Maaş zammı istemenin 5 önemli püf noktası

Pandeminin en fazla etkilediği alanlardan biri istihdam olunca, şu dönemde mevcut çalışanların aklındaki en büyük sorulardan biri de “2021 maaş zam oranı ne kadar olacak?” sorusu oluyor. Eğer zam istiyor, ama bunu nasıl dile getireceğini bilemiyorsan sana önerilerimiz var.

Yeni bir işe başlıyor olsak da mevcut işimizde bir terfi istiyor olsak da maaş zammı için pazarlık etmemiz gerektiğini hepimiz biliyoruz.

Salary.com tarafından yapılan bir anket, insanların yalnızca %37’sinin maaşları için pazarlık yapmakta çekinmediğini, %18’inin ise asla maaş pazarlığı yapmadığını ortaya koydu. Daha da ilginci katılımcıların %44’ü performans değerlendirmeleri sırasında zam konusunu hiç gündeme getirmediklerini söylüyor.

Elbette bu durumu ortaya çıkaran en temel duygu “Korku!”

Maaş pazarlığı yapmaya çalışmanın çok da sevimli bir konu olmadığı kesin; ancak bazen memnun olmadığımız şeylerin değişmesi için bizim çaba göstermemiz gerekir. Bu nedenle asıl korkmamız gereken şey bu konuşmayı hiç yapamamak olmalı.

Maaş pazarlığında amaca ulaşmak aslında belli bir aşama sonrasında oluyor. Yani bir anda maaşının yeterli gelmediğini düşünüp, zam istediğinde istediğin sonucu alamayabilirsin. Bu zorlu konuşma öncesinde seni hedefine ulaştıracak adımları bir bir atmalısın.

Maaş zammı nasıl istenir?

1- Konuşmaya hazır olduğundan emin ol

Zam istemeden önce kendine birkaç soru sormalısın;

  • Kaç yıldır bu iş yerinde çalışıyorum?
  • İşe alındığımdan bu yana sorumluluklarım arttı mı?

Bu ve benzeri sorulara vereceğin cevaplar, gerçekçi bir konuşmanın ilk adımı olacaktır.

Bunun dışında konuşmanın bir provasını yapabilirsin. Üzerinde özellikle durmak istediğin konuları unutmamak için not alabilirsin.

2- Değerini bil

Hak ettiğin ücreti alman için öncelikle pozisyonunun sektör ortalamasını bilmelisin. Yani seninle aynı işi yapan insanların aylık kazancını bildiğinde, daha tutarlı ve gerçekleşebilir bir zam talebinde bulunabilirsin. Pozisyonunun maaş ortalamasını öğrenmek için Kariyer.net pozisyon sayfasını ziyaret edebilirsin. Binlerce pozisyonun maaş ortalamalarını öğrendikten sonra zam talebinde bulunacağın miktarı da netleştirmiş olacaksın.

3- Zam aralığı konusunda stratejik ol

Doğrudan seni memnun edecek bir aralık vermek her zaman lehine sonuçlanmayabilir. Bu nedenle işverenin de pazarlık yapma ihtimalini göz önünde bulundurarak seni memnun edecek orandan bir tık fazla olarak beklentini sunmalısın.

4- Konuşmak için uygun zamanı seç

Aslında bunun için herkese uygun tek bir öneriden bahsedemeyiz. Eğer müdürünün istediğin zammı gerçekleştirebilmesi için zamana ihtiyacı varsa, beklentini çok daha önce dile getirmelisin. Son güne bırakılan bir görüşme, bu anlamda olumsuz sonuçlanabilir. Bu nedenle iyi bir gözlem yapmalı en uygun olduğunu düşündüğün anda bu ilk görüşmeyi yapmalısın. Örneğin; bir krizi çözdüğünde, işinle ilgili önemli bir başarı elde ettiğinde vs.

Performans değerlendirme gününe bırakılan bir görüşme genel olarak gecikmiş sayılabilir; çünkü patronun muhtemelen hangi ekibe ne oranda zam yapılacağını çoktan kararlaştırmış olacaktır.

5- Pozitif ol, saldırgan değil

Maaş görüşmesi korkutucu olabilir, ama konuşmanın seyrini pozitif ilerletmek senin elinde.

“Burada çalışmaktan gerçekten zevk alıyorum; ancak geçen yıla kıyasla iş hacmimin arttığını düşünüyorum. Rol ve sorumluluklarımın artmasıyla şirketime katkımın arttığına inanıyorum. Bu nedenle zam oranımı buna göre değerlendirmenizi rica ediyorum.” gibi bir ifadeyle ılımlı olarak düşünceni dile getirebilirsin.

Burada dikkat etmen gereken şey kiranın artması, kişisel ihtiyaçlarını karşılamada zorlanman gibi nedenlere odaklanmaman. Muhtemelen bu gibi nedenler birçok çalışan için geçerli. Bu nedenle kişisel performansın üzerinden talepte bulunman en iyisi.

Kaynak: The Muse

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.