Klima Teknisyeni Nedir?

Klima Teknisyeni Ne Demek?

Ev, apartman, hastane gibi binalarda iklimlendirme ve soğutma sistemleri kurulur. Bu iklimlendirme ve soğutma sistemlerinden biri de klimalardır. Klimalar yazın soğutma kışın ise ısıtma işlemini gerçekleştirir. Klima gibi soğutma sistemleriyle ilgili meslek alanlarından mezun olanlar klima teknisyeni olarak kurumların ilgili pozisyonlarında çalışabilirler.

Klima teknisyeni nedir sorusuna en net cevap, iklimlendirme ve soğutma bölümü olan lise ve dengi okullardan mezun olan ve ilgili görevleri yerine getiren kişilerdir şeklinde verilebilir. Hastaneler gibi sağlık alanında faaliyet gösteren kurumlar ile pastane ve restoranlar gibi yiyecek-içecek sektöründe yer alan kurumlarda kullanılan malzemelerin özelliklerini kaybetmeden uygun şartlarda muhafaza edilebilmesi için klimalar kurulur. Klimaların kurulumunu yapan kişiler klima teknisyenidir. Klima teknisyenleri maliyet hesaplaması ve gereken durumlarda bakım onarım işlemlerini yaparlar.

Klima Teknisyeni Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Klimalar kullanılan malzemelerin uygun şartlarda korunmasını sağlarken, sıcak havalarda serinlemek gibi amaçlarla da kullanılmaktadır. Klimaların kullanım alanları son dönemde artmaktadır. Bu doğrultuda klima teknisyeni iş olanakları da artmaktadır. Klima teknisyeni iş tanımı; evlerde, araçlarda, işletmelerde kullanılan pencere tipi, split, kanallı, paket tipi, konfor havalandırma sistemleri ve araç klimalarıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmak şeklinde belirtilebilir. Bu görevde çalışan kişiler, klimaların montaj, demontaj, bakım ve onarımını gerçekleştirirler. Klima teknisyeni bu işlemleri yapmak için gerekli bilgi ve beceriye sahip, nitelikli kişilerdir.

Her meslekte görev ve sorumluluklar vardır. Bu görev ve sorumluluklar klima teknisyeni için de geçerlidir. Klima teknisyeni sorumlulukları ve görevleri genel olarak şu şekilde maddelendirilebilir:

  • Klima teknisyeni iş organizasyonunu yapmalıdır.
  • İklimlendirme ve soğutma mesleği ile ilgili cihaz ve ekipmanları kullanmalıdır.
  • Mimari projeye uygun klima seçimi ve keşif işlemini yapmalıdır.
  • Frigorifik araç ve araç klima montajı yapmalıdır.
  • Sistem montajları yaparak, sistemi devreye almalıdır.
  • Klima sistemlerinin arızalarını tespit etmelidir.
  • Tespit edilen arızaların onarımını yapmalıdır.
  • Yapılan işlem sırasına uygun olarak klima bakımını yapmalıdır.
  • Klimaların raporlanma ve takip işlerini yapmalıdır.
  • İklimlendirme ve soğutma mesleği ile ilgili eğitimlere katılmalıdır.
  • Klima montaj işlemlerini gerçekleştirmelidir.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat etmelidir.
  • Kurulum, bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan malzemeleri temin etmelidir.
  • Müşteriye kurulumu, bakım ve onarımı gerçekleştirilen klimalar hakkında bilgi verilmelidir.

Klima teknisyeni görevleri ve sorumluluklarını yerine getirirken bir takım iş sağlığı kurallarına uymalıdır. Klima tamiri veya kurulumu gerçekleştirilirken işlem basamaklarına uygun olarak süreci takip etmelidir. Bu işlem basamakları uygulanırken koruyucu ekipmanlar giyilmelidir. Klima teknisyeni iş güvenliği gereği olarak bu kuralları dikkate almalıdır. Klima kurulumu sonrası elektrik kaçağı gibi durumların varlığı test edilmelidir. Bu kaçağın tespit edilmesi halinde yine güvenlik kuralları gereği, ana elektrik akımı kesilmeli, kesilen elektrik akımından sonra onarım işlemi gerçekleştirilmelidir.

