Yapı Ressamlığı (MYO) Bölümü

Yapı Ressamlığı Bölümü Nedir?

Yapı Ressamlığı nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; mühendis ve mimarlar tarafından tasarlanan projelerin istenilen ölçülere ve standartlara göre bilgisayar ortamında çizimini yapabilen nitelikli teknik elemanlar yetiştirmeyi hedefleyen bir ön lisans programıdır. 2 yıllık bir eğitim sürecine sahip olan bölümden mezun olan kişilerin temel görevi; tasarlanan projelerin elektronik ortamda çiziminin yapılmasıdır. Projelerin belirli kurallara ve ölçeklere uygun çizimini yapar, proje üzerindeki gerekli düzenlemeleri sağlar ve verilen statik hesaplamalara göre ayrıntıları çizerler. Maket yapma becerisine de sahip olan yapı ressamları, mühendis ve mimarlar ile aynı ortamda çalışarak projelerde onlara yardımcı olur. Teknik resim, grafik tasarım ve teknoloji ile ilişkili olan bölümü tercih eden kişilerin dikkatli, düzenli, ekip çalışmasına yatkın ve planlı olması beklenir.

Yapı Ressamlığı yurtdışı imkanları da sağlaması sebebiyle öğrenciler tarafından sıkça tercih edilen bölümlerden biri olarak öne çıkar.

Yapı Ressamlığı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Yapı Ressamlığı Bölümü 2 yıllık eğitim süresine sahiptir. Bölüm bir ön lisans programı olup Yapı Ressamlığı 4 yıllık eğitim programı henüz yoktur. Yapı Ressamlığı puanları ve Yapı Ressamlığı taban puanları her yıl değişiklik gösterir. Yapı Ressamlığı DGS geçiş bölümleri ile 4 yıllık bölümlere geçiş sağlanabilir.

Yapı Ressamlığı programında öğrencilere, mimari çizim teknikleri, perspektif, renk teorisi, kompozisyon, modelleme ve mimari detayların çizimi gibi temel sanat ve tasarım prensipleri öğretilir. Ayrıca, dijital çizim ve tasarım yazılımlarını etkili bir şekilde kullanma becerileri de kazandırılır. Bu yetenekler, öğrencilere mimari projeleri ve yapı çizimlerini profesyonel bir şekilde gerçekleştirmelerine olanak tanır.

Eğitim süresi boyunca öğrencilere ayrıca mimari tarih, kültürel miras ve mimari tarzlar hakkında da bilgi verilir. Bu sayede, öğrencilerin mimari çizimlerin ve tasarımların tarihsel ve kültürel bağlamını anlamalarına katkı sağlanır. Ayrıca, mimari projelerin sürdürülebilirlik ve çevresel etkileri gibi konular da vurgulanabilir.

Uygulamalı deneyim kazandırmak adına, öğrencilere Yapı Ressamlığı staj yerleri bünyesinde atölye çalışmaları gibi fırsatlar sunulur. Bu sayede, gerçek projelerde çalışarak mesleki becerilerini geliştirme şansına sahip olurlar. Ayrıca, mimarlık ve yapı endüstrisi ile ilgili sektörel etkinliklere katılma ve profesyonel ağlar kurma imkanları da mevcuttur.

Yapı Ressamlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümün dersleri Yapı Ressamlığı olan üniversiteler arasında değişiklikler gösterse de temelde Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümleri ile ortak dersleri ve Yapı Ressamlığı için gerekli teknik dersleri içerir. Yapı Ressamlığı Bölümünde mevcut olan dersler genellikle şu şekildedir:

  • Mimari Tasarıma Giriş,
  • Yapı Teknolojisi,
  • Yapı Malzemeleri,
  • Bilgisayar Destekli Tasarım,
  • Yerinde Uygulama I, II, III,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği,
  • Mimari Tasarım,
  • Bina Maliyeti,
  • Mesleki İngilizce,
  • Uygulama Projesi,
  • Meslek Uygulaması ve Etik,
  • Proje ve Yapım Yönetimi,
  • Koruma ve Restorasyon.

Bölümden mezun olan kişilerin meslek hayatında yetkin ve donanımlı kişiler olarak mezun olması amaçlanır. Yapı Ressamlığı açıköğretim imkanları sunan üniversitelerde bu dersler uzaktan eğitim ile de alınabilir.

Yapı Ressamlığı Mezunu Ne İş Yapar?

