ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK
Üniversite RehberiÜniversitelerÜniversite BölümleriÜniversite Taban PuanlarıYKS Tercih MotoruMeslekler Rehberiİşverenlerin TercihiYKS Puan HesaplamaİLK İŞİM VE PROFESYONEL HAYAT
CV ÖrnekleriMaaşlarMaaş HesaplamaMülakata HazırlıkKariyer GünleriStaj ve Bootcamp FırsatlarıStaj Günleriİş HayatıKPSS Puan HesaplamaAday (İş mi Arıyorsun?)
Burada seni bekleyen binlerce ilan var!
İşveren (İlan mı Vereceksiniz?)
Pozisyonunuza en uygun aday burada!
Nedir?
İçindekiler
Kalıp tasarım elemanı nedir sorusuna kısaca, prototip hazırlama ve özelleştirilmiş kalıplama araçlarının hazırlanmasından sorumlu çalışandır, cevabı verilebilir. Genelde metal veya plastik üretim alanlarında görev alır. Müşterilere veya şirkete en uygun ürünün üretilmesi için kalıplar tasarlar. Üretim, satış ve mühendislik birimleriyle birlikte çalışır. Yeni ürünlerin piyasaya sürülmesinde önemli görevleri bulunur. Mevcut ürünler üzerinde değişiklikler de yapar. Kalıp tasarım elemanı görev tanımı yer aldığı sektör veya müşterilerin alanına göre değişiklik gösterebilir. Temel görev tanımı, yüksek kalitede ve yüksek hassasiyet gerekli kalıpları tasarlamaktır. Gerektiği zaman kalıpların montajını da gerçekleştirir. İlk üretim aşamalarında kalıp kontrolü için yer alır.
Kalıp tasarım elemanı ne yapar sorusuna, kalıp ve kalıplama süreçlerini tasarlar, denilebilir. Kalıp tasarım elemanı görevleri çeşitlidir. Tasarım için gerekli olan verileri analiz eder. Verileri yorumlar ve buna yönelik yeni ürün tasarımları oluşturur. Yeni ürünleri tasarlarken şirket veya müşteri için gerekli olan ihtiyaçları temel alır. Kalıp imal süreçlerini planlar. Çeşitli programlar kullanarak 2 boyutlu ve 3 boyutlu kalıp tasarımları geliştirir. Diğer birimlere veya yetkili kişilere imalat teknik resimleri hazırlanan kalıpların çizimlerini sunar. Tasarım onayından geçen kalıplar için bir malzeme sipariş listesi oluşturur. Gerekli malzemeler tedarik edildikten sonra parçaları kullanarak kalıp tasarım üretimini gerçekleştirir. Daha sonra ilgili makinelere kalıpların montajını gerçekleştirir. Yeni projeler için yapılan kalıp denemelerine katılır. Sonuçları uygun şekilde raporlar ve ilgili kişilere iletir. Ürünler onaydan geçtikten sonra seri üretime başlanabilir. Kalıp tasarım elemanı, yeni kalıp teknolojik gelişmelerini takip eder. Bu yenilikleri gerektiği zaman kendi işlerine entegre eder. Müşteri isteklerini proje süresi boyunca takip eder. Kalıp tasarım elemanı müşteri tarafından istenen yeni özellikleri de tasarıma ekler. Kalıp maliyetlerini azaltmak için çeşitli çalışmalar yürütür veya önerilerde bulunur.
Kalıp tasarım elemanı nasıl olunur sorusuna ilk olarak eğitim açısında yanıt verilmelidir. Bu rolde çalışmak isteyenler en az teknik lise mezunu olmalıdır. Bazı firmalar için lise mezuniyeti yeterli olmayabilir. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olma şartı adayların karşısına çıkabilir. Meslek yüksekokulu bölümü olan Makine Bölümü ya da Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü ve 4 yıllık Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü bu alanda öne çıkan bölümler arasında yer alır. Kalıp tasarım elemanı eğitiminin yanı sıra bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler, kalıp tasarım uzmanlığı kurslarına katılabilir. Bu kurslar çeşitli kamu kurumları veya özel kurumlar tarafından verilir. Eğitim sonucunda alınan sertifika, adayın işe alım sürecinde öne çıkmasını sağlayabilir.
Kalıp tasarım elemanı olmak için gerekli şartların başında eğitim gelir. İlgili meslek lisesinden veya üniversite bölümlerinden mezun olmak önemli şartlardan biridir. Eğitimin dışında kalıp tasarım uzmanlığı gibi eğitimler almak çoğunlukla şart olmasa da adaylara avantaj sağlayabilir. Şirketin yer aldığı sektöre göre tasarım ve üretim aşamalarında belli programlar kullanılır. SplitWorks, SolidWorks, ElectrodeWorks veya MoldWorks gibi sık kullanılan programlar hakkında bilgi sahibi olmak ve kullanabilmek önemli şartlar arasında yer alır. Bütün bu şartların yanı sıra başarılı bir kalıp tasarım elemanı olmak için bazı becerilere ve özelliklere sahip olmak gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Kalıp tasarım elemanı olarak; metal veya plastik malzemeler üreten fabrikalarda veya atölyelerde çalışılabilir. Kalıp tasarım elemanı işe alım şartlarının başında kişinin kendini kalıp alanında geliştirmesi gelir. Eğitim olarak genellikle ilgili meslek liselerinden veya üniversite bölümlerinden mezun olmak gerekir. Eğitimin yanı sıra alana yönelik kurslara katılmış olmak adayın tercih edilmesini sağlayabilir. Tasarım ve üretim sırasında kullanılan programlar hakkında ileri seviye bilgi sahibi olmak ve kullanabilmek gerekir. Deneyim bu pozisyon için genelde istenmese de şirket ihtiyacı ve isteği doğrultusunda belli bir süre deneyim şartına iş ilanında yer verebilir. İşe alım süreci genelde sözlü mülakat ile gerçekleşir. Bu aşamada veya başvuru sırasında yapılan tasarımlar portfolyo olarak sunulabilir. Bu alanda kariyer basamaklarını tırmanmak isteyen kişiler Kariyer.net'te yer alan kalıp tasarım elemanı iş ilanları seçeneklerini değerlendirebilir. Burada yer alan çeşitli ilanları inceledikten sonra kişi kendisine uygun gördüklerine başvuru yapabilir. Kalıp tasarım elemanı maaşları; görev tanımı, bilinen programlar, alınan eğitimler, deneyim süresi gibi özelliklere bağlı olarak değişiklik gösterir. Zamanla deneyim kazanıldıkça kalıp tasarım uzmanı veya kalıp tasarım sorumlusu gibi pozisyonlara terfi alınabilir. Deneyim ve terfi ile birlikte elde edilen gelir de artar.