Operasyon Uzman yardımcısı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Operasyon Uzman Yardımcısı Ne Demek? 2. Operasyon Uzman Yardımcısı Ne İş Yapar? Görev Ve Sorumlulukları Nedir? 3. Operasyon Uzman Yardımcısı Olmak İçin Hangi Eğitim Gereklidir? 4. Operasyon Uzman Yardımcısı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Operasyon Uzman Yardımcısı İşe Alım Şartları Nelerdir?Operasyon Uzman Yardımcısı Ne Demek?
Operasyon uzman yardımcısı, operasyon yöneticileri ve diğer tüm personellerle birlikte çalışarak firma ya da işletmenin süreçlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesine yardımcı olan kişidir. Çok çeşitli sektörlerde çalıştıkları için görev tanımları önemli ölçüde değişiklik gösterir. Örneğin havaalanı operasyon uzmanları, trafik kontrolü ve havaalanı güvenliğine odaklanır. Mülk operasyon uzman yardımcıları, kiracılarla iletişim kurmaktan ve bakım projelerinin tamamlanmasını sağlamaktan sorumlu olabilir. Diğer operasyon uzman yardımcılarının; müşteri sorunlarını çözme, siparişleri oluşturma ve malları denetleme gibi görevleri olabilir. Birçok sektördeki operasyon uzman yardımcıları, ofis ve çalışan yönetimine de yardımcı olabilir. Sarf malzemeleri sipariş etme ve satış raporları hazırlama gibi görevler verilebilir. Operasyon uzman yardımcıları ayrıca eğitim ve koordinasyon görevlerini yerine getirmeye yardımcı olabilir. Çalışmaları boyunca, üretkenliği daha da arttırmak için üst yönetime katkı sağlayabilirler.
Operasyon Uzman Yardımcısı Ne İş Yapar? Görev Ve Sorumlulukları Nedir?
Operasyon uzman yardımcısı görev tanımı, şirket operasyonlarının sorunsuz bir şekilde sürdürülmesini sağlamak için departman üst yöneticisine destek olarak çeşitli görevleri yerine getirmeyi içerir. Bu kişiler; operasyon süreçlerinin tümünde operasyon yöneticisine destek olur. Malzemelerin tahsisini denetler, görev tanımları ve personel sayısını belirleyerek proje ekipleri oluşturur. Depoların ve istihdam uygulamalarının yasal düzenlemelere uygunluğunu sağlar. Ayrıca nakliye düzenlemelerinden teslimata kadar tedarik zincirinin çeşitli kısımlarını izler. Ek olarak personelin gözetiminden, eğitiminden ve geliştirilmesinden sorumlu olabilir. Ayrıca bütçeyi, maliyetleri, geliri takip eder ve raporlar. Operasyon uzman yardımcılarının genel olarak görev ve sorumlulukları şu şekildedir:
- Organizasyonun günlük işleyişinde operasyon yöneticisine destek sağlar.
- Şirket çalışanları için çalışma kuralları ve yönergelerini hazırlar.
- Operasyonel konular ve diğer faaliyetlerle ilgili olarak üst yönetimle birlikte çalışır.
- Şirket için faaliyetlerle ilgili raporlar hazırlar ve üst yönetime iletir.
- Şirket için yıllık bütçe hazırlamaktan sorumlu olabilir, böylece yıl sonunda kar veya zararlar analiz edilir.
- Şirketin büyümesini engelleyen finansal sorunları ve uzun vadeli hedeflerin geliştirilmesini ele alır.
- Şirketin mevcut operasyon hedeflerini değerlendirir.
- Operasyon ekibi için şirket politikaları ve hizmet standartları konusunda eğitimler düzenler.
- Tedarik zincirinin yönetimine destek sağlar.
Operasyon Uzman Yardımcısı Olmak İçin Hangi Eğitim Gereklidir?
