Li & Fung İnsan Kaynakları uygulamalarıyla şaşırtıyor

Türkiye’de tekstil acentesi olan üç tane büyük şirketin satın alınmasıyla bugünkü yapısına kavuşan Li & Fung, İnsan Kaynakları’yla ilgili farklı uygulamaları ve şirket yapısıyla, şirket çalışanlarının memnuniyetini esas alan bir tedarik zinciri firması.

Merkezi Hong Kong’da olan Li & Fung, 14 bine yakın çalışanı ve dünya üzerinde 68 ofisiyle tedarik zinciri yönetimi konusunda önemli bir yere sahip, şirketin Türkiye ofisi ağırlıklı olarak tekstil ürünleri alanında faaliyet gösteriyor. Li & Fung İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı Eda Çepni ile şirketin İnsan Kaynakları uygulamalarını konuştuk. İşe alım ve performans değerlendirmelerini ciddiyetle ele alan Li & Fung’da eğitimler ve sosyal aktiviteler hiç bitmiyor. Li & Fung’daki her bir bölüm kendi müşteri grubunun geliştirilmesi ve yüksek kaliteli hizmet alması için çalışıyor ve hepsi kendi bütçesinden ve çalışmalarından sorumlu…

Çin tedarik zinciri firması Li & Fung, 1906 yılında kurulmuş, bugün dünya çapında 14 bine yakın çalışanı var. 326 çalışana sahip İstanbul’daki ofis, şirketin Avrupa’daki en büyük, dünyada ise üçüncü büyüklükteki ofisi. Türkiye’de tekstil acentesi olan 3 tane büyük şirketin satın alınmasıyla bugünkü yapısına kavuşan şirketin ürünlerinin büyük bir kısmı “soft goods” denilen kıyafet gibi ürünler, kalanı cam eşya gibi “hard goods” denilen ürünlerden oluşuyor.

“Bizim İnsan Kaynakları uygulamalarımızdaki farklılıklar herkesi çok şaşırtıyor” diyen Li & Fung İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı Eda Çepni, şirketin yapısını ve İnsan Kaynakları politikalarını şöyle özetliyor: “İnsan Kaynakları Bölümü, Operasyonel Destek Grubu (Operational Supporting Group – OSG) adı verilen ve temel amacı ticari bölümlere kesintisiz ve müşteri bilinci ile hizmet vermek olan bir grubun altında yer alıyor. Bu anlamda, ticari bölümleri müşterimiz olarak görüyoruz.

OSG altında İnsan Kaynakları’nın yanı sıra finans-muhasebe, idari işler ve  bilgi teknolojileri bölümleri de bulunuyor. OSG’nin gelirini, her ay ticari bölümlerden kişi başına aldığı ücretler oluşturuyor. Bu gelire karşılık, OSG kendi harcamaları ile her yılı bütçesinde öngördüğü şekilde zarar etmeden bitirmeyi hedefliyor. İnsan Kaynakları Bölümü’nün gelirini oluşturan bu yapı nedeniyle, bir müşteri-şirket ilişkisi ortaya çıkıyor. Bu nedenle sorgulanabiliriz verdiğimiz hizmet nedeniyle. Biz de vereceğimiz hizmeti en kaliteli, hızlı ve ayrıcalıklı olarak vermeyi hedefliyoruz. Ticari bölümlerden gelen bütün talepler çok ince ayrıntısına kadar değerlendiriliyor. Bir e-mail atarken bile çok şık bir şekilde atıyoruz.”

Li & Fung’da aktiviteler ve etkinlikler hiç bitmiyor. “Li & Fung club” denilen uygulamalar sayesinde çalışanlar, şirketin anlaşmalı olduğu birçok restorant, güzellik merkezi ve spor merkezlerinden indirim sağlıyor. Her türlü duyuru, mesaj panosundan çalışanlara duyuruluyor. 10 kişinin katılımıyla oluşan Sosyal Aktivite Komitesi, düzenli olarak bowling turnuvaları, trekking gibi etkinlikler düzenlerken, şirket içinde yoga, tiyatro kulübü ve salsa dersleri de çalışanlara sunulan aktiviteler arasında. Tüm bunlar, çalışanlardan gelen talepler ve öneriler doğrultusunda hayata geçiriliyor. Amaç, kişilerin şirkete bağlılığını arttırmak, mutlu, huzurlu, güler yüzlü çalışanlar yaratmak ve işten biraz olsun uzaklaşıp herkese nefes aldırmak…

Eda Çepni şirket eğitimlerini şöyle anlatıyor: “’Asistant merchandiser’ları hedef aldığımız bir seri eğitimi tamamladık. Sektöre yeni girmiş, yeni mezun olmuş ya da çok az tecrübeli arkadaşları, 6 ay süren bir programa aldık. Program süresince, katılımcılar değişik alanda faaliyet gösteren imalatçılarımıza teknik ziyaretler yaptılar ve uygulamalı eğitimler aldılar. Arkadaşları boyahane, baskıcı, denimci ve bunları yapan çeşitli imalatçılara götürdük ve buralarda birer günlük bir eğitim verdik. Çok ciddi bir katkısı oldu onlara. Şu anda orta kademe yöneticilerimizi hedef alan bir workshop’lar dizisi üzerinde çalışıyoruz. Yaklaşık 6 ay sürmesini planladığımız bu program, öncelikle yönetim becerileri ve kişisel gelişimi hedef alacak. Son olarak, İngilizce derslerimiz yaklaşık 5 yıldır devam ediyor. Her yıl Eylül-Ekim gibi başlayan, Haziran’a kadar süren bir dönemde, İngilizce eğitimler veriyoruz. Bir firmayla anlaştık. Kişilerin öğrenme stillerini araştırıp birazcık da içine NLP katarak bir sistem sundular bize. Eğitimleri çalışma saatleri içinde yapıyoruz.”

