Aktüerya bilimi Türkiye’de yeterince tanınmıyor. Oysa gelişmeye çok açık olan bu alan istatistik ve matematik seven genç yetenekler için ideal. Mercer Aktüerya Birim Lideri Ayşe Nur Kavas, bu dalın gelecekte etkisinin artacağını ifade ediyor.

Her ne kadar Türkiye’de 1951 yılında ilk derneği kurulsa da Aktüerya bilimi çok bilinen bir dal değil. Bugün lisans seviyesinde sadece iki üniversitede eğitimi verilen Aktüerya, oysaki gelişim alanı yüksek ve geleceği olan bir alan. Aktüerya asıl olarak insanların, doğum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi yaşamını; yangın, kaza, deprem, sel, hırsızlık gibi mal varlığını etkileyen rastgeleliğe bağlı, öngörülemeyen olaylarla ve bu olayların finansal etkileriyle ilgilenir. Mercer Aktüerya Birim Lideri Ayşe Nur Kavas, bu bilim dalının ilk temellerinin 1792 yılında İngiltere’de ortaya çıktığını, matematik, istatistik, ekonomi ve finans gibi disiplinleri içinde barındıran ve asıl olarak riskin bulunduğu her yerde uygulama alanı olan bir dal olduğunu aktarıyor. İşin doğası gereği ilk aktüerlerin matematikçiler olduğunu ifade eden Kavas, özellikle sigortacılık alanında uygulamalarının yaygın olduğunun bilgisini veriyor.

 

En iyi 100 meslekte ilk sırada

 

Kuzey Amerika’daki istatistiklere göre, aktüerlerin belli başlı istihdam alanlarının sigorta şirketleri, danışmanlık şirketleri, devlet kuruluşları, üniversiteler ve yatırım kuruluşları olduğunu aktaran Kavas, “Aktüerya mesleği; iş güvenliği, gelir düzeyi, çalışma ortamı, saygınlık, iş-yaşam dengesi gibi kriterler altında kıyaslandığında araştırmalar bir numaralı meslek olarak karşımıza çıkıyor. Geçen hafta CareerCast.com tarafından, bu yıl 25’incisi yayınlanan meslek derecelendirme raporunda, Aktüerya mesleği en iyi 100 meslek ve kazançları sıralamasında ilk sırada yer alıyor” diyor.

 

Kriz dönemlerinde önemi artıyor

 

Kavas, bu alana ilgi duyanların matematik, ekonomi, mühendislik gibi alanlarda eğitim aldıktan sonra Türkiye’de Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan bir dizi sınava girmesi gerektiğini kaydediyor.  Özellikle Türkiye’de oldukça yeni ve henüz gelişmeye açık bir alan olduğunu anlatan Kavas, kriz zamanlarında daha önem kazanması nedeniyle gelecek için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ediyor. Kavas, öu disipline ilgi duyan ve merak eden üniversite öğrencisi adayların yaz dönemlerinde sigorta/emeklilik şirketleri ile danışmanlık şirketlerinin aktüerya bölümlerinde staj yapmalarını ve aktüeryayı uygulama ortamında gözlemlemelerini tavsiye ediyor.

 

 

2013 yılı Aktüerlik sınavları takvimi, başvuru ve uygulama kılavuzu ile ilgili detaylı bilgiye http://www.aktuerlerdernegi.org/web sitesinden ulaşabilir.