Gerber Operatörü Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Gerber Operatörü Ne Demek? 2. Gerber Operatörü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Gerber Operatörü Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Gerber Operatörü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Gerber Operatörü İşe Alım Şartları Nelerdir?Gerber Operatörü Ne Demek?
Gerber operatörü, bilgisayarlı modelistlik programını kullanarak ürünün modellenmesi, kalıbının oluşturulması, kesime ve dikime hazır hale getirilmesi gibi işlemleri yapan, modelistlik konusunda gereken eğitimi almış kişi olarak tanımlanır. Gerber operatörü nedir, sorusuna ise kısaca, üretim aşamasındaki giysinin bilgisayar ortamında tasarlanmasına yardım eden personeldir yanıtı verilebilir. Operatör, tekstil ve hazır giyim sektöründeki gelişmelere bağlı olarak, bu alandaki üretim konusunda çağın gereksinimlerine karşılık vermek amacıyla elle kalıp sistemini bilgisayarlı modelistlik teknikleriyle birleştirerek uygulanmasını sağlar. Tüm bu işleri yapabilmek için gerekli eğitimleri almış kişiler, gerber operatörü kimdir tanımını karşılar. Gerber Operatörü ne iş yapar, gerber operatörü kime denir, sorularını yanıtlamak için öncelikle operatörün görevleri ve sorumlukları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Gerber Operatörü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Gerber operatörü, üretim aşamasında bulunan giysinin bilgisayarda tasarımını yapmakla yükümlüdür. Elle oluşturulmuş olan kalıpları bilgisayar ortamına geçirir. Gerber bilgisayar programından yararlanarak ürünün dijital ortamda kalıbını çıkartır. Örnek giysiler üzerinden kalıp oluşturur. Kalıp değiştirme, droplandırma, pastal oluşturma aşamalarından geçirir. Tasarlanan giysiye nakış ve taş yerleşimini ekler. Giysinin kesim ve dikim işlerinin yapılması için kesimhane bölümüne aktarılmak üzere ölçü tabloları ve dikim talimatlarını hazırlar. Operatör, ekip çalışmasına dayalı bir iş yürütmektedir. Ekip üyelerine yetkisi ve bilgisi dahilinde yardımcı olarak üretimin devamlılığına katkı sağlar. Tasarımcıdan veya kesimhaneden gelen talepler doğrultusunda tasarımı yeniden düzenleyebilir. Operatör, mesleğine uygun olarak, ürünün bilgisayarda tasarlanması konusunda mesleğinin gerektirdiği çalışmaları gerçekleştiren kişidir. Mesleği bilgisayar ortamına dayalı olduğu için güncel teknolojik gelişmeleri takip etmelidir. Bu sayede en gelişmiş teknikleri kullanarak tasarımın tamamlanmasını sağlar. Bilgisayar ortamında tasarlayacağı ürünün ona verilen taslağa ve planlara uygunluğunu kontrol etmelidir.
Gerber Operatörü Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Gerber operatörü olmak için ortaöğretim sürecinden itibaren, meslek liselerinin ilgili bölümlerinde eğitim alınmaya başlanabilir. Anadolu meslek liseleri, çok programlı liseler ya da kız meslek lisesi adıyla bilinen liselerin, tekstil teknolojisi ve moda tasarım teknolojileri programları bu konuda alınacak eğitimin ilk adımları olabilir. Yine teknoloji ve tasarım konusunda gerekli teorik bilgiyi en doğru şekilde almak isteyenler, Türkiye’nin birçok farklı üniversitesinde lisans programlarını tercih edebilirler. 4 yıllık mesleki eğitimin verildiği Moda Tasarımı Bölümünde veya Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümünde lisans eğitimlerini tamamlayarak mesleğe başlangıç yapabilirler. Operatör olmak için alınması gereken asıl eğitim ise gerber eğitimi veya diğer adıyla bilgisayarlı modelistlik eğitimidir. Gerber eğitimi, Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan İŞKUR Mesleki Eğitim Kursları tarafından verilmektedir. Bunun yanı sıra özel kurslar ve eğitim merkezleri tarafından da Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaların verildiği eğitimler de düzenlenmektedir. Operatör olmak için hangi okulları okumak gerekir şeklinde araştırma yapanlar için bu eğitim seçenekleri belirtilebilir. Bu kurumlarda gerçekleştirilen eğitimler sonrasında Gerber Operatörlüğü Sertifikası alan adaylar, özel kurumsal yapılarda çalışma fırsatı bulabilir. Gerber operatörü olmak için gereken evraklar arasında bu sertifika çok önemli bir role sahiptir. Sertifikanın alınması sürecinde operatör olmak isteyenler farklı başlıklar altında bir eğitim sürecinden geçerler. Bu eğitimlerde; dijital modelleme, serileme, droplama, pastal yerleştirme, kalıp oluşturma konuları için teorik bilgiler aktarılır. Ardından uygulama sürecine geçilir.
Gerber Operatörü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Gerber operatörü nasıl olunur, sorusuna verilen yanıtlarda eğitim ön plana çıkmaktadır. Eğitimin yanı sıra operatör olmak isteyen adayların işin tanımı ve gereklilikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gerekir. Aynı zamanda adayların gerber operatörü görevlerini yerine getirebilecek kabiliyetlere sahip olması şarttır.
- Gerber operatörü olmak için ne gerekli diye düşünenler, ilk olarak gerekli eğitimi almalıdır. Gerber eğitimi almak için ilgili yerlere müracaat etmelidir.
- Gerber operatörü olmak için İŞKUR Mesleki Eğitim Kursları veya özel kurslarından gerber eğitimi alınmalıdır. Bu kurslardan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalar alınarak operatör olarak çalışmak mümkündür.
Gerber Operatörü İşe Alım Şartları Nelerdir?
Gerber operatörü olmak isteyenler, gerekli eğitimleri tamamlayıp uygulama konusunda yetkinlik kazandığında çeşitli firmalarda çalışma imkanı bulabilirler. Yaptıkları başvurular sonrasında katılacakları mülakat ve görüşmelerin ardından değerlendirilmeye alınırlar. Gerber operatörü olarak önemli tekstil firmalarının tasarım ve üretim departmanlarında görev alabilirler. Gerber operatörü maaşı, kurumun özelliklerine, operatörün deneyime ve çalışma şartlarına bağlı olarak farklılık gösterir. Moda, hazır giyim ve tekstil sektörlerinin her geçen gün büyümesi ve önem kazanması operatör olmak isteyenler için de önemli avantajları beraberinde getirmektedir. Gerber operatörü olarak çalışmak isteyen kişiler, Kariyer.net üzerinden gerber operatörü iş ilanları seçeneklerini değerlendirebilir. İstanbul gerber operatörü iş ilanları sayfasını inceleyebilir. Kendisine uygun ilanlara başvuru yapan adaylar, bu alanda çalışma imkanı bulabilir.