Donanım Uzmanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Donanım Uzmanı Ne Demek? 2. Donanım Uzmanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Donanım Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Donanım Uzmanı Olmak için Gerekli Şartlar Nelerdir? 5. Donanım Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?Donanım Uzmanı Ne Demek?
Donanım uzmanı nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; bilişim ve yazılım alanında kendisine verilen görevlerin yerine getirilmesinden sorumlu olan kişidir. Donanım uzmanı olarak çalışan kişi, farklı sektörlerde hizmet verebilir. Önemli olan hizmet verdiği alanda yeterli bilgiye sahip olmasıdır. Donanım uzmanı, mesleğin gerekliliklerini yerine getirir. Bununla birlikte kişinin dikkatini belirli bir noktaya yoğunlaştırabilmesi ve istenilen görevleri yerine getirebilmesi gerekir. Donanım uzmanı olarak çalışan kişiler, yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmalarda bilgisayar sistemlerinin bakımı ve işleyişinden sorumlu olabilir. Mesleğin iş tanımında donanım, yazılım ve network sistemlerinin işleyişine dair görevler yer alır. Donanım uzmanı otomasyon, yazılım ve bilgisayar program çözüm projelerini bilişim desteği ile üretmektedir.
Donanım Uzmanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Donanım uzmanı ne iş yapar sorusuna kısaca, faaliyetlerin zamanında yerine getirilmesi için sisteme destek olarak donanımsal sorunları çözer seklinde cevap verilebilir. Kendisine verilen bir görevi zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmelidir. Donanım uzmanı görev tanımı içerisinde bilgisayar bileşenlerinin geliştirilmesi, tasarlanması, test edilmesi gibi işlemler yer alır. Donanım uzmanının başlıca sorumlulukları ve görevleri şunlardır:
- Şirketlerin network, bilgisayar altyapı sistemlerinin planlamasını yapmak ve kurulum sürecini tamamlamak,
- Yazılımların iyileştirilmesi için mevcut süreçleri incelemek ve kontrol etmek,
- Saldırılara karşı güvenlik önlemlerini uygulamak ve geliştirmek,
- Altyapı sisteminde meydana gelen sorunları çözmek,
- Çalıştığı şirkette sistem, yazılım, ağ ve network analizini ve testini yapmak,
- Sistem bakım süreçlerini etkin bir şekilde yürütmek,
- Kapasite sorunlarını gidermek, analiz etmek, optimize etmek ve çözmek,
- Kısa ve uzun vadeli projelerde yer almak,
- Altyapı sistemleriyle ilgili kullanıcılara destek vermek için çeşitli eğitimler düzenlemek,
- Bilgi işlem prosedürlerini belirlemek,
- Bilgi işlem kaynaklarının güvenli bir şekilde kullanılmasına yardımcı olmak,
- E-mail sisteminin etkin bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmak,
- Teknolojik gelişmeleri takip etmek,
- Güvenlik sistemleri oluşturmak ve takip etmek,
- Yazılımların verimli ve etkin kullanılmasını sağlamak,
- Veri tabanlarının yedeklenmesi işlemlerini yapmak,
- Yazılım sorunlarını gidermek,
- Yazılım süreçlerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak,
- Yazılım için kullanıcı hesaplarının açılmasını sağlamak ve yetkilendirme işlemlerini yapmak,
- Kurulum öncesinde gerekli donanımsal cihazları hazırlamak,
- Müşteri tarafından gelen arızalı cihazlarda sorun tespiti yapmak,
- Şirket bünyesindeki cihazların sorunları ve departmanlarda yaşanan teknik sorunları çözümlemek,
- Destek ve garanti sürelerinin takibi ile IT donanım ve lisans envanterinin yönetilmesini sağlamak,
- Ekipman devri ve BT sunucularının planlanması, uygulanması, çalıştırılması ve dokümantasyonunu güncel tutmak,
- Günlük faaliyetleri düzenli olarak BT müdürüne raporlamak,
- Aylık hizmet düzeyi raporu oluşturmak,
- Şirket politika ve yönetmeliklerine uygun olarak verilerin korunmasını sağlamak.
Donanım Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Donanım uzmanı nasıl olunur sorusunun yanıtı, çalışılan sektöre ve şirketin kriterlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu mesleği yapmak için üniversitelerin Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme, Bilgisayar ve Enformatik, Bilgisayar Programcılığı veya Elektronik Mühendisliği gibi ilgili bölümlerden eğitim almış olmak gereklidir. Bunun yanı sıra çeşitli kurumların açtığı kurslara katılarak sertifika almak da adaylara avantaj sağlar. Sistem donanım uzmanı olmak için elektronik, haberleşme ve bilgisayar alanlarında eğitim veren bölümlerden lisans ya da ön lisans düzeyinde mezun olmak gerekir. Satış donanım uzmanı olmak için ise satış ve pazarlama alanında eğitim almak gerekir. Adaylar, çözüm süreçleri ile ilgili olarak yöneticisini bilgilendirerek kendisine verilen talimatlara uygun bir şekilde hareket eder.
Donanım Uzmanı Olmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Bu mesleği icra edebilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinde eğitim almak gerekir. Bununla birlikte donanım uzmanı olarak kendini geliştirmek isteyen kişiler ilgili alan için açılan kurslara katılarak sertifika alabilirler. Ayrıca eğitimle birlikte meslekte deneyim de önemlidir. İşverenler, adayların belirli bir süre bu alanda deneyim kazanmış olmasını bekleyebilir. Üniversite eğitimini tamamlamış olan kişiler ilgili sertifika programlarına katılarak kendilerini bu alanda geliştirebilirler. Kariyerlerine donanım uzmanı olarak devam etmek isteyen kişiler, teknolojik gelişmeleri sürekli olarak takip ederek kendilerini geliştirebilirler. Ek olarak kişilerin öğrenmeye açık ve sorumluluk sahibi olması bu süreçte oldukça önemlidir.
Donanım Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Donanım uzmanlarının öncelikle ilgili üniversite bölümlerinden mezun olması beklenir. Teknolojik gelişmeleri takip etmeleri oldukça önemlidir. İletişim becerileri kuvvetli ve analitik düşünme becerisi gelişmiş olan adaylar işe alım sürecinde avantaj sağlayabilir. Donanım uzmanları yoğun bir tempoda çalıştıkları için esnek çalışma saatlerine uyum göstermeleri gerekebilir. Bunun yanı sıra mesleki İngilizce bilgisi işe alım şartları arasında yer alabilir. Donanım uzmanı maaşları işletmeye ve işletmenin faaliyet gösterdiği alana göre farklılık göstermektedir. Ek olarak kişinin eğitimi ve deneyimi maaş miktarının belirlenmesinde etkili olabilir. Temel network altyapı bilgisine sahip olan ve son kullanıcı desteği konusunca tecrübeli olan adaylar işe alım sürecinde avantaj sağlayabilir. Donanım uzmanı olarak çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden donanım Uzmanı iş ilanları seçeneklerini değerlendirerek kendilerine en uygun iş ilanına başvuru yapabilir.