Plastik Enjeksiyon Sorumlusu Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Plastik Enjeksiyon Sorumlusu Ne Demek? 2. Plastik Enjeksiyon Sorumlusu Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Plastik Enjeksiyon Sorumlusu Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Plastik Enjeksiyon Sorumlusu Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Plastik Enjeksiyon Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?Plastik Enjeksiyon Sorumlusu Ne Demek?
Plastik enjeksiyon sorumlusu nedir sorusuna şöyle cevap verilebilir; plastik enjeksiyon tesislerinde plastik ürün üretmek için görev alan bir meslek çalışanıdır. Ham maddeyi hazırlar ve kalıpları bağlar. Enjeksiyon hattı ile seri üretim yapılması için gerekli kontrolleri yapar. Üretim sürecinde diğer aşamaların kontrollerinde de yer alır. Üretim sırasında çıkabilecek sorunlara ve hatalara karşı çözümler gerçekleştirir. Plastik enjeksiyon sorumlusu görev tanımı içerisinde, üretim hattının onarımı ve bakımı da yer alır. Plastik üretimi ve makineleri konusunda iyi derecede bilgiye sahiptir. Üretimin kalite standartları çerçevesinde gerçekleştirilmesini sağlar. Hem kendi sağlığını hem de diğer çalışanların sağlığını korumak için güvenlik ekipmanlarını kullanır.
Plastik Enjeksiyon Sorumlusu Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Plastik enjeksiyon sorumlusu ne iş yapar sorusuna şöyle cevap verilebilir; işletmede yer alan makineleri kullanarak plastik ürünlerin üretim süreçlerinde görev alır. Görevleri çok çeşitlidir. Çevre koruma mevzuatına uygun olarak çalışır. Yangın gibi acil durumlarda iş güvenliği kurallarını yerine getirir. Yetkililer tarafından kendisine verilen işlerin organizasyonunu yapar. Ham maddeyi üretime hazırlar. Üretim sırasında kullanılacak boya veya katkı maddesi gibi malzemelerin üretim alanına taşınmasını sağlar. Bu malzemeleri karıştırır ve bu karışımı fırınlar. Plastik enjeksiyon sorumlusu, makineye kalıbı bağlar. Böylece kalıbı üretime hazır hâle getirir. Kalıbı sıcak yolluk sistemiyle birleştirir. Makineyi manuel, yani elle kontrol, konumuna getirir. Kalıbı makineye yerleştirir ve sabitler. Makinenin gerekli ayarlarını yapar. Makinenin güvenlik kontrollerini gerçekleştirir. Makineye soğutma su kanallarının bağlantısını yapar. Plastik enjeksiyon sorumlusu sorumlulukları arasında çiller sistemini kontrol etmek de yer alır. Bütün bu aşamalardan sonra makineyi üretime hazır hâle getirmiş olur. Eritme işlemini yapacak makinenin rezistans ısılarını açar. Mengenelerin hassas ayarlarını yapar. Plastik enjeksiyon sorumlusu; ham madde, boya ve katkı maddesi gibi malzemelerin makineye yüklenmesini sağlar. Seri üretim için gerekli diğer ayarlamaları da gerçekleştirir. Gerektiğinde makineye mevcut veya yeni ürün değerlerini girer. Makineyi devreye alır. Belli aralıklar ile ürünün üretim aşamalarını kontrol eder. Plastik enjeksiyon sorumlusu yarı otomatik üretim de yapabilir. Çıkan ürünlerin sayısını veya ağırlığını kontrol eder. Ürünleri ambalajlarına yerleştirir. Daha sonra bekleme alanında ilgili yere bırakır. Üretim işlemleri bittikten sonra makineyi devreden çıkarır. Kalıbı ve sıcak yolluk sistemini söker. Üretim aşamalarının yanı sıra makinenin önleyici bakım işlemlerini yürütür. Makinede çıkabilecek sorunlara karşı onarım bilgisini kullanır. Plastik enjeksiyon sorumlusu, makine ile yaşanan sorunları şef gibi üst yetkililere bildirir. Makine hareketli aksamlarını da yağlar. İş bittikten sonra donanımların ve iş alanının temizliğini yapar.
