Kesimhane Şefi Nedir?

Kesimhane Şefi Ne Demek?

Fabrikalarda seri üretimi sağlamak ve üretim kapasitesini arttırmak için her personel ayrı bir bölümde kendine ait olan işle ilgilenir. Tekstil fabrikaları da bu şekilde işler. Tekstil fabrikalarında kumaş kesim alanlarına kesimhane adı verilir. Bu alanlardan sorumlu olan birim şefine ise kesimhane şefi denilir. Kesimhane şefi birimindeki personellerden sorumlu olan kişidir. Burada yer alan kesimci personelin işlerini düzgün yapmasından, istenilen parçaların üretilmesinden ve personelin çalışma düzeninden sorumludur. Kesimhane şefi kime denir sorusunun cevabı bu şekilde verilebilir. Kesimhane şefinin genellikle deneyimli olması beklenir. Kesimci olarak işe başlayan bir kişi bu departman ile ilgili yeterli bilgi ve tecrübeye eriştiğinde kesimhane şefi olabilir. Kesimhane şefi kime denir sorusu şöyle cevaplanabilir; kesimhaneden sorumlu birim şefidir.

Kesimhane Şefi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Kesimhane şefi, bağlı olduğu departmanın sorumlusu olduğu için birçok yetkiye ve göreve sahiptir. Bu kişiler kendisine bağlı olan personelden sorumlu olduğu için sadece kendi işinden değil daha birçok kişinin ürettiği üründen sorumludur. Kesimhane şefi sorumlulukları aşağıdaki listede olduğu gibi maddelendirilebilir:

  • Kesimhane şefi nedir denildiğinde bu kişilerin; firmanın kullandığı model yazılımını iyi bilen, bu yazılım üzerinden tasarımcının tasarladığı ürünün hatlarını, ölçülerini ve boyutlarını anlayabilen yetkili kişiler olduğu söylenebilir.
  • Üretilecek olan ürünleri kavrayabilmeli ve bu bilgileri ekibine aktarabilmelidir.
  • Kesim planını öğrenerek bu plan doğrultusunda kumaşların ve gerekli diğer ihtiyaçların teminini sağlamalıdır.
  • Üretilecek ürünler için planlarını oluşturmalı, ekibi organize ederek her masaya görevlerini vermelidir.
  • Bu kesim masalarının yaptıkları işleri kontrol etmeli, çıkan ürünün doğru olduğuna emin olmalıdır.
  • Hatalı üretim yapan personelleri uyarmalı, doğrusunu göstermelidir. Böylelikle seri üretim esnasında doğru ürün tedariğini bir sonraki departmana düzenli olarak sağlamalıdır.
  • Kesim esnasında uygulanan ara işlemlerin kalitelerini kontrol etmeli, kalite planından şaşmadan istenilen doğrultuda ürünlerin üretilmesini sağlamalıdır.
  • Kesim sonrası ortaya çıkan yarı mamul olarak adlandırılan ürünlerin bir sonraki departmana ulaşmasını sağlamalıdır.
  • Kesimhane şefi, kendi birimindeki personelin sevk, izin, organizasyon ve çalışma temposunu ayarlamalıdır. Maksimum verimle personellerin istenilen ürünü ortaya çıkarmasını sağlamalıdır.
  • Kesimhanede kullanılan alet, ekipman ve makinelerin doğru ve performanslı bir şekilde çalışmasını sağlamalı, bakım ve onarımlarını gerçekleştirmelidir. Gerekli gördüğü durumlarda oluşan olumsuzlukları ilgili birimlere haber vermelidir.
  • Her kesimhanede hedeflenen günlük bir kesim adedi vardır. Kesimhane şefi bu adeti tutturmak için ekibini yönlendirmeli, verimli ve düzgün çalışmalarını sağlamalıdır.
  • En yüksek verimde çalışabilmek için kendi birimine düzenli iş ve ham madde akışı sağlamalıdır.
  • Kesimhane departmanındaki işlerin planlanması, programlanması ve bu program doğrultusunda düzgün bir şekilde işlemesinden sorumludur.
  • Kumaşların kesim şekilleri, teknikleri ve doğru kesim yöntemleri konusunda ekibini bilgilendirebilmelidir.