Yapı Ressamlığı Bölümü mezunları birçok farklı sektörde çalışabilirler. Ancak temelde görevleri; tasarımı yapılan yapı projelerini kurallarına uygun ve istenilen ölçekte çizmektir. Mimar ve mühendisler ile bir ekip halinde çalışan yapı ressamları, projelerin uygulanmasında keşiflerin yapılması ve çizelgelerin hazırlanmasına yardımcı olur. Statik proje ve hesaplarının kontrolünü yaparak projelerin bilgisayar üzerinde ayrıntılı çizimlerini gerçekleştirirler.

Yapı Ressamlığı mezunları, mimari çizimlerin hazırlanması ve yapı projelerinin tasarım sürecine katkıda bulunmak gibi çeşitli görevlerle ilgilenirler. Yapı Ressamlığı çalışma alanları şöyle listelenebilir:

  • Mimari Çizim Uzmanlığı: Yapı Ressamlığı mezunları, mimarlar ve mühendisler tarafından verilen talimatlar doğrultusunda mimari çizimler yapma konusunda uzmanlaşırlar. 
  • İç Mekan Tasarım Uzmanlığı: Yapı Ressamları, iç mekan tasarımı konusunda da uzmanlaşabilirler. İç mekanların planlanması, mobilya düzenlemeleri, aydınlatma planları ve malzeme seçimleri gibi konularda çalışarak, estetik ve işlevselliği bir araya getiren iç mekanlar oluştururlar. 
  • Proje Koordinasyon Uzmanlığı: Yapı Ressamları, mimari projelerin koordinasyonunda etkili bir rol oynayabilirler. Farklı ekipler arasında iletişimi kolaylaştırarak mimari çizimlerin diğer proje bileşenleriyle uyumlu olmasını sağlarlar.
  • Mimari Teknik Çizim Uzmanlığı: Mimari detayların teknik çizimleri konusunda uzmanlaşan Yapı Ressamları, inşaat sürecine yardımcı olurlar. 
  • Görselleştirme Uzmanlığı: Yapı Ressamları, mimari projelerin görselleştirilmesiyle ilgilenirler. 3B modelleme ve render tekniklerini kullanarak, projelerin dijital olarak gerçekçi görsellerini oluştururlar.

Yapı Ressamlığı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Yapı ressamları farklı sektörlerde iş bulma olanağına sahiptir. Yapı ressamlığı iş imkanları hem kamu hem de özel sektörde oldukça fazladır. Mimar ve mühendislerle birlikte çalışan yapı ressamları, ofislerde kendilerine ait çalışma ortamlarında çizim yaparlar. Yapı ressamlarının özel sektörde mühendislik ve mimarlık bürolarında, işletmelerin resim atölyelerinde, inşaat firmalarında ve elektrik şirketlerinde çalışma imkanı vardır. Kamuda çalışmak isteyen mezunlar ise belediyeler, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı veya Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi kurumlarda çalışabilirler. Yapı Ressamlığı Bölümünden mezun olan kişiler Kariyer.net üzerinden Yapı Ressamı İş İlanları seçeneklerini inceleyebilir. Yapı ressamlığı maaşları çalışılan şirkete, kişinin eğitim ve deneyimine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca bölüm mezunları Dikey Geçiş Sınavı'ndan yeterli puanı alarak İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümlerine geçiş yapabilirler. 4 yıllık lisans eğitimini tamamladıktan sonra mimar olarak da çalışabilirler.

Yapı Ressamlığı (MYO) Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Düzce ÜniversitesiYapı Ressamlığı (2 Yıllık)TYT37239,162191,844,494
2Zonguldak Bülent Ecevit ÜniversitesiYapı Ressamlığı (2 Yıllık)TYT32234,978791,920,109

Yapı Ressamlığı (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Yapı Ressamlığı (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Teknik Ressam

Yapı Ressamlığı (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

500+Toplam Kullanıcı
1. İnşaat
%30.52
2. Mimarlık
%15.53
3. Yapı
%6.54
4. Dekorasyon & İç Mimarlık
%3.54
5. Elektrik & Elektronik Proje Taahhüt
%2.72

Yapı Ressamlığı (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Mimarlık
1. Mimarlık
%33.49
2. Teknikerlik
%14.88
3. Mühendislik
%7.44
4. Teknik
%4.19
5. Satış
%3.72
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!