Tercih sonuçları açıklandığında neler yapmalısın?

Tüm sene çalıştın, çabaladın ve sonunda üniversite sınavına girdin. Ardından gelen puana göre tercihlerini yapman gerekiyor. Doğru tercih için en önemli kurallardan biri başarı sıralamasını da göz önüne alarak en çok istediğin okuldan başlaman. YKS tercih sonuçları açılandığı zaman beklentine uygun bir sonuç alman için bu önemli. 24 tane tercihin arasından tercih sonuçları sorgulama yaparak hangi programa yerleştirildiğini gördüğünde ise üniversite kayıt sürecin başlayacak.

Üniversite kayıtları ne zaman? 

Tercih sonuçları ne zaman açıklanacak, diye soruyorsan buna net bir cevap vermek mümkün olmaz. Her sınav döneminde tercih sonuçları farklı tarihlerde açıklanır. Ancak genel olarak üniversite sınavlarının yapılmasından yaklaşık 1 ay sonra sınav sonuçları açıklanır. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra üniversite tercihleri için araştırma yapmaya başlayabilirsin. Puanına göre hangi okulları tercih edebileceğine karar vermek zor olabilir. Çünkü halihazırda birçok alternatif var. Bu noktada sana yardımcı olacak Kariyer.net tercih motoru aldığın puana ve sahip olduğun başarı sıralamasına göre yapacağın tercih listen için farklı alternatifleri sunar. Tercih etmeyi düşündüğün üniversite ile ilgili aklına takılan sorulara cevap bulabileceğin tercih motoru sayesinde geçmiş yıllara ait bilgilere de ulaşabilirsin. Tercih listeni daha etkili yapmak ve istediğin bölüm veya bölümlerle ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tercih yapmadan önce tercih motorundan yardım alabilirsin.

Tercih listeni yaparken bazı noktalara dikkat etmen gerekiyor. Öncelikli olarak puanına göre okullar belirlemelisin. Tercih yaparken puanının %35-40 puan yukarısında ve aşağısında yer alan bölümleri de eklemen hedef odaklı ilerlemeni sağlar. Üniversite tercih listesi yaparken yeteneklerini, ilgi alanlarını, becerilerini, neyi yaparken mutlu olduğunu bilmeli ve bu doğrultuda tercih yapmalısın. Aile baskısı, toplumun yönlendirmeleri seçiminde rol oynamamalı. Aksi takdirde tercih sonuçları açıklandıktan sonra pişman olabilirsin.

ÖSYM tercih sonuçları açıklandıktan sonra yerleştiğin okulu görebilirsin. Daha sonra üniversitelerin e-kayıt olarak bilinen elektronik kayıt dönemi başlar. Bu tarih ÖSYM’nin, Resmi Gazete’nin sitelerinde açıklanır veya gazetelerde kendine yer bulur. Elektronik kayıt döneminde E-Devlet üzerinden kayıt yaptırman gerekir. Elektronik ortamdaki kayıt zorunlu olmamakla birlikte e-kayıt yaptırmanda fayda var. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümü üzerinden E-Devlet şifren ile kayıt yaptırabilirsin. E-kayıt yaptırmadıysan veya çeşitli nedenlerle kayıt yaptıramadıysan kazandığın okula bizzat başvurman gerekir.

Her üniversitenin öğrencisinden istediği belgeler farklı olur. Kayıt yaptırmadan önce üniversiteni arayabilir veya web sayfası üzerinden bilgi alarak kayıt için gereken belgelere ulaşabilirsin.

