İyi projelerde düzenli olarak çalışmak bize mutluluk, verimlilik, pozitiflik getirir ve yaptığımız işle keyifle meşgul oluruz. Peki, bize keyif sağlayacak projelere nasıl dahil olabiliriz? 

Gerçekten keyif aldığın bir proje için çalıştığın zamanları düşün. Düşün ki takım arkadaşların çok iyiydi, yaptığın iş anlamlıydı, sana zevk veriyordu ve bir şeyler başardığını hissetmeni sağlıyordu. Eğer ki bir proje bu hisleri yaratıyorsa, daha istekli çalışırız. Neden? Çünkü böylesi bir projede görev almak bize işten çok eğlence gibi gelir.

İşte,bu eğlenceli çalışma ortamını yakalayacağımız işlere dahil olabilmenin bir yolu da  “Anlam, Keyif, Kuvvet” (AKK) yöntemini kullanmaktır.

AKK yöntemi nedir?

AKK yöntemi, Harvard Profesörü ve yazar Dr. Tal Ben-Shahar tarafından geliştirilmiş ve yazarın “Happier” isimli kitabında yayınlanmıştır. Bu model, psikolog Dr. Mihaly Csikszentmihalyi’nin tezinden faydalanılarak geliştirilmiştir.

Dr. Csikszentmihalyi’nin çığır açan çalışması, “Akış” konsepti üzerineydi. Dr. Ben-Shahar, bu konsepti uyarlayarak, bizi mücadele ettirecek ve keyifle uğraşmamızı sağlayacak projeleri, işleri ve görevleri bulmamızı kolaylaştıracak bir araç olarak AKK yöntemini yaratmıştır.

AKK yönteminde sorman gereken 3 kritik soru

  1. Bana ne anlam verir?
  2. Bana ne keyif verir?
  3. Kuvvetli taraflarım nelerdir?

Bu üç soruyu kendimize sorarak, bir işi düzenli olarak yaptığımız zaman, bir “akışa” kapılmaya ve kariyerimizde mutlu olmaya da biraz daha yaklaşmış oluruz. AKK yöntemi bu noktada senin için bir anlam ifade eden ve keyif almanı sağlayan faktörler üzerine düşünmeni ve kuvvetli taraflarını fark etmeni sağlar. Bu yüzden, soruları cevaplamadan önce sorular üzerinde uzun bir süre düşünmen yararına olacaktır.

AKK yöntemi nasıl kullanılır?

İlk adım: Soruları cevapla

Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz 3 kritik soruyu cevaplamalısın. Bu noktada, düşünmek ve cevaplamak için belirli bir süre harcaman gerçekten önemli.

Bir işte aradığın “anlamı” tespit edebilmek için öncelikle değerlerini saptamalısın; çünkü fikirlerini ve davranışlarını belirleyen faktörlerden biri de değerlerindir. Yaptığın işin değerlerinle örtüşmesi, sana ihtiyacın olan anlamı sağlayacaktır.

Örtüşen cevaplarını bul

Soruları cevapladıktan sonra cevaplarına bakmalısın ve her kategoride ortak bulunan veya bir şekilde örtüşen unsurları listelemelisin. Bu unsurlar, seni en çok mutlu edecek ve verim alabileceğin projeleri ve iş tanımlarını kavraman açısından önemli olacak. 3 soruya verdiğin cevaplar birbiriyle örtüşüyorsa, doğru yolda olduğunu söyleyebiliriz.

İşini ve kariyerini şekillendir

Bir önceki aşamada tespit ettiğin örtüşen cevaplarını, sana nasıl bir kariyerin cazip gelebileceğini anlamak ve şu anki rolünü şekillendirmek için kullan. 3 kategoride örtüşen unsurların bulunduğu bir projede bulunman ve çalışma yapman, iş tatmini arttıracaktır.

AKK yöntemi, grup içindeki görev ve iş dağılımının yapılmasında, grup üyelerinin kariyer gelişimlerine katkı sağlamada kullanılabilir. Yine de bu yöntem, her yerde ve koşulda uygun olmayabilmektedir. Bu nedenle uygulama aşamasında dikkatli olmalısın.