Üniversitesi
İzmir