Plastik Enjeksiyon Sorumlusu Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Plastik enjeksiyon sorumlusu nasıl olunur sorusu, teknik lise veya endüstri meslek lisesi mezunu olunması gerektiği söylenerek yanıtlanabilir. Bazı firmalar, bu liselerin yanı meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinden mezun olma şartını da belirtebilir. Teorik eğitim kadar pratik de önemlidir. Plastik enjeksiyon makinelerinin eğitimlerine katılmak bu pozisyonda görev yapacaklar için önemlidir.
Plastik Enjeksiyon Sorumlusu Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Plastik enjeksiyon sorumlusu olmak için öncelikle teknik lise veya meslek lisesi mezunu olmak gerekir. İki yıllık MYO diploması da istenebilir. Başarılı bir plastik enjeksiyon sorumlusu olabilmek için bu şartların yanı sıra bazı yeteneklere ve becerilere de sahip olmak gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Plastik malzemeler konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
- Detaylara dikkat etmeli ve üretim sırasında özen göstermelidir.
- Çevreyi korumaya karşı duyarlı olmalıdır.
- Üretim sırasında birçok farklı kişiyle birlikte çalışacağı için iyi iletişim becerilerine sahip olması gerekir.
- Koruyucu ekipmanları her zaman kullanmaya özen göstermelidir.
- Düzenli ve pratik olmalıdır.
- Temiz ve tertipli çalışması gerekir.
- Zamanı iyi yönetmeli ve verilen görevleri zamanında bitirmelidir.
- Yeni makineler veya yöntemler kullanılabileceği için yeniliklere açık olmalıdır.
- Plastik enjeksiyon sorumlusu, mesleki etik kurallara uymalı ve kendi gelişimine yönelik eğitimlere katılmalıdır.
- Pratik el becerisine sahip olması gerekir.
- Üretim sırasında çıkan ürünün kalitesine dikkat etmelidir.
- İlkyardım, atık, hijyen gibi konularda bilgili olmalıdır.
- Mesleki terimlere hâkim olmalıdır.
Bu şartlar aynı zamanda plastik enjeksiyon sorumlusu sorumlulukları olarak da değerlendirilebilir.
Plastik Enjeksiyon Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?
Plastik enjeksiyon sorumlusu, plastik ürün üreten fabrika veya atölye gibi birçok yerde çalışma imkânına sahiptir. Geri dönüşüm yapılan yerlerde de çalışabilir. Plastik enjeksiyon sorumlusu işe alım şartlarının başında teknik eğitim gelir. Özellikle plastik alanına yönelik bir bölümden mezun olmak önemlidir. İlgili bölümden olmasa bile teknik liselerden veya endüstri meslek lisesinden mezun olmak teorik bilgi edinilmesi açısından şarttır. Bazı şirketler tarafından iki yıllık MYO bölümlerinden mezun olmak da şart koşulabilir. Eğitimin yanı sıra ilgili makineler konusunda bilgili olmak ya da pratik yapmış olmak da önemli şartlardandır. Plastik enjeksiyon alanında deneyimli olmak da istenebilir. İşe alım süreci genellikle mülakat ile gerçekleşir. Makine bilgisini ölçmek için mülakat sırasında pratik kullanımı da ölçülebilir. Mülakat sırasında şirket tarafından ilanda belirtilen beceri ve yetenekler ön plana çıkarılmalıdır. Bu pozisyonda kariyer yapmak isteyenler, Kariyer.net’te yer alan plastik enjeksiyon sorumlusu iş ilanları fırsatlarına göz atabilirler. Plastik enjeksiyon sorumlusu maaşları; deneyim süresi, makine bilgisi ve eğitim seviyesi gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Zamanla deneyim kazanıldıkça elde edilen gelir de artabilir.