İş arama sürecinin başarılı bir şekilde sonlanması için mülakat sürecini iyi bir şekilde yönetmek gerekiyor. İK ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer, mülakatlara hazırlanırken SWOT analizinden nasıl yararlanabileceğine dair ipuçlarını senin için anlattı.

Mülakatlara hazırlanırken profesyonel iş yaşamını ve kimliğini tanıyor olman, kendini en iyi şekilde ifade edebilmen için önemli. Kendini en iyi şekilde tanıyabilmek için de kişisel SWOT analizi yapmanı öneririm. Unutma ki kendini ne kadar iyi ifade edersen, o kadar iyi bir algı bırakırsın.

Swot analizi nedir?

SWOT analizi: Hedefe ulaşmak için olası tehditleri ve fırsatları belirleyip, güçlü özelliklerimizi kullanıp, gelişim alanlarımızı destekleyerek daha özgüvenli bir şekilde yol almamızı sağlayan bir tekniktir. Aşağıda bulunan 4 ana başlığa ait soruları sorarak sen de kendi Swot analizini yapabilirsin:

  • Strenghts (Güçlü Yönler)
  • Weaknesses (Zayıf Yönler)
  • Opportunities (Seçenekler)
  • Threats (Tehditler)

Kendine bu ana başlıklarla ilgili sorular sorup, cevaplarını objektif bir şekilde vererek analizini yapabilirsin.

  • Bu iş için güçlü yanlarım neler?
  • Gerekli hangi teknik/mesleki bilgi ve becerilere sahibim?
  • Hangi özelliklerimi bu iş için geliştirmem gerekli? Hangi özelliklerim iş hayatında beni zorluyor?
  • Bu iş benim için hangi fırsatları sağlıyor? Beni motive eden hangi detayları var?
  • Bu işi almam için engeller neler? Bilmediğim hangi iş süreçleri diğer adayların öne çıkmasını sağlar.

SWOT analizi nasıl yapılır?

SWOT analizi şu 4 ana detaydan oluşur:

Güçlü yanlar (Strengths)

İş ve kariyer hayatında en güçlü, aynı işi yapan diğer kişilerden seni ayıran özelliklerini bilmen gerekir. Hangi özelliklerini çok iyi ve aktif bir şekilde kullanarak profesyonel yaşantında yol alıyorsun, bunu belirlemelisin. Kişisel yetkinlikler olduğu gibi mesleki teknik beceriler de olabilir. Bu özelliklerini kullandığın tecrübelerini önceden düşünürsen, mülakatta somut bir şekilde anlatabilirsin. Örneğin; güçlü özelliklerini ortaya koyduğun örnek olayın hazır olsun. Başvurduğun pozisyondan beklenen özelliklerle kendi güçlü özelliklerini karşılaştır ve listeni hazırla. Bunlar, görüşme yapan kişinin en çok duymak istediği ve ilgisini çekecek detaylardır.

Zayıf yanlar (Weaknesses)

Herkes her konuda iyi olmayabilir. Hangi özelliklerini geliştirmen gerekli veya gelişmek istediğin uzmanlıklar neler? Aslında buradaki en önemli detay kendini farkında mısın ve farkındaysan gelişimin için ne yaptın veya yapmayı hedefliyorsun? Örneğin; bazen çok detaylı konuşmak az ve öz konuşabilmek için bir gelişim alanı olabilir.

Mülakat yaptığın iş ile örtüşmeyen özelliklerin aslında senin için bir engel ve tehdittir. Bu engelleri nasıl aşabileceğini, kendini nasıl geliştireceğini ve bu engelleri aşmak için hangi özelliklerinle neler yapabileceğini belirlemelisin.

Fırsatlar (Opportunities):

Hedefine ulaşmak ve gelişmek için kaynakların neler? Fırsatlar genelde dış kaynaklı olabildiği gibi iç kaynaklı da olabilir. Örneğin; hedef sektörünün büyümesi, alacağın eğitimler birer fırsat olabildiği gibi hayalindeki işte yönetici olma hedefin de bir motivasyon kaynağıdır. İşin evine yakın olması bile bir fırsattır.

Aslında bu işin hedefinle nasıl örtüştüğünü, gelişimine ve performansına nasıl etki edebileceğini anlatmak gerekir. Her işveren motivasyonu ve performansı yüksek çalışanla olmak ister.

Tehditler (Threats):

Hedefine ulaşmak için önüne hangi engeller çıkabilir? Bu tehditleri belirleyip önlemlerini alman gerek.

Mülakata hazırlanmak için rakiplerinin senin önüne geçmesine neden olan özelliklerini ve dış sebeplerin neler olabileceğini tespit etmelisin. Hangi sebeplerle mülakat olumsuz sonuçlanabilir, olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilecek detayları nasıl bertaraf edebilirsin? Biraz bu konular üzerine de düşünüp, fırsat alanları yaratmalısın.

Konuk Yazar: Esra Kemer/İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanı

Yazara ait diğer yazıları okuma için hemen tıkla!