Başhemşire nedir, ne iş yapar, nasıl olunur? Tüm bu soruların cevabı Kariyer.net Meslek Rehberi’nde!
İÇİNDEKİLER
1. Başhemşire Kimdir? 2. Başhemşire Ne İş Yapar? 3. Nasıl Başhemşire Olunur? 4. Başhemşire Olmak İçin Cinsiyet Şartı Var mıdır?Başhemşire; sağlık ocağı, hastane gibi sağlık kurumlarında hemşireleri yönetme işini yürüten kimselerdir. Son yapılan düzenleme ile kamuda görev alan Başhemşirelerin ismi ''Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü'' olarak değiştirilmiştir.
Sağlık kuruluşlarında hasta bakım hizmetlerinin en iyi biçimde yürütülmesini sağlamakla ve hemşireleri ile ebeleri yönetmekle görevlendirilen kişilere Başhemşire unvanı verilmektedir. Başhemşirelerin görev ve sorumlulukları şunlardır:
Başhemşire olmanın gereklilikleri kamu ve özel sektörde farklılıklar göstermektedir. Devlet hastanelerinde bu görevi yerine getirmek için üniversitelerin alan fark etmeksizin Ebelik, Hemşirelik, Diyetisyenlik gibi sağlık bölümlerinden 4 yıllık eğitim alındığına dair diploma sahibi olmak, Başhemşire olabilmenin ön koşullarındandır. Özel sektör ise genellikle Hemşirelik Bölümü mezunlarını tercih etmektedir. Ayrıca özel hastaneler hemşirelik alanında deneyim talebinde de bulunmaktadır. Üniversite hastanelerinde başhemşire olabilmek için ise en az yüksek lisans mezunu olmak gerekmektedir.
Kanunda yazılı bir şekilde Başhemşirelik görevinin kadınlar tarafından yerine getirilmesi konusunda bir şart bulunmasa bile erkeklerin bu mesleği kamu hastanelerinde yerine getiriyor olduğunu görmek çok sık rastlanan bir durum değildir. Özel sektörde böyle bir şart bulunmamakla birlikte erkek başhemşirelere rastlanmaktadır.