Gerektiğinde “Hayır” diyememek hayatın genelinde olduğu gibi iş hayatında da bazı sorunları beraberinde getirebiliyor. Bu davranışı hangi duyguyla yaptığımız kişiye göre değişebilir; ancak benzer sonuçlarla karşılaşmamız olası. Her konuda olmasa da bazı konularda “Hayır” demeyi öğrenmek için öneriler bu yazımızda!

Özellikle iş hayatına atıldığımız ilk andan itibaren zamanla oluşmaya başlayan ve bizim kimliğimiz haline gelen kurumsal imajımız, bizler için her zaman çok kıymetli bir kaynaktır. Elbette bu imajı oluştururken hepimiz bu kimliğe çoğu zaman “yardımsever, çözüm odaklı, iş birlikçi vb.” tanımların da dahil olmasını çok isteriz.

Fakat iş hayatında bazen durumlar pek de beklediğimiz gibi ilerlemeyebilir. Tüm iyi niyetimizle yardımsever, dostça ve kibar bir tutum içerisinde olmak için gelen bir çok talep ve öneriye “Evet” derken fark ederiz ki aslında biz asla “Hayır” diyemeyen bir çalışan haline gelmişizdir. Bu da bizlerin olumsuz tutumlara maruz kalmasına neden olan, tüm iş ve özel hayat dengemizi derinden sarsacak önemli bir hatadır.

Burada önemli olan nerede, ne zaman ve kimlere karşı evet veya hayır dememiz gerektiğini doğru analiz edebilmektir. Peki, bu konuda doğru kararlar verebilmek için analiz aşamasında hangi soruları kendimize sormalıyız?

1- Bu iş şirket için ne kadar değerli? Şirketin genel hedeflerine veya ekibimizin/bölümümüzün hedeflerine katkıda bulunuyor mu?

Söz konusu işin değer katmayacağını ve şirketin hedeflerine olumlu bir etki yapmayacağını düşünüyorsak, o sorumluluğu üstümüze almamız mantıklı olmayabilir.

2- Bu aktivite, kendi profesyonel performans hedeflerimiz için ne kadar önemli?

Çalışmayı önemli, isteğe bağlı veya önemsiz olarak sınıflandıralım. Yapılacak bir aktivite, bizim ve yöneticimizin belirlenen başarı ölçütleri için önemli değilse, yapmamak doğru bir seçenek olabilir.

3- Bu işten kişisel değer görecek miyiz? Zevk alıyor muyuz yoksa hiç sevmiyor muyuz?

İş, bizler için anlamlı değilse muhtemelen görevi iyi bir şekilde yerine getiremeyeceğiz ve listemize koymaya değer bir şey olmayacak.

4- İşi yapmak için yeterli zamanımız var mı?

Değerli olsa bile, yapılacaklar listemizde yüksek öncelikli başka işlerimiz varsa, şimdi bu projeyi üstlenmemiz bize bir şey kazandırmayabilir.

5- Bu, belirli bir beceri veya uzmanlığa sahip olduğumuz için yalnızca bizlerin yapabileceği bir şey mi, yoksa başka biri tarafından başarıyla gerçekleştirilebilir mi?

Eğer ikincisiyse, bu görev delege edebileceğimiz bir görev olabilir. Görevlerimizi ve hedeflerimizi açıkça belirlediysek, bazen kendimiz ve işimiz için yapabileceğimiz en iyi şey, az değer katan görevleri üstlenmemek ve bunun yerine kendimizi önemli olan diğer işlere adamaktır.

Konuk Yazar: Gizem Topsakal Acet / Talent Recruitment Partner

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.