Nedir?
İçindekiler
Hem kamu kurumlarında hem de özel işletmelerde en önemli departmanlardan birisi muhasebe departmanıdır. Bu birim işletmelerin mali işlerinden sorumlu kişilerden oluşur. Kuruluşların bilançolarının oluşturulması, gelir ve gider tablolarının düzenlenmesi, SGK, maaş ve vergi ödemelerinin takibi gibi işler muhasebe biriminin görevleridir. Aynı zamanda işletmeye kesilen faturaların ödenmesi, çek ve senet işlemleri gibi daha birçok farklı muhasebe işleriyle de bu birim ilgilenir. Muhasebe memuru kişiler muhasebe müdürüne bağlı olarak çalışan kimselerdir. Muhasebe memuru nedir denildiğinde, muhasebe departmanında çalışan ve bağlı bulunduğu kurumun politikalarına ve ihtiyaçlarına yönelik olarak muhasebe çalışmalarını yürüten kişi şeklinde cevaplanabilir. Muhasebe memuru olarak çalışan kişiler genellikle şirketlerin yönetim binasında yer alan birimlerde çalışırlar. Bu kişiler hem şirketin diğer birimleriyle hem de vergi dairesi, sosyal sigortalar kurumu gibi farklı kurumlarla iletişim halinde çalışmalarını devam ettirir. Muhasebe memuru kime denir, sorusunun net yanıtı için görev ve sorumluluklarına göz atılmalı.
Muhasebe memuru çalıştığı kurumun sektörüne göre farklı görevler üstlense de temel olarak benzer işleri yapmaktadır. Temelde muhasebe memuru görevleri şu şekildedir:
Muhasebe memuru ne iş yapar denildiğinde bu yukarıdaki maddeler sayılabilir. Bu kişiler bütün bu işlerden anlaşıldığı üzere temel olarak kurumun mali kayıtlarının tamamından sorumludur.
Muhasebe memuru olmak için ne gerekli diye bir araştırma yapıldığında bazı eğitim şartları ön plana çıkar. Genellikle firmalar bu pozisyonda istihdam etmek üzere üniversitelerin dört yıllık Muhasebe, İşletme ve İktisat bölümlerinden lisans derecesiyle mezun olan adayları tercih eder. Özellikle belli bir kapasitenin üstünde çalışan şirketler lisans derecesine önem verir. Onun dışında daha küçük işletmeler Ticaret Lisesi mezunu muhasebe personeli de çalıştırabilmektir. Muhasebe memuru olan kişilerin ekonomi, maliye, muhasebe, ticaret hukuku ve vergi yönetmelikleri hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Aynı zamanda bu kanunlardaki değişiklikler düzenli olarak takip edilmelidir. Üstelik bu alanda çalışacak kişilerin muhasebe programlarına hakim olması halinde başarı elde etme şansı yükselir. Bilişim çağının getirdiği yeniliklerle beraber bütün firmalar muhasebe işlemlerini bu şekilde gerçekleştirmektedir. Bu sebeple de mikro veya logo gibi muhasebe programlarına dair eğitimler özel kurumlardan alınabilir. Muhasebe memuru maaşları genellikle görev yapılacak kurumun özelliklerine ve başvuruda bulunan adayların eğitim durumuna ve deneyimine göre değişiklik gösterir.
Muhasebe memuru nasıl olunur sorusunun cevabını merak edenler için öncelikle bu konuda lise, meslek yüksek okulu veya lisans derecesinde bir eğitim almak gerektiği söylenebilir. Belirli düzeyde bir eğitimin ardından bir firmada muhasebe memuru olarak işe başlanabilir. Bu kişiler hem kamu kurumlarında hem özel kuruluşlarda iş bulabilmektedir. Aynı zamanda mali müşavirlik bürolarında da iş imkanı bulunur. Son olarak şirketler, muhasebe memuru adaylarından muhasebe alanında kullanılan bilgisayar programlarına ve yazılımlara hakim olmasını isteyebilir.
Muhasebe memuru kimdir denildiği zaman bir firmanın muhasebe ile ilgili işlemlerini gerçekleştiren kişilere verilen isimdir denilebilir. Şirketler bu alanda çalışmak isteyen adayların bazı şartları karşılamasını isteyebilir. Bu özellikler arasında:
Muhasebe memuru, genel olarak belirtilen bu özellikleri taşıyan kişilere denir. Bu kişiler, kurumların muhasebe birimlerinde çalışan, kariyerlerini bu doğrultuda geliştiren kişilerdir. Birim yöneticiliğine kadar çıkma ihtimali olan bu pozisyondaki kişilerin, sıkı bir disiplin ve çalışma azmine sahip olması gerekir. Kurumun mali işleriyle ilgilendiği için işlerin eksiksiz ve dikkatle gerçekleştirmesi gerekmektedir. Aynı zamanda analitik düşünebilen kişiler bu meslekte daha başarılı olabilir. Muhasebe memuru iş ilanları için bir çok farklı seçenek Kariyer.net üzerinde yer almaktadır. Bu ilanları inceleyerek, kendinize en uygun olan ilana başvuruda bulunabilirsiniz.
Muhasebe Memuru Mülakatları