Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü Nedir?

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, mühendislik, bilgisayar bilimi, bilgi teknolojisi ve işletme yönetiminin iki amaç için entegrasyonuna odaklanan çok disiplinli bir programdır. İş sorunlarını çözmek için bilgi teknolojisinin tasarımını içeren yönetim teknolojisi ve yeni ürün geliştirme ve girişimciliğin yönetimini içeren teknoloji disiplinidir.

Teknoloji ve bilgi yönetimi bölümü, hem teknolojiye hem de işletmeye ilgi duyan öğrencilere yöneliktir. Öğrenciler özellikle strateji, planlama, yenilik, girişimcilik, bilgi teknolojisi, yazılım tasarımı, ürün geliştirme ve tedarik zinciri yönetimi alanlarında yetkinleşir.

Bölümde okumak istiyorsan bilgisayar ve mühendislik alanına ilginin olması dışında analitik düşünebilme yeteneği ve matematik bilgisine de sahip olmalısın. Disiplinli çalışma, planlama yeteneği de bölüm derslerinde başarılı olmak için sahip olman gereken özellikler arasında yer alır.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, üniversitede İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.

Bu bölüm 2019-2020 yılı YÖK verilerine göre yalnızca 1 üniversitede 4 farklı tercih seçeneğiyle bulunmaktadır.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi bölümü eşit ağırlık puanıyla öğrenci alımı yaptığı için TYT sınavı dışında alan sınavına da girmen gerekir. Bölüme giriş yapman için sınav sonucunun taban puanı ve başarı sıralaması bazında, bölümü eğitim programına dahil eden üniversite ile uyumlu olması gerekir.

Ücretsiz, burslu, yarı burslu ve ücretli olmak üzere farklı eğitim programları bulunan bölüm için üniversitelerin istediği taban puanı ve başarı sıralaması yıllara ve eğitim programına göre değişir. 

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi bölümü için üniversitelerin istediği en yüksek taban puanı sınava girdiğin seneye göre değişebilir. Bunun için güncel olan bilgiler üzerinden araştırma yaparak karar vermelisin. 

Eğer Teknoloji ve Bilgi Yönetimi okumak istiyorsan üniversitenin bölüm için ayırdığı kontenjan sayısına da taban puanı ve başarı sıralaması kadar dikkat etmen gerekir. Bölüm için üniversitenin ayırdığı kontenjan burslu ve ücretli eğitim programlarına göre değişir.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede teknoloji ve bilgi yönetimi alanında eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;

  • Bilgisayar Okuryazarlığı,
  • Örgütsel Davranış,
  • İşletmede Sayısal Yöntemler,
  • Yönetim Bilgi Sistemleri,
  • Veritabanı Yönetim Sistemleri,
  • Bilim ve Teknoloji Politikaları,
  • Verimlilik ve Kalite Yönetimi,
  • Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi,
  • Veri Madenciliği ve Uygulamaları,
  • Bilgisayar Ağları Yönetimi,
  • Öngörü Yöntemleri,
  • Yazılım Yönetimi

ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile atlatan öğrenciler “Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar.

Bölümden mezun olmak için sadece dersleri vermen yeterli olmaz. Staj da yapman gerekir. Bu sebeple Teknoloji ve Bilgi Yönetimi staj yerleri arasında yer alan teknoloji firmaları, yazılım geliştirme şirketleri, banka ya da sigorta şirketlerinde staj yapabilirsin. Bu staj, kendini geliştirmen ve mesleki deneyim kazanmak için çok önemli bir fırsat olabilir.  

Bölüm 4 yıllık bir lisans programı olduğu için Teknoloji ve Bilgi Yönetimi DGS geçiş bölümleri mevcut olmaz. Dikey geçiş ön lisans öğrencilerinin eğitimlerini lisansa tamamlamak için girdikleri bir sınavdır. 

