Daha dingin bir zihin için

Günlük hayatımızda belirsizlik, artan sorumluluklar gibi pek çok faktör zihnimizi epey meşgul ediyor. Hatta öyle ki birçoğumuz bu duygu karmaşası içinde yapması gereken işlere yeterince konsantre olamayabiliyor. Sosyolog ve Aile Danışmanı Cemre Çümen, telaşsız ve daha dingin bir zihin için evde de uygulayabileceğin 4 yöntemi yazımızda anlattı. 

Tüm bu gündem yoğunluğu içerisinde yapılacak işler, yetişmesi gereken projeler, belki de çalışmamız gereken dersler var. Bu girift işler ve sosyal yaşamımız içinde kendimizi kaygı, stres ve odaklanma problemleri içinde bulmamız mümkün. Eğer tam da böyle bir ruh halindeysen; endişelenmeyi, şikayet etmeyi bırakarak kendine biraz zaman ayırmaya ne dersin?

Daha dingin bir zihin için su iç

Evet yalnızca su! Herhangi bir zihinsel aktivite öncesi su içmen, seni daha dingin bir zihinle yapacağın işe hazırlayacaktır. Beynin, diğer organlara göre yaklaşık %90‘ı sudan oluşmaktadır. Stres ve gerginlik anlarında terlediğimiz için dehidrasyonla ortaya çıkan sıvı kaybı konsantrasyon gücümüzü büyük oranda azaltıyor. Eğer daha iyi odaklanmak istiyorsan, bilimsel temelli bu bilgi oldukça işine yarayacaktır.

Beynini aç-kapa

Beyninin resetleme tuşlarını öğrenmek ister misin?

Bedenindeki bazı noktalar beynin elektriksel akımına katkıda bulunarak buraları uyarıp, bilgi akışı sağlayan yerlerdir. Bunlardan bazılarına minik baskılar uygulaman halinde, beynini rahatlatabilir ve odaklanma süreni uzatabilirsin.

Hadi bir uygulama yapalım;

Şimdi ister sağ istersen de sol elini seç. Baş parmağının ve işaret parmağının arasını açabildiğin kadar aç. Bu şekilde tuttuğun elini köprücük kemiklerinin her ikisinin altında bulunan minik çukurlara koyarak hafifçe bastır. Boşta kalan diğer elini de göbek deliğinden hemen aşağıya avuç içinle hafifçe basacak şekilde koymanı istiyorum. 2 dk. boyunca buraya hafif baskı uygulaman, beynini açıp kapatmış olmanı ve işine daha kolay kanalize olmanı sağlayacak. Bu egzersizi yaparken istersen gözlerini kapayabilirsin.

Daha dingin bir zihin için sağ ve sol beyni senkronize çalıştır

Okuma, yazma veya bir sunum hazırlama gibi sözel aktiviteler öncesi algılama hızını arttırmak için son derece faydalı bu egzersizi uygulayabilirsin. Bunu istersen ayakta ya da oturarak uygula. Sol bacağını kaldır ve aynı anda sağ elinle sol dizine dokun. Aynı şeyi tersten sol elini, kaldırdığın sağ dizine dokundur. 2 dk. kadar bunu yapıyor olman, beynin iki yarım küresini senkronize çalıştırmanı sağlayacak.

Pozitif hisset

Her durumda olduğu gibi negatifi bertaraf edip, olumlu düşünmemiz gerektiğini biliyorsun. Peki, ama nasıl? İşte bu egzersiz sana bu konuda yardımcı olabilir. Bu uygulamayı istersen ayakta istersen de oturarak yapabilirsin. Kaygılı olduğun stresinin arttığını hissettiğin dönemlerde ve anlarda uygulayacağın bu basit egzersiz sayesinde konsantre olman ve anda kalman mümkün.

İşte uygulamamız!

Şimdi sağ ayak bileğini sol ayak bileğinin üzerine gelecek şekilde yerleştir. Aynı zamanda sağ el bileğini sol el bileğinin üzerine çaprazlayarak koy ve parmaklarını kenetle. Birkaç saniye bu şekilde sakince bekle. Ardından yavaşça ellerini çözmeden aşağıda kenetli bekleyen ellerini, dirseklerden kıvırarak göğüs kafesinin tam ortasına yerleştir. Burada birkaç dakika sakince derin nefes alıp vererek beklemelisin.

Bu birkaç dakika içinde egzersiz öncesine göre çok daha rahatladığını, negatif hissin yerini olumlu hislere bıraktığını ve sakinleştiğini fark edeceksin.

Konuk yazar: Cemre Çümen Sosyolog/Aile Danışmanı