Tahribatsız Muayene Bölümü

Tahribatsız Muayene Bölümü Nedir?

Tahribatsız Muayene Bölümünde, bir malzeme, cihaz ya da makineye belirli işlemler uygulanarak değerlendirilmesi ve bu değerlendirme süreçlerindeki teorik, uygulamalı bilgiler öğrenilir. Bu materyaller endüstriyel alanlarda uygun biçimde kullanılabilmesi için muayene edilmektedir. Çeşitli tekniklerin kullanıldığı muayenede kullanılan materyale herhangi bir zarar vermemek, nitelikli bir ürün ortaya çıkarabilmek açısından önem taşımaktadır. 

Tahribatsız Muayene Bölümü öğrencilerinin ayrıntıya önem veren dikkatli kişiler olması gerekir. Bu sebeple bölümde okumak istiyorsan görsel zekanın yüksek olması faydalı olabilir. Yine sayısal düşünme becerinin olması, neden sonuç ilişkisi kurabilmen ve problem çözebilme yeteneğine sahip olman da başarılı olman için avantaj sağlar. 

Tahribatsız Muayene Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Tahribatsız muayene eğitimi ön lisans programıdır. Meslek yüksekokulları tarafından verilen eğitimde 2 yıllık süreci tamamlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanmaktadır. Bölüm mezunları tahribatsız muayene teknikeri ünvanını almaktadır. 

Bölüm ülkemizde çok fazla üniversitede bulunmaz. Vakıf üniversitesi olan İstanbul Gediz Üniversitesinde hem burslu hem de yarı burslu eğitim programı bulunur. Sen de TYT sınav sonucuna göre tercih yapabilirsin.  

Bunun yanı sıra, tahribatsız muayene taban puanları her sene, bir önceki senenin en düşük puanıyla son olarak bölüme yerleştirilen öğrencinin puanına göre belirlenmekte ve değişiklik göstermektedir. 

Giriş yapmak için istenen taban puanı ve başarı sıralaması burs durumuna ve çeşitli sebeplere göre değişkendir. O yüzden bölümde okumak istiyorsan taban puanı ve başarı sıralamasını yıllara göre takip etmelisin. 

Bu alanda kendini geliştirmek isteyen adaylar Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenen mühendislik bölümlerine geçiş yapabilmektedir. 

Bölüm açık öğretim fakültesinin eğitim programına dahil olmadığı için seçenek olarak İstanbul Gediz Üniversitesinin burslu ya da yarı burslu eğitim programında örgün eğitim görebilirsin.

Tahribatsız Muayene Bölümü Dersleri Nelerdir?

Tahribatsız Muayene Bölümü dersleri arasında mesleki ve teknik dersler yer alır. Programda yer verilen dersler şu şekildedir:

  • Manyetik Parçacık Muayene Yöntemleri
  • Sıvı Penetrasyon ve Muayene Teknikleri
  • Radyografik Muayene Teknikleri 
  • Teknik Çizim
  • Teknolojinin Bilimsel İlkeleri
  • Malzemelerin Mekanik Davranışları
  • Bilgisayar Destekli Çizim
  • İleri Muayene Yöntemleri
  • Kaynak Bilgisi
  • Kaynak Kabiliyeti
  • Plastik Şekillendirme
  • Malzeme Yapısı Ve Muayenesi
  • Isıl İşlem Teknolojileri
  • Malzeme Bilimi
  • Ultrasonik Muayene Yöntemleri
  • Mühendislik Bilimi
  • Tahribatsız Muayene Teknikleri
  • Hasar Analizi

Tahribatsız muayene yöntemleri; malzeme yapısı ve muayenesi, ileri muayene yöntemleri, hasar analizi, radyografik muayene teknikleri ve sıvı penetrasyon derslerde uygulanan metotlar ile öğrenilmektedir.

Bu dersleri başarılı bir şekilde verdiğinde ve staj eğitimini tamamladığında bölümden mezun olabilir ve tahribatsız muayene teknikeri unvanını alabilirsin. Mezun olmak için Tahribatsız Muayene staj yerleri arasında yer alan çimento fabrikaları, rafineri ya da petro – kimya sanayi gibi alanlarda stajını tamamlayabilirsin. 

