Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü

Süt ve Besi Hayvancılığı Mezunu Ne İş Yapar?

Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü mezunları tekniker ünvanını alır. Bölüm, öğrencilerin 4 dönemlik eğitimleri boyunca kariyer yaşamlarına hazır olmalarını sağlar. Mezunların görevi, pozisyonlarına ve bulundukları kuruma göre değişir. Bölüm mezunlarının çalıştıkları kurumlarda genel sorumluluklarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

  • Büyük ve küçükbaş ile kanatlı hayvan bakımını üstlenmek,
  • Hayvan hastalıkları ile mücadele bağlamında olumsuzluklara karşı gerekli tedbirleri almak,
  • Ağıl ve çiftlikleri düzenleyerek hayvanların uygun bölmelere yerleştirilmesini sağlamak,
  • Hayvanların beslenmesinden bakımına kadar her aşamasında onlarla birebir ilgilenmek,
  • Veteriner hekimlere yardımcı olmak,
  • Süt ve süt ürünlerinin pazarlanması ile satışını sağlamak.

Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü Nedir?

Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü, yüksek kaliteli ve verimli süt ürünü elde etmeyi hedefler. Hayvanların beslenmesinden ağılların düzenlenmesine kadar pek çok süreçte çalışabilen uzmanlar yetiştirir. Ürünlerin kalite kontrol standartlarına uygun olmasını sağlayan kişiler, satış için gerekli hazırlıkların yapılmasına da destek olur. Hayvan yemlerinin arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olan bireyler, üretimin veriminin artırılması ile besi hayvanlarının geliştirilmesi konularına da hakimdir. Diğer yandan Süt ve Besi Hayvancılığı taban puanları, üniversite ve başarı sıralamasına göre farklılık gösterir. 

Bölümde okumak için hayvancılıkla ilgili olman ve kendine bu alanda kariyer planlaman gerekir.

Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü, 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Süt ve Besi Hayvancılığı puanları her yıl farklılık gösterebilir. Başarı sıralamasına göre öğrenciler bölüme kabul edilir. Ege Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi'nde bu bölüm bulunur. Mezun olduktan sonra DGS ile Zootekni Bölümü ve Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü gibi 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapılabilir.

Bölüm 2 yıllık ön lisans programına dahil olduğu için TYT sınavına girmen yeterli olur. Üniversitelerin Tarım Meslek Yüksekokulu ya da Meslek Yüksekokulu bünyesinde okutulan bölüm devlet üniversitelerinin eğitim programında yer alır. 

Bölümde okumak için bölümü eğitim programına dahil eden üniversitelerin istediği taban puanı ve başarı sıralamasını tutturman gerekir. Bölüm için en yüksek taban puanı isteyen üniversite her yıl değişiklik gösterebilir. Bu yüzden seçim yaparken son yılın puanlarını dikkate alarak ilerleyebilirsin.

Süt ve Besi Hayvancılığı bölümü için üniversitelerin istediği başarı sıralaması da değişkendir. Yine bu noktada sınava girdiğin yılın sıralamalarına bakarak fikir sahibi olabilirsin. Bölüme giriş yapmak için taban puanı ve başarı sıralamasına ek olarak kontenjan sayısı da önemlidir. 

Süt ve Besi Hayvancılığı bölümü açıköğretim programı olmadığı için bölümü eğitim programına dahil eden üniversitelerde örgün öğretim bulunur. Bu sebeple bölümde okumak istiyorsan üniversiteleri sadece taban puanı ve başarı sıralamasına göre değil, kontenjan sayısına göre de takibe almalısın.

Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Öğrenciler, eğitim hayatları boyunca hayvan sağlığı ve beslenmesi odaklı pek çok ders alırlar. Aldıkları eğitim, meslek hayatlarında uzman olmalarını sağlar. Öğrenciler İngilizce, Türk Dili ile Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi gibi zorunlu dersleri görüp ağırlıklı olarak mesleki dersleri alır. Teorik ve uygulamalı çalışmaları birlikte sürdürürler. Son eğitim dönemlerinde, okula göre değişen staj sürelerini de tamamlayarak deneyim ve bilgi kazanırlar. Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü derslerini aşağıdaki gibi sıralayabilmek mümkündür:

  • Genetik ve Hayvan Islahı
  • Büyük ve Küçükbaş Hayvan Yetiştirme
  • Hayvan Besleme İlkeleri
  • Yem Bitkileri Üretimi
  • Tarım Ekonomisi
  • Yem Analiz ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Hayvansal Ürünler ve Teknolojisi
  • Hayvan Hastalıkları
  • Hayvancılıkta Sağlık Koruma
  • Hayvan Barınakları
  • Kanatlı Hayvan Yetiştirme
  • Organik Tarım İlkeleri ve Mevzuat 

Yukarıdaki temel ve diğer dersleri verdiğin zaman bölümden mezun olabilirsin. Fakat bazı üniversiteler mezuniyet şartına stajı da ekler. Bu sebeple Süt ve Besi Hayvancılığı staj yerleri arasında yer alan belediyeler, büyük ve küçükbaş hayvancılık işletmeleri, özel süt ve besi hayvancılığı işletmeleri gibi yerlerde stajını tamamlayabilirsin.

İki yıllık ön lisans bölümünü lisansa da tamamlayabilirsin. Bunun için dikey geçiş sınavına girmen gerekir. DGS’den geçersen Süt ve Besi Hayvancılığı DGS geçiş bölümleri arasında yer alan biyoloji, veterinerlik gibi lisans bölümlerine geçiş yapabilirsin.

Eğer okuduğun üniversiteden memnun değilsen yatay geçiş sınavına girerek okulunu değiştirebilirsin. Bunun için iki dönem bölümde okuma şartın vardır. İkinci dönemi bitirdikten sonra başka üniversiteye geçiş yapmak için sınava girip Süt ve Besi Hayvancılığı yatay geçiş bölümleri olan bir üniversiteye gidebilirsin.

Eğer okulda kalmak istiyorsan mezun olduktan sonra araştırma görevlisi olarak başvuruda bulunabilir ya da lisansüstü eğitim programlarına dahil olup akademisyen olabilirsin.

Süt ve Besi Hayvancılığı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Süt ve Besi Hayvancılığı çalışma alanları çeşitlilik gösterdiği için kendine farklı alanlarda kariyer yapabilirsin. Belediyeler, Sağlık İl Müdürlükleri, büyük ve küçükbaş hayvancılık işletmeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı müdürlükler, özel süt ve besi hayvancılığı işletmeleri, Hıfzıssıhha Enstitüleri ile ilçe tarım müdürlükleri mezunlara süt ve besi hayvancılığı iş imkânları sağlar. 

Hem devlet hem de kamu alanında iş bulabileceğin bölümden mezun olduktan sonra alacağın maaş da farklılık gösterir. Kamu ve özel sektörde çalışırken aynı maaşı almayacağın gibi hayvan bakıcısı ya da tekniker olarak görev aldığında da aynı maaşı almazsın.

Bölümden mezun olduktan sonra, hayvan bakıcısı ya da tekniker gibi farklı ünvanlar alacağın için değişik işletmelerde çalışabilirsin. Sen de bu alanda kariyerini şekillendirmek istiyorsan Kariyer.net sitesine bakabilirsin. Sitede filtreleme özelliği olduğu için çalışmak istediğin mesleği ve çalışmak istediğin konumu yazarak sana en uygun ve konum olarak en yakın olan işletmeleri seçebilirsin.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ankara ÜniversitesiSüt ve Besi Hayvancılığı (2 Yıllık)TYT31246,742931,709,681
2Burdur Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiSüt ve Besi Hayvancılığı (2 Yıllık)TYT32234,652041,926,108
3Bursa Uludağ ÜniversitesiSüt ve Besi Hayvancılığı (2 Yıllık)TYT41237,996611,865,516
4Dicle ÜniversitesiSüt ve Besi Hayvancılığı (2 Yıllık)TYT52236,013521,901,310
5Ege ÜniversitesiSüt ve Besi Hayvancılığı (2 Yıllık)TYT31247,794411,691,127
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!