Üniversite kayıtlarında gereken belgeler 

Tercih sonuçları ne zaman açıklanıyor, diye merak ediyor olabilirsin, üniversite tercih sonuçları açıklandıktan sonra da kayıt heyecanı başlayacak. Tercih sonuçları açıklandı haberleriyle birlikte birçok öğrenci için üniversite yolculuğu başlayacak. Üniversite kayıt aşamasında gerekli olan bazı belgeler vardır. Bu belgeleri eksiksiz hazırlaman oldukça önemlidir. Aksi takdirde kayıt sürecin sekteye uğrayabilir. Her üniversitenin istediği belgeler farklıdır. Bu nedenle mutlaka kayıt yapılacak üniversiteden bilgi alınmalıdır. Genel olarak istenen bazı belgelere şöyle örnek verebiliriz: Üniversite kaydını yaptırmaya giderken nüfus cüzdanının fotokopisi ve aslı mutlaka yanında olmalı. Erkek adaylar için askerlik durumunun üniversite kaydı için bir engel teşkil edip etmediğine dikkat edilmesi gerekir. İhtiyaç duyulduğu anlarda yetkili kişiler askerlik durumunu belirten bir belge isteyebilir. Kayıt yaptırmadan önce Askerlik Şubesi’ne veya “www.turkiye.gov.tr” adresine başvurarak askerlik durumu teyit edilebilir.

4,5 cm x 6 cm boyutlarında 6 ya da 12 adet fotoğraf gerekir. Fotoğraf sayısı farklılık göstermekle birlikte yanında altıdan fazla fotoğraf olması fayda sağlar. Fotoğrafların son altı ay içerisinde çekilmiş olması ve seni tanımlayabilecek bir görsel olması da önemli. İkinci öğretim programına yerleştiysen katkı payının ödendiğine dair bir dekont alman gerekir. YKS sınav sonucunu ve tercih sonucunu belirten belge de yanında bulunmalı.

Üniversite programına kayıt hakkı kazanmış, fakat ortaöğretimden mezun olmak için bütünleme veya tek ders sınavlarına girmen gerekiyorsa bunu belli eden belgeyi ortaöğretim kurumundan temin etmelisin. Eğer böyle bir durum yoksa mezun olduğuna dair ortaöğretim kurumundan diplomanı veya onaylı belge örneğini alman gerekir. Bir diğer seçenek olarak yeni tarihli bir mezuniyet belgesi de alabilirsin.

Ek puandan yararlanarak yerleştiysen ve bu alan mezuniyet belgende görünmüyorsa ek puan esas alan okuldan mezun olduğunu gösteren bir belgeye de ihtiyacın olur.

İkametgahını belli eden bir belgeye de ihtiyacın olabilir. E-Devlet üzerinden bu belgeye ulaşabilirsin.

Ek tercih dönemi ne zaman başlıyor? 

Üniversite tercih sonuçları açıklandı mı sorusu ile tercih sonuçlarını inceleyip, yerleşemediğini öğrenmiş olabilirsin. Böylesi bir durumda bunun bir son olmadığını bilmelisin. Ek tercih döneminde de şansını deneyebilirsin. Ek tercih döneminden faydalanman için üniversite giriş sınavına girmiş ve yeterli bir puan almış olman gerekir. Ayrıca ek tercihte bulunmak istiyorsan ÖSYM tarafından belirlenmiş bir ücreti de bankaya yatırman gerekir. Ek tercih ücretinin ne kadar olduğunu ve hangi bankaya yatırman gerektiğini ÖSYM internet sitesinden öğrenebilirsin.

İlk tercih döneminde tercih yapmadıysan veya tercih yapmana rağmen yerleşemediysen, ek tercih döneminde kontenjanları da baz alarak yeni bir tercih listesi hazırlayabilirsin. Ek tercih döneminde kendi puanına eş değer ya da puanından daha düşük bölümleri tercih edebilirsin. Her eğitim-öğretim döneminde ek tercih dönemi değişkenlik göstermekle birlikte genellikle ilk tercih sonuçları açıklandıktan kısa bir süre sonra başlar. Ek tercih döneminde de tıpkı ilk tercih döneminde olduğu gibi 24 tane tercih yapma hakkın var. Tüm tercih haklarını değerlendirirsen şansını arttırırsın. Ek Yerleştirme Kılavuzu sana bu süreçte yardımcı olacak tüm bilgiler içerir. Ek tercihte bulunmadan önce mutlaka bu kılavuzu da incelemelisin.