Daha iyi bir deneyim için uygulamada aç
İzmir’de iş güvenliği uzmanı olabilmek için en az ön lisans mezunu olmak gerekir. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduğun takdirde iş güvenliği uzmanı olabilirsin. Bazı şirketler ya da üniversiteler MEB onaylı iş güvenliği uzmanı sertifikası da verir. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ya da müdürlüğe bağlı birimlerde fiilen en az on yıl görev yapmış kişiler, iş güvenliği uzmanı A sınıfı belge alabilirler. Ayrıca Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerinden mezun olan ya da teknik eleman olarak görev yapan kişiler de iş güvenliği A sertifikası almaya hak kazanırlar.
İş güvenliği uzmanlığında aranan kriterler arasında öncelikli olarak B ya da C sınıfı iş güvenliği sertifikasına sahip olmak bulunur. Çok güvenlikli fabrikalar ya da şirketlerin kriterlerinde A sınıfı iş güvenliği sertifikasına sahip olmak şart koşulur. Üniversitelerin ilgili mühendislik bölümlerinden mezun olmak da iş güvenliği uzmanlığı yapmak için yeterli görünebilir. Ayrıca İzmir’de ikamet etmen ve MS Office programlarına hâkim olman gerekir. Erkek adayların askerlikle ilişiği bulunmamalıdır. Bazı iş ilanlarında tecrübeli çalışan aranırken bazı ilanlarda tecrübesiz/yeni mezun adaylar aranır.
İş güvenliği ve uzmanı pozisyonu için genellikle fabrikalar ve şirketler iş ilanları yayınlar. Ayrıca tüm kurumlarda, kuruluşlarda, işletmelerde, alışveriş merkezlerinde, üniversitelerde, topluma açık merkezlerde, sivil savunma alanlarında, itfaiyelerde ve acil durum kuruluşlarında iş güvenliği uzmanları çalışabilir. A sınıfı sertifikaya sahipsen tehlikeli sınıfında bulunan bütün alanlarda çalışma imkanına sahip olabilirsin. Yasal düzenlemelere göre C sınıfı iş güvenliği sertifikasına sahip iş güvenliği uzmanları, az tehlikeli sınıfında yer alan iş alanlarında çalışma imkânına sahip olurlar.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanının öncelikli olarak yapması gerekenler arasında; iş sağlığı ve güvenliği kapsamındaki tüm kanun ve yönetmelikleri takip etmek yer alır. Kanun ve yönetmeliklerde belirtilen çalışmaların yapılmasını sağlanmalıdır. İş Güvenliği Kanunu'nda belirtilen aylık denetimlerin düzenli yapıldığından emin olunmalıdır. Ayrıca koordinatörler ile uyumlu çalışmalı ve alınacak tedbirler konuşulmalıdır. Gerekli iyileştirme faaliyetleri yürütülmeli, yasal yükümlülükler takip edilmelidir. Acil durumlar için acil eylem planı oluşturulmalı, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında eğitimler verilmelidir. Çalışılan firma ya da fabrika için gerekli prosedürleri hazırlamalıdır. İş kazaları ve yaşanabilecek meslek hastalıkları ile ilgili önemler alınmalı, saha kontrolleri gerçekleştirilmeli ve olası raporlar hazırlanmalı ve takip edilmelidir.