Bölüm hem teknik hem de akademik bilgi gerektir. Farklı bir üniversitede eğitim almak isteyenler için yatay geçiş imkanı sunulur ancak Teknoloji ve Bilgi Yönetimi yatay geçiş bölümleri de yoktur. Fakat bölümü okurken şartları yerine getirirsen çift anadal yapabilir ve ERASMUS gibi öğrenci programlarından yararlanabilirsin. 

Eğer akademik kariyer yapmak istiyorsan araştırma görevlisi olarak okulda kalabilir ya da akademisyen olarak fakülte ve yüksekokullarda ders verebilirsin. Akademik kariyer için Teknoloji ve Bilgi Yönetimi yüksek lisans ve doktora programlarına katılman gerekir.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bu bölüm mezunlarının görevlerinden biri işletmelerin yaşamış olduğu sorunlara bilgisayar teknolojileri yardımıyla çözümler yaratmaktır. Telekomünikasyon, finans, bankacılık ve yazılım şirketlerinde iş bulabileceğin bölümden mezun olduktan sonra hem kamu hem de özel sektörde çalışabilirsin.

Bilgi işlem, AR-GE gibi alanlarda çalışabileceğin Teknoloji ve Bilgi Yönetimi bölümünde okurken teknolojik altyapı geliştirme alanında ders alacağın için pek çok sektörde iş bulabilirsin.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümden mezunlar hemen hemen her işletmede iş bulabilecek avantaja sahiplerdir. Teknoloji ve Bilgi Yönetimi çalışma alanları aşağıdaki gibidir:

  • Teknoloji Firmalarında,
  • Teknokentlerde,
  • Devlet ya da Özel Yazılım Danışmanlık Kuruluşlarında,
  • Özel ya da Devlet Bankalarında,
  • Kuluçka Merkezlerinde çalışabilirler.

Söz konusu iş fırsatlarından devlet kurumlarında yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olacaktır.

Bölümden mezun olunca yazılım şirketleri, e-ticaret yapan firmalar ya da pek çok farklı sektörde iş bulabileceğin gibi girişimci olarak kendi işini de kurabilirsin. 

Mezun olduktan sonra alacağın maaş hangi sektörde çalışacağına göre değişir. Finans sektöründe kariyer yaparken alacağın maaşla teknoloji şirketlerinde çalışırken alacağın maaş aynı olmaz. Kamu veya özel sektörde çalışıyor olman da maaşının değişiminde rol oynar. Yine tecrübe durumun da alacağın maaşı değiştirir. 

Sen de bu alanda kariyer yapmak istiyorsan kariyer.net sitesine giderek iş ilanlarına bakabilirsin. Siteye teknoloji şirketlerinin vermiş olduğu bilgi ve belge yöneticisi ilanlarını inceleyebilir ve sana en uygun ilana başvuru yapabilirsin.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Bingöl Üniversitesi
Coğrafya 3 50 261,98165 422,000
2
Bingöl Üniversitesi
İngiliz Dili ve Edebiyatı 4 60 318,44893 39,700
3
Başkent Üniversitesi
Teknoloji ve Bilgi Yönetimi (Burslu) 2 5 312,56626 242,000
4
Bingöl Üniversitesi
İngiliz Dili ve Edebiyatı 4 60 277,84226 50,745
5
Başkent Üniversitesi
Teknoloji ve Bilgi Yönetimi (Burslu) 2 5 283,14613 208,722

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!

Bölümü Bulunan İlk 5 Üniversite

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü mezunları hangi sektörlerde ve departmanlarda çalışıyor?

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Sektör

  • 1 Bilişim
  • 2 Eğitim
  • 3 Bankacılık
  • 4 Savunma Sanayi
  • 5 Bilişim Danışmanlığı

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Departman

  • 1 Bilgi İşlem
  • 2 Yönetim
  • 3 Finans
  • 4 Üretim / İmalat
  • 5 Mühendislik