Pandemiyle birlikte dönüşen işe alım sürecinde, CV elemesinden sonra birçok mülakat görüşmesi uzaktan yürütülüyor. Eğer CV taraması aşamasını geçip, uzaktan işe alım mülakatına davet edildiysen şu ipuçları işine yarayabilir.

Fiziksel ortamının uygunluğunu denetle

Telefon görüşmesiyle ya da görüntülü görüşmeyle mülakat yapacaksan, ortamının bölünmeyeceğinden emin olmalısın. Sessiz, dikkat dağıtıcı unsurların olmadığı bir ortamda, sade bir arka planla görüşmeye katılmalısın. Görüntülü görüşmelerde, kullandığın programdaki arka plan görsellerinden birini kullanacaksan; düz, olabildiğince sade ve hareketli olmayan görüntüleri tercih etmelisin.

Teknik hazırlıklarını yap

İnternet bağlantı ayarlarını, ses-mikrofon ayarlarını, ışığının yeterli olup olmadığını, telefon/bilgisayar kamerasıyla üst bedenin arasındaki mesafenin uygunluğunu test etmelisin. Kameranın yüzüne çok yakın olmamasına özen göster. Mülakattan önce test görüşmeleri yaparak hazırlıklarını kontrol et. İşverenler/insan kaynakları uzmanları seni net olarak görebilmeli ve duyabilmeli. Bu nedenle teknik olarak da özenli bir hazırlık yapmalısın. Görüşmene gerekirse erken bağlan, ama asla gecikme. Telefonla görüşme yapıyorsan, telefonunu meşgul etme, bilgisayarla görüşme yapacaksan da telefonunu kapatmalı ya da uçuş moduna almalısın.

Etkili ve olumlu bir ilk izlenim bırak

Yüz yüze mülakatlarda olduğu gibi, uzaktan işe alım mülakatında da işi ciddiye aldığını, profesyonel bir çalışan olabileceğini gösterecek şekilde uygun giyinerek görüşmeye katılmalısın. Tebessüm ederek ve duyulabilir bir ses yüksekliğiyle konuşmaya başlamalısın.

Göz temasını ve bakışını yönet

Yüz yüze görüşmelerde göz temasının adayların öz güvenini sergilemesi açısından önemli bir kriter olduğunu hepimiz biliriz. Görüntülü işe alım görüşmelerindeyse; göz temasını, kullandığın programdaki çerçeveye ve bilgisayarın/telefonun kamerasına bakarak sağlayabilirsin. Özellikle karşındaki kişiyi dinlerken aralıklarla ekran merceğine bakmayı atlama. Bakışını çok fazla ekran çerçevesi dışına taşırma. Yana, ileriye, geriye bakmamaya çalış. Mülakatı yapan kişiye “odaklı” kalmaya özen göster. Kafanı çok sık hareket ettirmen karşındaki kişinin dikkatini dağıtabilir ve algını olumsuz etkileyebilir.

Beden dilinde dengeyi koru

Oturduğun yerde çok sık ve hızlı hareket etme. Aşağı eğilmek, ayağa kalkmak, yürümek, tekrarlayan/ani öne geliş ve arkaya gidişler vb. hareketlerde bulunma. Bu hareketler; dinleyenin söylediklerine değil bedenine odaklanmasına neden olur ve dikkat dağıtır. Dengeli, yavaş ve küçük hareketlerin olsun. Özellikle işin hibrit ya da uzaktan çalışma modelinde bir görev olacaksa tonlaman, dinleme becerilerin, sunum/anlatım/ifade etme yeteneklerin değerlendirme kriteri olarak göz önünde bulundurulacaktır.

Konuk Yazar: Selmin Gök / Girişimci- İş Yaşamı Koçu

Yazara ait diğer yazıları okuma için buraya tıklayabilirsiniz.