Herkes güçlü bir kariyer inşa etmenin yollarını arıyor ya da öğrendikleriyle bu yolda adım adım ilerliyor. Peki, kariyer hayatında başarıyla ilerlemenin en önemli püf noktaları neler? İnsan kaynakları danışmanı Aysu Altınkaya Uluğ, farkındalık uyandıracak önerileriyle Kariyer Rehberi’nde! 

İnsan kaynakları alanında çalışıyorsanız veya kişisel gelişimle ilgileniyorsanız herhangi bir konuşmada konu mutlaka kariyer gelişimine, kariyer yollarına veya yetkinliklere geliyor. Eğitimlerde sevgili katılımcılarımdan da koçluk veya mentorluk yaptığım kişilerden de çoğunlukla hep şunları duyuyorum:

“İstediğim yerde değilim, istediğim işi yapmıyorum, çok az para kazanıyorum, ben bunu hak etmiyorum.”

Size burada çok klişe olarak isyanı bırakın, aksiyona geçin demeyeceğim. Bunun bir anda olmayacağını hepimiz biliyoruz. Peki, sürekli bunları zihnimizde düşünüp, etrafımızda konuştukça herhangi bir şeyin değiştiğine şahit olanınız var mı? Olduysa bile bu değişimin çok uzun süreli olabileceğini düşünmüyorum, zira hayalimizdeki kariyere doğru ilerlerken en önemli noktalardan biri “süreklilik” yani istikrarı sağlayabilmektir.

Öyleyse ne yapmalı, nereden başlamalı?

“İnsanın en büyük düşmanı, bizzat kendisidir.” demiş Çiçero…

Özellikle yeni bir adım atacağımızda, önemli bir karar vereceğimizde zihnimizde yanan sorulardan bazıları bizi motive etmek için beklerken, maalesef büyük bir kısmı da bizi yolumuzdan döndürmek için yanıp sönerler.

“Bu teklifi de kabul edeceksin, ama ya sonucunda şuradaki ilişkilerin bozulursa?, Girişimci mi olacaksın? Bu krizde yapılacak iş mi?, Bu terfi biraz erken gelmedi mi, senden kesin başka departmanın işlerini de yönetmeni isteyecekler” vb. listeyi uzatabildiğimiz kadar uzatabiliriz.

Bu ve buna benzer sesleri yönetebilmek amacıyla öncelikle sadece “kendimize” odaklanmalı, bu zamana kadar en iyi hangi işi yaptığımızı düşünmeliyiz. Hangi işi yaparken hayatınızı devam ettirebilmek için para kazanmayı tercih edersiniz? Bu soruların cevapları sizlere bir yol haritası oluşturmaya başlayacaktır.

“Cevapları ve gitmek istediğim yeri biliyorum, ama aksiyon alamıyorum” mu diyorsun?

İşte bu noktada, eğer yapabilirsek kendimize dışarıdan bir gözle bakmak bize ciddi anlamda katkı sağlar. Ne demek kendimize dışarıdan bir gözle bakmak, diğer bir deyişle kendimizi tarafsızca değerlendirebilmek?

Başarılarımızın olduğu kadar başarısızlıklarımızın da nedenlerini bulabilmek önemli. Bunu yapabilmek, hayalimizdeki kariyere adım adım ilerlerken en iyi yardımcımız olacaktır. Şayet yapamıyorsak, dışarıdan bir desteğin (bu koçluk veya mentorluk olabilir) önyargısız ve objektif bir şekilde bize yol arkadaşlığı yapmasını tercih edebiliriz.

Özetle, kariyer gelişimi 20’li yaşlarda başlayan ve bana göre yaşımız ne olursa olsun biz yerimizde durmayı tercih edene kadar devam eden bir süreç. Ancak her dönemde kullanılan yöntem ve yaklaşımlar farklı.

“Polis olmak için başvurdum, başvuran 5 kişiden 4’ü alındı ben kabul edilmedim. KFC Çin pazarına girdiğinde iş için 25 kişi başvurdu, 24 kişi alındı ve alınmayan tek kişi yine ben oldum.”

Bu sözler 24 bin çalışan ve 10 binden fazla ortak şirketi olan Alibaba.com’u bir e-ticaret devi haline getiren Jack Ma’ya ait.

Sizin için kimin hikayesi daha ilham verici bilmiyorum, ama bugün başarılı değerlendirebileceğimiz kariyer yollarını incelediğimizde ortak bir sonuca varabiliyoruz. “Tutku ve vazgeçmemek” kariyerimizi istediğimiz noktaya getirmek için oldukça önemli. Er ya da geç bizi istediğimiz noktaya getirecek iki kavram. Yani sen dışarıdan bir güç gelip beni buradan hedeflediğim noktaya getirsin diye beklediğin müddetçe o güç kendiliğinden hiçbir zaman gelmeyecek. Gücü kendin yarattığında ise kariyerinde adım adım ilerlerken, istikrarı da sağlamış olacaksın.

Tam da bugün yeni bir başlangıç için güzel bir zaman değil mi?

Kariyer yolculuğunda sana en iyi gelecek kararları verebilmen dileğiyle.

Konuk Yazar: Aysu Altınkaya Uluğ / İK İş Ortağı & Profesyonel Koç (ACC)