Plastik Enjeksiyon Ustası Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Plastik Enjeksiyon Ustası Ne Demek? 2. Plastik Enjeksiyon Ustası Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Plastik Enjeksiyon Ustası Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Plastik Enjeksiyon Ustası Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Plastik Enjeksiyon Ustası İşe Alım Şartları Nelerdir?Plastik Enjeksiyon Ustası Ne Demek?
Plastik enjeksiyon ustası; plastik sektöründe çalışan, bu alanda plastik ürün üretmek amacıyla faaliyet gösteren yetkin kişilere verilen isimdir. Bu kişiler iş güvenliği kanunu çerçevesinde, çevre kurallarına uyarak plastik ürünlerin üretilmesini sağlar. Plastik enjeksiyon ustası, üretim esnasında gerekli olan ham madde hazırlığı, plastik kalıpların makineye bağlanması, enjeksiyon hattı sayesinde seri üretimin devam ettirilmesi gibi çalışmalar yapar. Plastik günümüzde hemen her alanda kullanılan en yaygın materyaller arasındadır. Bu bağlamda plastik enjeksiyon ustalarının istihdam alanı oldukça geniştir. Enjeksiyon ustası nedir sorusuna yanıt vermek için yaptığı işi, görevlerini ve sorumluluklarını açıklamak gerekir.
Plastik Enjeksiyon Ustası Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Plastik enjeksiyon ustası, kendisine verilen hammaddeyi, aletleri ve ekipmanları kullanarak istenilen ürünleri üretmekten sorumludur. Bu üretim esnasında iş ve işçi güvenliği kanuna harfiyen uymakla yükümlüdür. Aynı zamanda çevre koruma düzenlemeleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bütün bu kanunların çerçevesinde üretimi yüksek verimlilik ve istenilen kalite seviyesinde devam ettirmelidir. Genel olarak plastik enjeksiyon ustası görev tanımı içeriğinde şunlar yer alır:
- Plastik enjeksiyon işleminde kullanılan kalıplama makinesinin genel bakımını yapmalıdır.
- Makinelerin günlük periyodik kontrollerini yapmalı, üretim ve iş güvenliği açısından bir sakınca bulunmadığını belirlemelidir.
- Plastik kalıbını düzenli olarak makineye bağlamalı, düzgün bağlanan kalıp sayesinde her seferinde istenilen ürünün sorunsuz çıkacağından emin olmalıdır.
- Kalıp iticinin ayarını yaparak yine ürünün düzgün çıkmasını sağlamalıdır.
- Maça sisteminin kontrollerini eksiksiz yapmalıdır.
- Hammaddenin hazırlanmasını sağlayarak, makinenin düzenli ve eksiksiz olarak hammadde ile beslendiğinden emin olmalıdır.
- Makinenin soğutucu su ve boya gibi bağlantılarını kontrol etmeli, burada bulunan ihtiyaçların eksiksiz olduğundan emin olmalıdır.
- İnsörtlerin hazırlığından sorumludur.
- Kalıbın basınç ayarından emin olarak doğru basıncı ayarlamalıdır.
- Uygulanacak kalıbın hız ayarını yapmalıdır.
- Hammadde gramajını ayarlayarak doğru ürünün çıkmasını sağlamalıdır.
- Malzemeye uygulanacak olan sıcaklığın ayarını yapmalıdır.
- Makineyi manuel ya da otomatik olarak kontrol ederek çalıştırmalıdır.
- Deneme baskısını yaparak çıkan ürünü kontrol etmelidir. Bundan sonra ise makineyi ayarlayarak seri üretime geçmesini sağlamalıdır.
- Seri üretim esnasında makinenin çalışma şeklini, verilerini ve çıkan son ürünü incelemeli, buna göre kontrollerini gerçekleştirmelidir.
- Makinede oluşacak bir aksaklık, problem veya arızayı amirine bildirmelidir.
- Ürünün renk, şekil, ölçü ve kalite anlamında kontrollerini yaparak gerekli formları doldurmalı, üstlerini sonuçlardan haberdar etmelidir.