Klima Teknisyeni Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Klimaların kullanım alanları artmaktadır. Bu doğrultuda klima teknisyenlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Klima teknisyeni nasıl olunur sorusuna, klima teknisyeni olmak için minimum lise mezunu olmak gerekir yanıtı verilebilir. Meslek liselerinin tesisat teknolojisi ve iklimlendirme bölümlerinde eğitim alanlar bu görevi gerçekleştirebilirler. Ayrıca öğrenim görülen bölümün zorunlu stajları başarıyla tamamlanmalıdır. Bu eğitim süresi ortalama dört yıldır. Dört yıllık eğitim süresi boyunca teorik ve uygulamalı dersler alınır. Alınan dersleri başarıyla tamamlayan bireyler mezun olurlar. Mezun olan bireyler diploma sahibi olup klima teknisyeni olarak çalışabilirler. Klima teknisyeni olmak isteyenler stajlarını ustaların yanında gerçekleştirirler. Klima teknisyeni adayları, stajlarda gerekli bilgi ve beceriye sahip olurlar. Stajlarının sonunda uygulama sınavlarından başarıyla geçen kişiler diploma sahibi olurlar. İklimlendirme ve soğutma bölümünden diploma sahibi olan aday, klima teknisyeni iş ilanları kategorisinde yer alan ilanlara başvuru yapabilir.

Klima Teknisyeni Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Her meslek grubunda gereken belirli şartlar bulunur. Bu şartlar klima teknisyeni olmak isteyenler için de gereklidir. Klima teknisyeni olmak için gereken şartlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Lise ve dengi okullardan mezun olunmalıdır.
  • Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme programlarından diploma sahibi olunmalıdır.
  • 18 yaşını doldurmuş olmalıdır.
  • İş yoğunluğuna uyum sağlamalıdır.
  • Kullanılan cihazların bilgilerine hakim olmalıdır.
  • Klima cihazı hakkında bilgiye sahip olup müşteriyi bilgilendirmelidir.
  • Müşteriye karşı güler yüzlü olmalıdır.

Gereken şartları karşılayan bireyler klima teknisyeni olarak işe başlayabilmektedir.

Klima Teknisyeni İşe Alım Şartları Nelerdir?

Klima kullanımının artmasıyla klima teknisyenlerine ihtiyaç artmaktadır. Klima teknisyeni olmak isteyen bireyler, Kariyer.net'i ziyaret ederek şartlarına uygun ilanları inceleyebilirler. Kariyer.net üzerinden paylaşılan iş ilanlarında işverenin şartları mevcuttur. Bu şartlar, ilanların açıklama kısmında yer almaktadır. Bu iş şartları genel olarak, yoğun iş temposuna dayanıklı, güler yüzlü, seyahat engeli olmayan şeklinde belirtilebilir. İlgili ilanlara başvuru yaptıktan sonra işveren tarafından sözlü ya da uygulamalı mülakat süreci gerçekleştirilir. Bu mülakattan başarıyla geçen bireyler, klima teknisyeni olarak çalışabilmektedir. İşe başlayan klima teknisyenine, ilgili kurum tarafından bir ay gibi ortalama süre boyunca eğitim verilebilir. Bir ayın sonunda usta ve işveren kararıyla ilgili kurumda çalışma sürecine başlayabilirler.

Klima teknisyeni maaşları başvuru yapılan kurumun özellikleri ile adayların niteliklerine, tecrübelerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Klima teknisyeni, iklimlendirme ve soğutma firmalarında çalışabilir. Klima teknisyeni olmak isteyen bireyler Kariyer.net üzerinden ilgili iş ilanlarına başvurabilirler.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
16.460 / Aylık
48 kişinin ortalama maaşıdır.
Benzer Meslekler