Operasyon uzman yardımcısı olmak için en az lise mezunu olmak gerekir. Ek olarak üniversitelerin ilgili ön lisans veya lisans programlarından mezun kişiler aranabilir. Üniversitelerin bünyesinde mevcut olan İşletme ve İstatistik bölümleri, operasyon uzman yardımcısı pozisyonuna yönelik gerekli eğitimlerin alınmasını sağlayabilir. İlgili bölümden mezun olmak, operasyon uzman yardımcısı nasıl olunur sorusunun yanıtı içerisinde her zaman önemli bir adımdır. Bir operasyon uzman yardımcısı için en yaygın eğitim seviyesi lisans veya ön lisans derecesidir. Ayrıca deneyim kazanılması, operasyon uzman yardımcısı olma yolunda adaylara avantaj sağlayabilir.
Operasyon Uzman Yardımcısı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Operasyon uzman yardımcısı nedir sorusunun yanı sıra bu alanda çalışmak isteyen kişilerde aranan şartların de bilinmesi oldukça önemlidir. Bu pozisyon için İşletme bölümü veya ilgili bir alanda ön lisans mezunu kişiler aranabilir. Ayrıca ilgili sertifika programlarına katılmak ve deneyime sahip olmak bir artıdır. Aynı şekilde operasyon yönetimi, finansal yönetim ve Microsoft Office konularında uzmanlığa sahip olmak avantaj sağlar. Bazı işverenler, ilgili sertifika programlarını tamamlamış adaylar arayabilir. Örneğin; tıbbi ofis operasyon asistanı olarak bir kariyer düşünenler, hasta çizelgeleri veya tıbbi kayıtların tutulması gibi tıbbi ofis prosedürlerini vurgulayan kurslara kayıt olabilirler. Benzer şekilde bir iş operasyon asistanı olarak kariyer düşünenler, muhasebe ve finansı kapsayan özel bir program seçebilirler.
Operasyon Uzman Yardımcısı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Operasyon uzman yardımcısı pozisyonu için adayların bazı şartları sağlaması beklenir. Karşılanması istenilen genel gereklilikler şunlardır:
- Aday, iyi iletişim becerilerine sahip ve ekip çalışmasına yatkın olmalıdır.
- İyi derecede liderlik yeteneklerinin sergilenmesi gerekir.
- Sınırlı bir zaman içerisinde etkili çalışabilmeli ve işlerini teslim edebilmelidir .
- Düzenli olarak bir ekibin parçası olarak çalışabilmelidir.
- Analitik düşünme, problem çözme ve organizasyon becerilerine sahip olmalıdır.
- Bir idari ortamda sürecin nasıl işlediğine dair iyi bir anlayışa sahip olmalı ve gereksinimleri anlayabilmelidir.
- Yönetim veya işle ilgili gerekli bilgilere hakim olmalıdır.
- İdari alanda tecrübeli olmalıdır.
- Temel bilgisayar programlarını bilmelidir. Aday, bu programları öğrenmek amacıyla sertifika programına katılabilir.
Adaylar, operasyon uzman yardımcısı olarak çalışma hayatında yer almaya karar vermeden önce pozisyon için belirlenen şartları yerine getirebilmelidirler. Temel bilgi ve becerilere sahip olmak bu alanda çalışmak isteyen kişiler için bir gerekliliktir. Operasyon uzman yardımcısı maaşları ise edinilen tecrübeye ve eğitim seviyesine göre farklılık gösterebilir. Maaş konusunda çalışılan firma ve sektör de belirleyicidir. Bu pozisyonda çalışacak kişiler çeşitli sektörlerde görev alabilirler. Siz de Kariyer.net üzerinden Türkiye genelindeki operasyon uzman yardımcısı iş ilanları seçeneklerini inceleyebilirsiniz. İlanlarda belirtilen şartları detaylı bir şekilde inceleyerek kendinize en uygun iş ilanına başvuru yapabilirsiniz.