Operasyon Asistanı Nedir?

Operasyon Asistanı Ne Demek?

Operasyon asistanı nedir sorusunu yanıtlamak için, öncelikle operasyon kavramının açıklanması gerekir. Uygulama veya görev anlamındaki operasyon, birçok mesleğin terminolojisinde vardır. Hedeflenen sonuçlara ulaşabilmek, sistemli çalışmaların uygulanıp denetlenmesiyle mümkündür. Hizmetlerin sunulması ve kontrol edilmesi, farklı iş kollarında geçerli olabilecek operasyon tanımıdır. Hedef belirleme, strateji oluşturma, faaliyetlerin durum kontrolünü yapma süreci yoğundur. Operasyon müdürü, yapılacak işleri belirleyerek çalışanlara uygulatır. Operasyon asistanı, yöneticisi tarafından belirlenmiş adımlara uygun şekilde kontroller yapar. Atılan adımların işlevselliği ve alternatif uygulamalar, asistan aracılığıyla takip edilir. Hizmette aksamaya sebep olabilecek durumların giderilmesi için müdür ve asistanın uyumlu şekilde çalışmalıdır. Diğer yandan operasyon ekibi bulunan sektörler arasında lojistik öne çıkar. Lojistik sektöründe yer alan birçok firma operasyon asistanı istihdam eder.

Operasyon Asistanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Operasyon asistanı ne iş yapar sorusu, sektör bağlamında cevaplanabilir. Operasyon adı verilen taşımacılık hizmetleri, mesleğe dair tanımların yapıldığı başlıca sektördür. Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleşecek seferler için üst düzey organizasyonlar yapılır. Gönderici, alıcı ve taşıyıcı taraflar uyumluluk göstermelidir. Gönderici, malının sorumluluğunu taşıyıcıya devreder. Belirlenen süre dahilinde malların alıcıya ulaşabilmesi için operasyon planları yapılır. Taşımacılık hizmetinin kalitesini bu süreç belirler. Faaliyet alanına göre iç veya dış ticaret sorumlusunun yürüttüğü işler, operasyon yöneticisi ve asistanı tarafından denetlenir. Birçok firmada operasyonların idaresini yardımcılar üstlenir. Pozisyonun görevleri arasına dahil edilebilecek işler şöyledir:

  • Süreç başında müdürün tasarladığı planı uygular,
  • Göndericinin ve alıcının hizmete ilişkin sorularını cevaplar,
  • Firma ziyaretçilerini ağırlar ve ilgili makamlara yönlendirir,
  • Operasyon hakkında gözlemler yapıp rapor oluşturur,
  • Gerektiğinde operasyona kalite ve hız kazandıracak planlar üretir,
  • Başlayan, devam eden ve bitmiş olan operasyonları firma sistemine kaydeder,
  • Hatalı uygulamaların düzeltilmesi için üstlerine çağrı yapar,
  • Operasyon müdürü tarafından verilen görevleri yerine getirir,
  • Aksaklık gerçekleşen durumlarda gönderici ve alıcı tarafı uygun şekilde bilgilendirir, süreci çözüme kavuşturmak için çalışır.

Çalışılan işletmeye bağlı olarak operasyon asistanı görev tanımı farklılık gösterebilir. Bu bağlamda yukarıda belirtilen maddelerin yanı sıra firmanın farklı beklentileri olabilir.

Operasyon Asistanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Operasyon asistanı nasıl olunur sorusuna yanıt olarak, alınması gereken eğitimden söz edilmelidir. Ön lisans veya lisans mezunu adaylar bu pozisyonda görev alabilir. Üniversitelerin Dış Ticaret Bölümünden, Lojistik Bölümünden mezun adaylar, deneyimsiz oldukları için operasyon asistanı olarak işe alınabilirler. Ön lisans düzeyinde dış ticaret eğitimi alanlar, firma büyüklüğüne göre asistan veya sorumlu olabilir. Akademik donanım, operasyon asistanlarının kurum içerisinde yükselmelerine de katkı sağlar. Asistan konumunda işe girip müdürlüğe yükselmek, lisans mezunları için daha olasıdır. Aynı zamanda yabancı dil bilen adaylar işverenler tarafından tercih edilir. Genellikle İngilizce kriteri adayların karşısına çıkar. Ayrıca ilgili bilgisayar programlarına hakim olunması gerekir. Diğer yandan lise mezunları, sektörde deneyim sahibi olmaları halinde bu pozisyonda istihdam edilir. Yabancı dil bilen lise mezunları, işe alım sürecinde daha avantajlı olur. Teknik bilgisi bulunmayıp dil yeterliğiyle öne çıkan personellerin görevi genellikle iletişim üzerine olur. Yabancı müşterilerin operasyona dair sorularını cevaplayabilmek için İngilizceye hakim olmak gerekir.

Operasyon Asistanı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Operasyon asistanı, müdürün vereceği talimatlara hazır olmalıdır. Taşımacılık işlerinin sorunsuz gerçekleşmesi, operasyon sürecinin doğru yönetilmesiyle sağlanır. Operasyon müdürü, hizmet standartlarının karşılanabilmesi için gerekenleri bildirir. Asistan, yönlendirmelere uyarken gelişim odaklı olmalıdır. Operasyon asistanı iş tanımı gereği aşağıdaki koşulları sağlamalıdır:

  • Sektörün faaliyetleri konusunda hevesli olmak,
  • Birçok insanla yazılı ve sözlü irtibat kurabilmek,
  • Taşımacılığın teknik detaylarına merak duymak,
  • Kara, hava, deniz taşımacılığı konusundaki yönetmelikleri takip etmek,
  • Operasyonu gerçekleştiren saha elemanları ve hizmet alıcıları tarafından ulaşılabilir olmak,
  • Müşteri adaylarıyla iletişim sağlarken ikna yeteneğini kullanabilmek,
  • En az bir yabancı dili bilmek,
  • Taşımacılık sektöründe kullanılan bilgisayar programlarını bilmek,
  • Ziyaretçileri karşılamakla görevlendirilebileceği için; kişisel bakıma özen göstermek ve düzgün diksiyona sahip olmak.

Operasyon Asistanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Operasyon asistanı ne yapar sorusunun cevabı, firmaya bağlı olarak farklı olabilir. İşe alım süreci, adayın şartlara uygunluğu ile ilişkilidir. Büyük ihracat firmaları deneyimsiz adaylardan ziyade lojistik sektörünün esaslarını bilen personellere öncelik tanır. Ön lisans veya lisans mezunu olmak, birçok işveren için tercih sebebi olur. Uluslararası çalışan pek çok firma, İngilizce kriteri içeren iş ilanları yayınlar. Diğer yandan Operasyon asistanı maaşı, firmanın maaş politikasına ve asistanın donanımına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Asistan olmak için gerekli şartlar ise şöyle sıralanabilir:

  • Erkekler adaylar için; askerlik görevini yapmış olmak.
  • B2 ehliyete sahip olmak ve aktif şekilde araç kullanabilmek.
  • Müşterilere danışmanlık hizmeti sunabilmek.
  • Telefon, e-posta ve sosyal medya üzerinden erişilebilir olmak.
  • Ekip çalışmasına ayak uydurabilmek.
  • Tam zamanlı mesai yapabilmek.

Kariyer.net aracılığıyla operasyon asistanı iş ilanları seçeneklerine ulaşılabilir. Bu bağlamda kendinize uygun iş ilanlarını bulabilir ve belirlediğiniz seçeneklere başvurabilirsiniz.