Patent Uzmanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Patent Uzmanı Ne Demek? 2. Patent Uzmanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Patent Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Patent Uzmanında Olması Gereken ÖzelliklerPatent Uzmanı Ne Demek?
Patent uzmanı, patent araştırması yapan ve analizlerle danışan ya da yöneticileri bilgilendiren kişidir. Patent uzmanları, patent danışmanlık ya da araştırma ve geliştirme yapan şirketlerde çalışır. Ayrıca patent uzmanları, kamu kurum ve kuruluşlarında da çalışabilir.
Patent Uzmanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Patent uzmanları, ulusal ve uluslararası kaynaklardan yararlanarak patent araştırması yapmakla görevlidir. Bunun dışında patent uzmanlarının görev ve sorumlulukları şöyle sıralanabilir;
- Patent araştırması, analizi ve raporları hazırlamak,
- Patent mühendisleriyle beraber patent tarifnamesi yazmak ve koruma alanlarını belirlemek,
- Marka ya da markalar için ön araştırmalar yapmak,
- Patent başvurusu ve yenileme süreçlerini kontrol etmek,
- Bürokratik işlemleri takip etmek,
- Müşterilerle ilişkileri yönetmek,
- Patent süreciyle ilgili tüm detayları raporlamak,
- Yasal mevzuatı takip etmek,
- Yurt içi ve yurt dışı fuarları takip etmek.
Patent Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Patent uzmanı olmak isteyen kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Fizik, Fizik Mühendisliği, Kimya, Kimya Mühendisliği, Matematik, Matematik Mühendisliği ve İstatistik lisans programlarını tamamlaması gerekir. İlgili bölüm mezunları daha sonra patent danışmanlık şirketlerine başvurmalı ve patent ile ilgili detayları çalışırken öğrenmelidir.
Patent Uzmanında Olması Gereken Özellikler
Patent uzmanlığı hem uzun sürekli araştırma hem de düzenli raporlamanın yapıldığı bir meslektir. Bu nedenle de işverenler, sistemli ve düzenli çalışan kişileri patent uzmanı olarak seçmeyi tercih eder. Bunun dışında patent uzmanlarında aranan nitelikler şöyle sıralanır;
- İyi derecede İngilizce bilmek,
- Askerlik hizmetini tamamlamış ya da muaf olmak,
- Ehliyet sahibi olmak ve araç kullanabilmek,
- Takım çalışmasına uyumlu olmak,
- Problem çözme kabiliyetine sahip olmak.