Bankacılık İşlemleri Yetkilisi Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Bankacılık İşlemleri Yetkilisi Ne Demek? 2. Bankacılık İşlemleri Yetkilisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Bankacılık İşlemleri Yetkilisi Olmak İçin Gerekenler 4. Bankacılık İşlemleri Yetkilisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?Bankacılık İşlemleri Yetkilisi Ne Demek?
Bankada para alışverişini takip eden bankacılık işlemleri yetkilisi hesap açma ve kapama işlemlerini de yapar. Temel bankacılık hizmetlerinin yanı sıra kredi gibi süreçleri yöneten kişiye bankacılık işlemleri yetkilisi denir.
Gişe işlemleri gibi müşterilerin diğer birimler ile koordinasyonunu düzenli bir biçimde yapan bankacılık işlemleri yetkilisi çek ve nakit işlemleri yapar. Banka şubesinin kasasını ilgilendiren tüm işlemler, bankacılık işlemleri yetkilisi tarafından yürütülür.
Bankacılık İşlemleri Yetkilisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bankacılık işlemleri yetkilisi yoğun bir iş temposu ile çalışırken önemli görevleri tamamlamakla sorumlu tutulur. Nakit işlemler, nakit dışı işlemler ve genel bankacılık operasyonları da görevi dahilindedir. Yetkilinin görevleri içerisinde şunlar bulunur:
- Bankanın müşterilerine hizmet vermeye başlamadan önceki hazırlıklarını tamamlamak,
- Müşteriden gelen hesap açma ve hesap kapatma isteklerini yerine getirmek,
- Müşteriden gelen ödeme taleplerini yerine getirirken müşterinin imzasının ve kimliğinin doğrulanmasını yapmak,
- Müşterinin talep ettiği işlem kendi yetkisi dışında kalıyorsa üst yönetime yönlendirmek,
- Gün sonu kapanış işlemlerini yaparak kasanın eksik veya fazla vermeden günü tamamlamasını sağlamak.
Bankacılık İşlemleri Yetkilisi Olmak İçin Gerekenler
Bankacılık yetkilisi olmak isteyenlerin üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisat, Maliye ve İşletme gibi bölümlerinden mezun olmaları gerekir. Ayrıca yine lisans düzeyinde eğitim veren bölümlerinden olan Bankacılık ve Finans okuyarak da bankacılık işlemleri yetkilisi olma imkanı kazanabilirsiniz. Bankalar zaman zaman Matematik ve İstatistik mezunlarını da bankacılık işlemleri yetkilisi olarak istihdam eder.
Bankacılık İşlemleri Yetkilisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinden birini okuyanlar; İş Hukuku, Kamu Hukuku, Maliye, Muhasebe ve İşletme gibi dersler alır. Bankacılık ve Finans bölümünde okuyanlar ise eğitimleri boyunca; Bankacılık, Finans Matematiği, İstatistik, Para ve Banka, Borçlar Hukuku, Bankacılık Pazarlama, Temel Bankacılık Hizmetleri, Bankacılıkta Yönetim ve Organizasyon gibi dersleri görür.