Lazer Operatörü Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Lazer Operatörü Ne Demek? 2. Lazer Operatörü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Lazer Operatörü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Lazer Operatörü Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Lazer Operatörü İşe Alım Şartları Nelerdir?Lazer Operatörü Ne Demek?
Lazer operatörü, bilgisayarda özel olarak belirlenmiş olan şekilleri lazer makinesi veya lazer ışını yardımı ile kusursuz bir şekilde ve istenilen modelde kesen kişiye verilen addır. Lazer operatörü, lazer makinesinden tamamen sorumlu olan kişidir. Özellikle sanayi ve endüstri alanında bu meslek dalına sıklıkla ihtiyaç duyulur. Birbirinden farklı metal gruplarının kesim işlemlerini yaptığından dolayı mesleki alanda gelişmişlik ve eğitim oldukça önemlidir.
Lazer Operatörü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Her meslek grubunda olduğu gibi lazer operatörü mesleğinde de birtakım temel görev ve sorumluluklar bulunur. Bu görevler mesleki alanda bilinçli bir şekilde çalışmak açısından oldukça önemlidir. Lazer operatörü görev tanımı içerisinde de yer alan görev ve sorumluluklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Lazer kesim makinesini kullanmadan önce gerekli kontrolleri sağlamak,
- Makine performansını arttırıcı işlemleri makineye belirli aralıklar ile uygulamak,
- Malzeme tipi ve kalınlığını detaylı olarak inceleyerek makineyi işleme hazır hale getirmek,
- Lazer makinelerinin düzenli olarak bakımını sağlamak,
- Lazer ışınlarının odak noktalarını doğru bir şekilde ayarlamak,
- Çalışma alanının düzenini sağlamak,
- Tehlikeli bir çalışma ortamı var ise ya da makinede herhangi bir sorun var ise bu durumu detaylı bir şekilde ilgililere raporlamak,
- Şirket tarafından belirlenen hizmet politikalarına uygun şekilde işlem yapmak,
- İş sağlığı ve güvenliği gibi konularda gerekli eğitimleri almış olmak ve çalışmaları bu kurallara uygun şekilde sürdürmek,
- Çalışma esnasında işveren tarafından verilmiş olan koruyucu ekipmanlardan kullanmak,
- Diğer ekip arkadaşları ile koordineli bir şekilde çalışma yürütmek,
- Lazer işlemi yapılacak olan yüzeylerin kontrolünü sağlamaktır. Lazer operatörü ne iş yapar sorusunun yanıtı belirtilen görev ve sorumlulukları içermektedir.
Lazer Operatörü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Lazer operatörü nasıl olunur sorusu eğitim gereklilikleriyle açıklanabilir. Her mesleğe girişte o mesleğe dair bir bilgi ve beceri kazanmak gerekir. Bu niteliklerin kazanılması için de mesleki anlamda eğitim almak önemlidir. Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin izlemesi gereken ilk yol herhangi bir meslek ya da teknik lisesinin Bilgisayarlı Nümerik Kontrol Bölümüdür. Bu bölümde verilen 4 yıllık eğitimi başarı ile tamamlayan herkes mezuniyet sonunda diploma almaya hak kazanır. Bölüm içerisinde uygulamalı eğitim verilir ve zorunlu staj da yapılır. Öğrenciler staj esnasında mesleğe yönelik her türlü gerekliliği detaylı olarak öğrenir. Mezuniyet sonrasında alınan bu diploma ile lazer operatörü olarak çalışılabilir. Bu alanda lise düzeyinde eğitim almamış kişiler için özel sektör veya devlet kuruluşları tarafından verilen birtakım mesleki eğitimler bulunur. Bu kurslara kayıt yaptırarak verilen eğitimi başarı ile tamamlayan kişiler sertifika almaya hak kazanır. Alınan bu sertifika lazer operatörü olarak çalışabilmek için yeterli bir belgedir.
Lazer Operatörü Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Lazer operatörü ne demek sorusu kadar bu mesleğe giriş için gerekli olan şartlar da oldukça önemlidir. İşverenin talebine bağlı olarak zaman zaman değişkenlik gösterebilen bu şartlardan bazıları şunlardır;
- Yoğun iş temposuna uyum sağlayabilmek,
- İş süreçlerinde kullanılan araç ve gereçlere hâkim olmak,
- İşleyiş hakkında bilgi sahibi olmak,
- İş talimatlarını düzenli bir biçimde takip ederek asgari denetim ile çalışma yürütebilmek,
- El ve göz koordinasyonu konusunda başarılı olmak,
- Mesleki anlamda kendini sürekli olarak geliştirmek,
- İşveren tarafından talep edilen eğitimleri almış olmak,
- İş sağlığı ve güvenliği kuralları hakkında bilgi sahibi olmaktır.
Lazer Operatörü İşe Alım Şartları Nelerdir?
Lazer operatörü, birçok alet ve makinenin bulunduğu bir alanda çalışmalarını sürdürür. Bu sebeple bu alet ve makinelerin kullanımı konusunda gerekli teknik bilgi veya deneyime sahip olmak işverenler açısından oldukça önemli bir faktördür. Lazer işlemleri el ve göz koordinasyonuna dayalı bir meslek olduğundan bu alandaki beceri oldukça önemlidir. Bunun dışında işe alım şartları şu şekilde sıralanabilir:
- En az meslek lisesi mezunu olmak,
- Tercihen belirli bir süre deneyime sahip olmak,
- Lazer makinesi kullanım sertifikasına sahip olmak,
- Esnek ve vardiyalı çalışmaya uyum sağlamak,
- İş süreçlerinde gerekli olan alet ve makinelerin kullanımına hâkim olmak.
Gerekli görev ve sorumlulukları yerine getirebilmek, iş süreçlerinde dikkatli olmak lazer operatörü olarak çalışmak isteyen kişiler için oldukça önemlidir. Lazer operatörlüğü mesleği yoğun bir çalışma temposu içerdiğinden ve çalışma saatlerinde birtakım değişiklikler olabildiğinden dolayı çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek gerekir. Lazer operatörü maaşları çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Çünkü her işletme, personelden farklı bir çalışma performansı veya çalışma süresi talep edebilir. Bu gibi etkenler de maaş miktarı üzerinde birtakım değişiklikler oluşmasına neden olur. Kariyer.net üzerinden lazer operatörü iş ilanları seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Filtreleme yaparak ikamet ettiğiniz şehirlere göre ilanları sıralayabilirsiniz. Bu şekilde istediğiniz şehirdeki tüm ilanları görebilirsiniz.