Eğer ön lisans bölümünü lisansa tamamlamak istiyorsan dikey geçiş sınavına girebilirsin. Sınavdan geçersen Tahribatsız Muayene DGS geçiş bölümleri arasında yer alan;

  • Nanoteknoloji Mühendisliği
  • Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

gibi mühendislik bölümlerinden birine geçiş yapabilirsin.

Bölüme farklı alanlarda uzmanlaşarak devam etmek için Tahribatsız Muayene yatay geçiş bölümleri ile ders programı olarak uyumlu olan bir ön lisans bölümüne geçiş yapabilirsin.

Tahribatsız Muayene çift anadal bölümleri mevcut değildir. Fakat dilersen bölümden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitim programlarına katılarak akademik kariyer yapabilirsin.

Tahribatsız Muayene Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Tahribatsız muayene ne iş yapar sorusuna genel olarak, materyallerin kalite açısından teknik değerlendirmelerini yapar, yanıtı verilebilir. Bu sektörde çalışan kişiler uyguladıkları muayene metotlarının yanı sıra cihazları kurmaktadır. Bölümün adından da anlaşılacağı gibi tahribatsız bir iş ortaya çıkarmak ürünün endüstriyel alanda kullanılabilmesi için önem taşımaktadır. Malzemenin içi ve dış yüzeyi kontrol edilmektedir. Bölüm mezunları cihaz ve donanımlarını kurar aynı zamanda cihaz kalibrasyonunu yapar. Ürünün kontrolü sırasında uygulanan muayene yöntemi ve denetleme işinden bütünüyle birim muayene teknikeri sorumludur. Muayene sırasında uygulanması gereken metot tekniker tarafından belirlenmektedir. Bir ürünün kontrol ve muayene aşaması tamamlandıktan sonra sonuçları yorumlayarak değerlendirmekte ve bu değerlendirmeleri ilgili birime iletmek üzere rapor haline getirmektedir.

Tahribatsız Muayene Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bölüm mezunları genellikle sanayi anlamında gelişmiş şehirlerde diğer şehirlere kıyasla daha fazla iş imkanı bulabilmektedir. Tahribatsız Muayene çalışma alanları çimento fabrikaları, havacılık sektörü, ilaç sanayisi gibi yerlerdir. Bunlara ek olarak, güç santralleri, rafineriler, inşaat malzemeleri üreten fabrikalar, kimya ve petrokimya tesisleri muayene teknikerlerine ihtiyaç duyar. 

Bölümden mezun olunca hem kamu hem de özel sektör bağlı kurum ve işletmelerde iş imkanı bulabilirsin. Fakat kamuda çalışmak istiyorsan KPSS’ndan atanmana yetecek bir puan almalısın. Bölümden mezun olduktan sonra çalışabilmen için seviye 1, seviye 2 seviye 3 gibi sertifikaları alman gerekir. Üretimin devam ettiği yerler genellikle gürültülü ortamlar olabilmektedir. 

Bölümden mezun olduktan sonra alacağın maaş; 

  • Hangi alanda kariyer yaptığına
  • Tecrübe durumuna
  • Kamu ya da özel sektörde çalışmana
  • Kaçıncı seviye iş sertifikasına sahip olduğuna göre değişiklik gösterir.

Bu alanda kariyer sahibi olmak istiyorsan Kariyer.net sitesine giderek firmaların verdiği iş ilanlarını inceleyebilirsin. Siteye verilen tahribatsız muayene elemanı iş ilanlarına bakarak kendin için en uygun şartlara sahip olan bir firmaya iş başvurusu yapabilirsin.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1İstanbul Gedik ÜniversitesiTahribatsız Muayene (Burslu) (2 Yıllık)TYT7311,54444744,265
2İstanbul Gedik ÜniversitesiTahribatsız Muayene (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT34211,530282,350,365

Tahribatsız Muayene Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!