İş hayatında olumlu haberler kadar olumsuz haberler de almak olası. Örneğin; işten çıkarılmak! İlk başlarda dünyanın sonu gelmiş gibi hissettiren bu haber, alacağın kararlarla sana yeni kapılar aralayabilir. Nasıl mı?

Bazen iş yerinde ya da rolünde, işler istediğin/istenildiği gibi gitmeye bilir. Böyle bir durumda işverenler, bazı çalışanlarıyla ilgili işten çıkış kararı alabilir. İş hayatının herhangi bir döneminde bunu deneyimlemiş ya da çevrende deneyimleyen insanlara şahit olmuş olabilirsin. Peki, bu haberi nasıl karşıladıklarını ve süreci nasıl yürüttüklerini hatırlıyor musun?

Bazen olaylar “geliyorum” der ve tahmin ettiğin bu son gelene kadar hazırlıklarını yapmak için zamanın olur; ancak bazen böyle bir finalin olacağı kendini hissettirmemiş olabilir. Zor olanı da budur. Her iki durumda da ilk şok etkisini atlattıktan sonra, bu durumla nasıl baş edeceğini gözden geçirmen gerek. Kariyerin üzerinde düşünmeli, deneyimlerinden ders çıkarmak için kendine zaman vermelisin. Bu noktada şu 4 öneri sana yardımcı olacaktır.

Zihnini boşalt, enerjini doğru yere odakla

Bir işten çıkarılmak travmatik olabilir. İşten ayrılma kaygısı taşıyorduysan ve bu gerçekleştiyse, bir süre özgüven problemi yaşaman olası. Özgüvenini düşüren olumsuz düşünceler üzerinde durmadan, algını farklı yöne kaydırmaya çabalamalısın. Elbette ilk birkaç gün olanları sindirmek ve şok etkisini atlatabilmek için duygularını serbest bırakabilirsin. Belki hızla olmayacak ama en sonunda bu konu da geçmişte kalacak. Sonrasında yeni adımlar atmak için cesaretini toplamaya odaklanmalısın.

Becerilerini gözden geçir

Özellikle aynı yerde uzun bir çalışma döneminin sonunda ayrıldıysan, hem sektörel hem de rolün gerektirdiği yeni yetkinlikler açısından eksiklerin olabilir. Bunların yanında yılların kazandırdığı yetkinliklerini hangi role/sektöre nasıl aktarabileceğini gözden geçirmen gerekebilir. Eski rolünü düşündüğünde, farklı şekilde halledebileceğin belirli görevler veya sorumluluklar var mıydı? İyileştirilmesi gereken alanların neler? Bu yönleri belirlemek, büyüyüp gelişebileceğin alanları bulmana yardımcı olacaktır.

Başka bir seçenek de birlikte çalıştığın insanlardan geri bildirim almaktır. Performansın hakkında değerli bilgiler sağlayabilecek ve sahip olabileceğin kör noktalara ışık tutabilecek eski meslektaşlarına ulaş. Kişisel ve profesyonel gelişim için değerli bir araç olabileceğinden geri bildirime açık ol.

Bir sonraki adımı düşünüp, karar ver

Bir işi geride bıraktığında önünde bir belirsizlik var gibi görünebilir, ancak bu belirsizliği şekillendirecek olan kişi de yine sensin. Unutma ki kendi çizdiğin yolda ilerleyeceksin. Profesyonel hedeflerini, değerlerini ve isteklerini yeniden değerlendirmek için bunu iyi bir fırsat gibi gör. Kendine şu soruyu sor: “Bundan sonra gerçekten ne yapmak istiyorum?”

Belki bugüne kadar girişimciliği denemek için bir fırsat arıyordun, belki konfor alanının dışında yeni tecrübeler edinmek istiyordun, belki son rolün kendini yeterince ifade etmene fırsat tanımıyordu; ama net bir karar da veremiyordun… Tüm bu varsayımlar, genel kariyer tatminini ve kişisel gelişimini şekillendirecek noktalar… Gerekli soruları sorup, samimi cevaplara ulaştığında doğru adımı atmak için hazır olabilirsin.

İş başvurularına başla

Ne yapmak istediğine karar verdikten sonra, iş ilanlarını düzenli takip etmeye başla ve uygun bulduklarına başvuru yaparak yeni kariyerin için ilk adımı at. Burada önemli olan daha önce de birçok yazımızda yer verdiğimiz gibi başvuruna özel bir önyazı ve özgeçmiş hazırlaman. Özgeçmişini yeni rolün öncesinde güncellemenin dışında, farklı pozisyonlara özel yetkinliklerini öne çıkardığın birden fazla özgeçmiş de oluşturmalısın.

Örneğin; sektör değiştirmek istiyorsan, yeni alanına uygun belirli rolleri ve becerileri mesleki deneyim bölümde vurgulamalısın.

Bonus: Mülakatta “Eski işinizden neden ayrıldınız?” sorusu gelirse…

İş başvuruların sonrasından mülakata davet edildiğinde, işe alım sorumlusu eski işinden neden ayrıldığını sorabilir. Genel olarak bu soruyu olumlu bir bakış açısıyla yanıtlamanda fayda var.

Son işinden iyi bir şekilde ayrılmamış olsan bile, eski işvereninden veya iş arkadaşlarından olumsuz bir şekilde bahsetmemelisin. Bunun yerine, sohbeti bu deneyimin sırasında öğrendiğin dersler etrafında sınırlandırabilirsin. Böylece, tüm işverenlerin adaylarda aradığı “uyum yeteneğine” de sahip olduğunu ifade etmiş olursun.

Daha fazlası için “Önceki işinizden neden ayrıldınız?” yazımıza göz atabilirsin.

İşten çıkarılmak hoş bir durum değil ve sonrasında beklentilerine uygun bir iş bulma süreci zorlu olabilir. Yineleyelim ki bu dünyanın sonu değil ve başarıya giden yol da inişli çıkışlı… Tüm bunları gerektiğinde kendine hatırlatarak Kariyer.nette senin için yer alan iş ilanlarını takipte kal!

Kaynak: Forbes