Ayda bir kere yaklaşık 20 kişilik gruplara NLP eğitimi veren Çepni, bu eğitimlerin çok büyük katkılarını gördüklerini söylüyor. Eğitimlerini çeşitlendirmek istediklerini söyleyen Çepni, “Bu eğitimler şirkette herkese veriliyor. Eğitimleri çok fazlalaştırdık. Orta kademe yöneticilere işe alma teknikleri eğitimi aldırdık. Geçen sene yaklaşık 120 çalışanımız ile iletişim, takım çalışması, zaman yönetimi ve liderlik eğitimler dizisini tamamladık” diyor.

Şikayetler kaybolmuyor, değerlendiriliyor

Geçtiğimiz yıl çalışanlarla sayfalar süren ciddi bir anket yapılmış, bunu da üst yönetimle paylaşmışlar. Buradaki amaç, çalışanların nelerden rahatsız olduğunu, nelerden hoşnut kaldıklarını bulmakmış. Bu ankette sorunlardan biri olarak havalandırmadan memnun olmayan bir grup olduğu ortaya çıkmış ve gerekli önlemler hemen alınmış. Çalışan memnuniyetinin şirket için gerçekten önemli olduğunu söyleyen Eda Çepni, “Normalde şikayetler bir yerde kayboluyor, ama bu anketle ‘evet o bölümde havalandırmada bir problem var, önlem alınması gerekiyor’ diye bir sonuç çıktı ve önlem alındı” diyerek bu anketin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.

İnsan Kaynakları Departmanı, çalışan memnuniyetini sağlamak için kendi görev tanımları dahilinde olmayan işlerle de uğraşıyor. “Mesela hayat ve sağlık sigortamız var ama bireysel emeklilik, şirketimizin sağladığı bir olanak değil. Ama biz bununla ilgili 3 farklı şirketle toplantı yaptık. Bu tip, elemanları bilgilendirme toplantılarını çok sık düzenliyoruz.” Çepni, tekstil acentalığı alanında faaliyet gösteren 12 firmanın İnsan Kaynakları olarak yapılan düzenli toplantılarla bilgi paylaşımı sağladıklarını söylüyor.

Şirkette her bölümün KOG (Key Operational Guide – Anahtar Operasyon Rehberi) denilen bir kurallar kitapçığı var. Burada her şeyin nasıl işleyeceği tek tek yazılı. Bu kitapçık toplam 68 ofiste birlikteliği sağlayabilmek için oluşturulmuş. Her işe alınacak kişiyle ilgili mutlaka bir form doldurularak gerekli kişilerden onay alınıyor. Eda Çepni, işe alım ve oryantasyon dönemini ise şu şekilde anlatıyor: “Kariyer.net üyeliğimiz var, bu sene aday veritabanı aldık, bize avantaj sağlayacağını düşünüyoruz. Gelen özgeçmişleri önce İnsan Kaynakları Departmanı değerlendiriyor, veritabanına girişini yapıyor. İnsan Kaynakları Departmanı’nın olumlu bulduğu adayları departman sorumlularıyla görüştürüyoruz. Yurtdışı bağlantılarımız olduğu için İngilizce bilgisi mutlaka test ediliyor. Hatta bunlar için vaka çalışmalarımız var, onları veriyoruz. Onları yazılı ve sözlü olarak cevaplamalarını istiyoruz. Kişilik testlerimiz var, genel bilgilerini ölçüyoruz. Önemli şeyler yakalayabiliyoruz. Örneğin, gerçekten yetkin biri ama bazen öyle değerler çıkıyor ki o adayı tercih edemiyoruz. ‘My coach’ diye bir uygulamamız var. İşe alınan kişiye departmanından bir koç atanıyor. Böylece bu kişi kendisini güvende hissediyor, ne ihtiyacı olursa olsun o kişiye danışabiliyor. Yemek ısmarlama olsun, müşteri hakkında bilgi olsun her şey sorabiliyor. Daha önceden işe girmiş ve güncellenmiş oryantasyon almamış arkadaşlara da oryantasyon düzenliyoruz. Oryantasyonu çok çekici hale getirdik, sıkıcı olmadan firma hakkında bilgileri anlatmaya çalışıyoruz.”

Tekstil bölümü mezunları tercih ediliyor

Bir diğer çalışma da işe girenlere, 21. günlerinde bir anket sunmak. Araştırmalara göre insanların, yeni bir ortama alışma dönemlerini tamamlaması, 21 günlük bir süreyi alıyormuş. Böylece kişilerin o süreç içerisinde Li & Fung’la ilgili olumlu olumsuz ne gibi izlenimlere sahip olduklarını görüyorlar. İşe alımlarda genellikle tekstille ilgili okullardan mezun adaylar tercih ediliyor. “Tekstil mühendisliği alanında eğitim almış  adayları öncelikle tercih ediyoruz. Özellikle ticari bölümlerimizde çalışmak isteyen adayların, bundan önceki deneyimlerinde sektörün önde gelen firmalarında çalışmış olmaları, onlar için bir avantaj oluyor. Li&Fung büyük bir şirket olduğu için, kurumsal yapılarda iyi performans gösterecek olgunluk ve kişilik özelliklerine sahip olmaları da bir diğer önemli kriterimiz. Teknik yetkinlikleri ne derece yüksek olursa olsun,  adayların kişisel yetkinlikleri ayrı bir özenle değerlendiriliyor, çünkü bizim için  ekiple uyum çok önemli.”

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.