- Bütün işleri bir plan çerçevesinde yürütmeli seri üretimde aksaklık olmaması adına iş organizasyonu yapmalıdır.
- Plastik enjeksiyon ustası, müşterilerin şikayetleri doğrultusunda gerekli ayarlamaları yaparak üretim süreçlerini iyileştirmelidir.
Bütün bu maddeler plastik enjeksiyon ustası ne iş yapar sorusunun yanıtıdır.
Plastik Enjeksiyon Ustası Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Plastik enjeksiyon ustası nasıl olunur sorusunun cevabı ilk olarak eğitim aşamasından bahsedilerek verilebilir. Çoğu firma bu iş için aldıkları elemanları, özel firmalarda eğitim programlarına dahil eder. Böylelikle bu elemanlar tecrübe ve kıdem kazandıkça plastik enjeksiyon ustası haline gelmektedir. Bu kişiler isterse dışarıdan özel eğitim de alabilirler. Halk Eğitim Merkezleri ya da özel kurslar da bu alanda eğitim verir. Ek olarak firmalar çalışanlarına iş güvenliği mevzuatı ve çevre koruma mevzuatı hakkında eğitim aldırır. Plastik enjeksiyon ustası adayı, kendisini geliştirmek için bu üç eğitimi mutlaka almalıdır. Sonrasında ise tecrübe kazanarak işinde ilerleyebilir. Kendisini geliştirmek adına kullandığı aletler ve ekipmanlar hakkında daha detaylı bilgi alabilir. Plastik malzemesi üzerine eğitim alarak, malzeme bilgisini geliştirebilir. Plastik enjeksiyon tekniği geliştirme kursları ile yetkinliğini arttırabilir. Plastik enjeksiyon ustası arayanlar, eğitimlerin yanı sıra adayın iş tecrübesini değerlendirir.
Plastik Enjeksiyon Ustası Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Plastik enjeksiyon ustası olmak için en az ilkokul eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Ayrıca usta olmak için plastik enjeksiyon konusunda eğitim almak şarttır. Bu eğitimi kimileri dışarıdan alırken kimileri işe girdikleri firmalarda alır. Bu sektörde daha başarılı olmak için plastik enjeksiyon üzerine farklı eğitimler almak faydalı olabilir. Firmalar, personellerine ayrıca iş güvenliği ve çevre mevzuatı hakkında eğitimler verir. Aynı zamanda kalite departmanı tarafından da kullanacakları formlar ve talimatlar hakkında düzenli eğitimlere tabi tutulurlar. Plastik enjeksiyon ustası nasıl olunur sorusunun cevabı, plastik enjeksiyon ve şekillendirme üzerine eğitim alarak şeklinde yanıtlanır.
Plastik Enjeksiyon Ustası İşe Alım Şartları Nelerdir?
Plastik enjeksiyon ustası arayan firmalar, öncelikle personelin gerekli eğitimleri almış olmasını tercih eder. Akabinde alanında tecrübeli, plastik enjeksiyonu konusunda bilgi sahibi kişileri işe almak isterler. Plastik enjeksiyon makinelerini kullanmasını bilen, makineye bağlı olan robotları yönetebilen kişiler tercih sebebidir. Aynı zamanda adayların plastik hammaddesi konusunda bilgi sahibi olmasını talep ederler. Kalıp bilgisine hakim olması, operatörlerin iş takibini yapabilmesi gerekmektedir. Firmalar genellikle vardiyalı olarak çalışmaktadır. Bu sebeple vardiyalı çalışmaya uygun adaylar tercih edilir. Eğer tecrübeli personel aranmıyorsa eğitim almış kişiler değerlendirilir. Plastik enjeksiyon ustası maaşları da çalışılan kuruma bağlı olarak değişir. Ayrıca personelin özellikleri ve tecrübesi maaş miktarını etkiler. Kariyer.net üzerinden plastik enjeksiyon ustası iş ilanları seçeneklerini inceleyerek, uygun şartları taşıdığınıza inandığınız ilanlara başvurabilir, bu alanda çalışma imkanı bulabilirsiniz.