Robot Operatörü Nedir?

Robot Operatörü Nedir?

Robot Operatörü Ne Demek? 

Robot operatörü nedir sorusuna; çeşitli alanlardaki robotları kontrol eden, sahip olduğu bilgiler ile robotu kullanan ve gerektiğinde onarım gibi işlemleri yapan kişilerdir, cevabı verilebilir. Bu pozisyonda çalışanlar için el göz koordinasyonu önemlidir. Makine ve teçhizatı çalıştırmak için teknik ve mekanik beceriler gerekir. Onarım gibi süreçlerde çeşitli ekipmanlar kullanırlar. Yüksek teknolojili aletlerden basit teknolojideki aletlere kadar robot kullanmak ve gerektiğinde onarımını yapmak için işe alınabilirler. 

Robot Operatörü Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Bu alandaki tüm işler için, en az lise eğitimine ihtiyaç vardır. Robot operatörü, genellikle meslek lisesi mezunları arasından seçilir. Birçok meslek lisesi bu alanda programlar sunmaktadır. Çalışmalarınız hidrolik, pnömatik, elektronik ve CADD/CAM (bilgisayar destekli tasarım ve çizim ve bilgisayar destekli üretim) sistemleri üzerine yoğunlaşacaktır. Robotik üreticileri genellikle operatörlere ayrıca eğitim verir. Eğitim öncesinde meslek lisesi mezunu olmak adaylara iyi bir altyapı sağlar. 

Robot operatörü nasıl olunur sorusunu araştırırken bunun niteliklerinin işverene göre değişebileceğini söylemek gerekir. Genellikle lise diploması veya GED (Genel Eğitsel Gelişim) sertifikası ve teknik yetenek bu pozisyonda çalışmak isteyen kişilerin karşısına çıkan şartlar arasında yer alır. Nitelikler değişiklik gösterebilir. Çoğu üretici gelecek vaat eden adaylar için çıraklık ve iş başında öğrenme fırsatı sunar. Bu eğitimlerin kapsamında, robotik kaynak veya makine kullanımı gibi ek beceriler kazandırabilecek ilgili sertifika ve ön lisans programları da bulunmaktadır.

Robot Operatörü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Robot operatörü ne iş yapar diye araştırıldığında, robot kullanırlar ve gerektiğinde onarım sürecinde görev alırlar, cevabına ulaşılmaktadır. Robot operatörleri, robot üreticileri ya da robot kullanıcıları tarafından istihdam edilmektedir. Bu operatörler genellikle robotun kullanımından sorumludur. Ayrıca robotun bakımı ve onarımı gibi işlemler operatör tarafından yapılabilir. Bir kurum içi bakım ve onarım programı oluşturabilirler. Robotik ekibinin bu üyeleri, diğer teknik çalışanlarla birlikte faaliyet gösterir.

Robot operatörlerinin temel görevi robotları kullanarak kendisine verilen işi yapmaktır. Daha büyük robot kullanıcılarından bazıları, çalışanlarına robotları çalıştırmak ve kontrol etmek için kullanılan sistemler ve ekipman konusunda talimat vermek amacıyla kendi özel tesis içi eğitim programlarını sağlar. Robotu test etmek ve geri bildirim sağlamak gibi işlemler de robot operatörü görevleri içerisinde yer almaktadır. 

Robot operatörü sorumlulukları; makinenin kurulumunu, çalıştırılmasını ve bakımını içerir. Görevler, bir robotun bir ürünü veya bileşeni üretmek amacıyla kullandığı önceden programlanmış talimatları girmeyi içerir. Bu kurulum prosedürleri, bir robotun kesin özelliklere sahip ürünler üretmesini sağlar. Kaliteyi sağlamak için makineden çıkan çıktıyı inceler, gerekirse üretim çalışması sırasında ayarlamalar yapabilir. Her üretim çalışmasının özelliklerine bağlı olarak farklı bileşenler kurabilir.

Robot üretiminde gerekli alet ve ekipmanları kullanmak, kalite denetimi yapmak, bilgisayarlı sayısal denetim araçları kullanmak, arızalı parçaların onarılmasını sağlamak, robotların uygun şekilde çalışmasını sağlamak genel görev tanımı içerisinde yer almaktadır. Robot operatörlerinin sorumluluklarını ve görevlerini yerine getirebilmek için eğitim alması gerekir.

Robot Operatörü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Birçok çalışanın sorumluluklarını yerine getirmek için sahip olduğu belirli beceriler vardır. Bu becerileri bir eğitim yoluyla ya da deneyim kazanılacak bir çalışma alanında geliştirmek mümkündür. Bu beceriler, kişilere işe alım esnasında ayrıcalık sağlar ve öne geçmelerinde yardımcı olur. Bu pozisyon için gerekli özellikler ve yetenekler; bilgisayar becerileri, fiziksel güç, teknik beceriler, yazılım bilgisi, mekanik bilgisi, analitik zeka şeklinde belirtilebilir. Bunların yanı sıra robot operatörü pozisyonunda çalışacak olan kişilerin ekip çalışmasına uyumlu olmaları da beklenmektedir. 

Robot Operatörü İşe Alım Şartları Nelerdir?

Robot operatörü pozisyonunda çalışmak isteyenler gerekli eğitim sürecinin ardından, görev yapacakları sektörün özelliklerine göre özel sertifika programlarına katılarak ilgili süreçleri tamamlamalıdır. Otomotiv sektörü, sanayi sektöründe farklı üretim tesislerinde robot operatörü olarak görev almak mümkündür. 

Robot operatörü maaşları firmaya ve personele bağlı olarak değişir. Personelin; eğitim düzeyi, deneyimi ve becerileri maaş miktarını etkiler. Ayrıca kurumun kapasitesi ve ücret politikası maaşın belirlenmesinde etkili olur. Erkek adaylar için askerlikle ilişiğin olmaması işe alım şartların genellikle yer verilen maddeler arasındadır.

Robot operatörleri için aranan şartlara bakıldığında işverenlerin adaylardan bazı sistem bilgilerine hakim olmalarını bekledikleri görülmektedir. Örneğin araç üretimi için aranan bir robot operatörünün; Control Logic PLC platform, Power Flex Drives, Kinetix Drives, Factory Talk gibi kontrol sistemlerini bilmesi istenmektedir. İlgili şartları taşıdığınızı düşünüyorsanız, robot operatörü iş ilanları seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Kariyer.net'te yer alan ilanlar içerisinde aramalar gerçekleştirerek size en uygun olan ilana ulaşabilir ve başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca yaşadığınız şehir için de ilanlar arasında filtreleme gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin; Bursa'da çalışmak istiyorsanız, Bursa robot operatörü iş ilanlarını inceleyebilir, kendiniz için uygun olduğunu düşündüğünüz seçeneklere başvurabilirsiniz. Diğer yandan bu pozisyon için açılan yeni ilanlardan haberdar olmak istiyorsanız Kariyer.net'in iş alarmı oluşturma özelliğinde faydalanabilirsiniz.

  • Ortalama Maaş

    Detayları Gör
  • 26.800 ₺ / Aylık
  • 65 kişinin ortalama maaşıdır.
kariyer.net