Kesimhane şefi kimdir sorusunun yanıtı şöyledir; ilgili görevleri ve sorumlulukları iş güvenliği ve işçi mevzuatı doğrultusunda yerine getiren kişidir.

Kesimhane Şefi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Kesimhane şefi nasıl olunur sorusunun yanıtı, alınan eğitimlere ve kazanılan tecrübeye bağlıdır. Bir kesimhane şefinin öncelikle uzun yıllar kesimci olarak deneyim kazanması gerekir. Bu mesleğe başlamak içinse eğitim kurumları tarafından verilen kalfalık ve ustalık eğitimlerine katılmak gerekir. Bu eğitimlerde giyim ve üretim teknolojisi üzerine bilgi verilir. Buna ek olarak birçok mesleki lise ve ortaöğretim kurumu, bu meslek dallarında eğitim vererek çalışacak işçi yetiştirir. Türkiye tekstil anlamında geniş üretim kapasitelerine ve gelişmiş tesislere sahiptir. Bu sebeple kesimci olarak işe başlayan, disiplinli ve kendilerini geliştirmeye devam eden kişiler ileride kesimhane şefi olarak iş bulabilir. Kesimhane şefi olmak için gerekli evraklar kurumlar tarafından belirlenir.

Kesimhane Şefi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Kesimhane şefi olmak için gerekli şartlar arasında öncelikle eğitim almak vardır. Özel kurum ve kuruluşlardan veya meslek liselerinden kesimci olarak eğitim alan kişiler, tekstil fabrikalarında ve kesimhanelerde iş bulma imkânı yakalar. Kesimci olduktan sonra ilgili yazılımları öğrenen, kesim ve kalıp konusunda kendisini geliştiren, kumaş bilgisi yönünden ilerleme sağlayan ve yeterli deneyimi elde eden kişiler kesimhane şefi olabilir.

Kesimhane Şefi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Kesimhane şefi olmak için gerekli şartlar firmalara göre değişiklik gösterebilir. Bunlar arasında öncelikle kesim teknikleri ve tekstil alanlarındaki yeterlilik eğitimlerini almak gelir. Sonrasında ise şef olarak çalışacak için kişinin deneyimli olması talep edilir. Bu kişilerin uzun yıllar kesimci olarak bir atölyede çalışmış olması tercih sebebidir. Bunlara ek olarak kesimhane şefinden ayrıca moda yazılımlarını kullanabilmesi beklenir. Böylelikle kesimhane şefi kendi birimine aktarılan işi öğrenerek çalışanlara dağıtabilir. Personelleri yönlendirerek verilen işin verimli bir şekilde istenilen kalitede üretilmesini sağlayabilir. Aynı zamanda bu kişilerin insan ilişkilerinin kuvvetli olması ve takım çalışmasına yatkın olmaları tercih sebebidir. Çünkü aynı anda birçok kişinin sevk ve idaresinden sorumlu olur. Kesimhane şefi aynı zamanda günlük kesim raporları hazırlayabilmeli yapılan iş konusunda amirlerine bilgi verebilmelidir. Bunu sağlamak adına da verilen işleri takip eden kişiler tercih edilir. Kesimhane şefi ne yapar denildiğinde bu işlerin bütününün kesimhane şefinin görevi olduğu söylenebilir. Kesimhane şefi maaş bilgisi kişinin deneyimine, bilgisine ve çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterebilir. Kesimhane şefi iş ilanı veren firmalar arasında önemli tekstil fabrikaları ve atölyeleri yer alır. Kariyer.net üzerinden kesimhane şefi iş ilanları incelenebilir.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
20.030 / Aylık
65 kişinin ortalama maaşıdır.