Bir iş görüşmesinin olumlu sonuçlanması için pek çok kriter önem taşıyor. Bunlardan biri de şüphesiz ki görüşmeye hazırlıklı gitmek! Şirket ve pozisyon hakkında iyi bir araştırma yapan adaylar hem kendinden emin bir duruş sergiliyor hem de kendisine sorulan sorulara en iyi şekilde cevap verme şansını arttırıyor. Mülakat anında elini güçlendirmek için şirket hakkında bilmen gerekenler, bugün Kariyer Rehberi’nde!

Eğer iş görüşmesinden önce iş yeri hakkında gereken bilgileri öğrenirsen, hem görüşmenin gidişatına olumlu bir katkı sunabilir hem de nasıl bir iş yerinde çalışacağına dair önemli ipuçları elde edebilirsin. Görüşmeye gittiğin iş yeri hakkında bilgi sahibi olman, işverende senin o işi ne kadar ciddiye aldığını gösteren olumlu bir iz de bırakacaktır.

En temel bilgi kaynakları

Şirketin misyonu ve vizyonu

Görüşmeye gitmeden önce şirketin web sitesindeki “Hakkımızda, vizyon, misyon” başlıklarını okumak ve gerekli notları almak önemlidir. İş görüşmesine gittiğin şirketin sektörünü, hangi ürünleri ürettiğini, hangi hizmetleri sağladığını zaten bilmek durumundasın. Fakat bunların yanı sıra şirket hakkında edineceğin ekstra bilgiler, görüşme sırasında sorulara daha profesyonel yanıtlar vermene yardımcı olur. Örneğin; “Şirketin ölçeği nedir, eleman sayısı nedir, hangi ülkelerle ihracat, ithalat yapar?” gibi soruların cevaplarına hakim olman işine çok yarayacaktır.

Özellikle “şirket misyonu” tanımlamasından, görüşmede yararlanacağın önemli ipuçları elde edebilirsin. Hedeflerinin veya kişisel yeteneklerinin şirket misyonu ile örtüştüğü konulara değinerek karşı tarafta olumlu bir etki yaratabilirsin.

“Firmamızda sizi etkileyen en önemli şey nedir?” sorusu

Adaylar, iş görüşmesi sırasında “Firmamızda sizi etkileyen en önemli şey nedir?” sorusu ile sık sık karşılaşırlar. Şirketi rakiplerinden ayıran en önemli özelliğin ne olduğunu önceden araştıran adaylar, bu soruya etkileyici ve bilinçli bir yanıt verme şansını da yakalarlar. Örneğin; böyle bir soruya “Geri dönüşüme sektörde yer alan diğer firmalardan daha çok önem verdiğinizi fark ettim. Bu stratejiniz, sizinle çalışmayı istememde en önemli faktör oldu.” gibi bir yanıt vermek, adayın o işe öylesine değil, bilinçli bir şekilde başvurduğunu gösterir.

İş yeri hakkında çıkan haberler, sosyal medya izleri

Eğer büyük ölçekli bir firmaya başvuruyorsan, hakkında çıkan haberleri kolaylıkla bulabilirsin. Daha küçük ölçekli firmaların ise varsa sosyal medya sayfalarından, bloglarından, yapılan yorumlardan ve yayınlarından ipuçları yakalaman mümkün olabilir. Elbette şirkette çalışan birilerinin yorumlarını almak en kestirme yoldur. Fakat sosyal medyadan sırf bilgi alma amaçlı iletişim kurmanın riskli olacağını da unutmamak gerekir.

Özetle, iş görüşmesine giderken iş yeri hakkında ne kadar çok bilgi edinirsen senin için o kadar faydalı olur; çünkü işverenler, genellikle ilan verdikleri pozisyona en çok ilgiyi gösteren kişiyi önemserler.

Görüşmeye çağrılmak, işe alınma konusunda ilk elemeyi geçmek anlamına gelir. İkinci elemeye, yani görüşmeye hazırlanmak ise bir sınava hazırlanmak kadar ciddiye alınması gereken bir süreçtir. Bu süreçte olası sorulara verilecek yanıtları düşünmek, referans olacak kişilere karar vermek, gerekirse görüşme için bir sunum dosyası hazırlamak gibi çalışmaların yanı sıra, başvuru yapılan şirket hakkında bilgi toplamak da adayların atlamaması gereken konulardandır.

Mülakat kategorisindeki diğer yazılara göz atmak istersen buraya tıklayabilirsin.