Nedir?
İçindekiler
Saha süpervizörü, sahada çalışan görevli ekibi kontrol eden, denetleyen ve ekibin doğru çalışmasını sağlayan kişidir. Sahadaki personelin işi nasıl yaptığını kontrol eder ve inceler. Sahadaki projede değişiklikler olması durumunda bunları kaydeder. Günlük olarak gerçekleştirilen işlerin kaydını tutarak yöneticilerine rapor sunar. Ekibin gezeceği rotayı belirler. Saha ekibiyle birlikte proje için gidilen yerleri ziyaret eder. Saha süpervizörü nedir sorusunun cevabını daha iyi anlayabilmek için saha süpervizörünün görevlerini ve sorumluluklarını öğrenmek gerekir.
Saha süpervizörü sahada çalışan ekibin yönetimini üstlenir. Çalışanın sahadaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmesini sağlar. Çalışana görevleri hakkında bilgi verir ve çalışanın görevini yerine getirip getirmediğini kontrol eder. Sahada verimliliği inceler ve personellerin performansını kontrol eder. Yöneticiden aldığı bilgileri çalışanlara aktarır ve yerine getirilmesini sağlar. Firmanın belirlediği kurallara sahada uyulmasını, kurallara uygun olarak çalışılmasını sağlar. İşlerin zamanında yerine getirilmesi için zaman takibini gerçekleştirir. İşlerin aksamaması için personelle ortak olarak çalışır ve görevlerini zamanında yerine getirmelerini sağlar. Sahada görevini yapmayan, kurallara uymayan personeller hakkında kayıt tutar. Yaptığı değerlendirmeleri rapor haline getirerek üst yönetime sunar. Saha süpervizörü görevleri arasında yaşanan sorunlara yönelik çözümler geliştirmek ve yetkililer ile iletişim sağlamak da bulunur. Müşterilerin verdiği geri dönüşleri kaydeder ve gerekli olması durumunda yönetime bildirir. İş sürecini planlar ve plana uygun olarak hareket edilmesini sağlar. Gezilecek rotayı belirler, personeller belirlenen rotaya göre saha ziyaretleri gerçekleştirir. Saha süpervizörü ne iş yapar sorusuna genel olarak sahadaki operasyonların sorunsuz olarak gerçekleştirilmesi için gerekli yönlendirmeleri ve takibi gerçekleştirir denebilir. Saha süpervizörü sorumlulukları arasında personele gerekli eğitimi vermek bulunur. Personellere rehberlik eder ve performanslarının artması için gerekli bilgileri verir. Bundan nedenle süpervizörün sorumlulukları arasında ekibin performansının yükseltilmesi de bulunur.
Saha süpervizörü olarak çalışmak için özellikle belirtilmiş bir eğitim şartı yoktur. Firma hiçbir eğitim bilgisine ihtiyaç duymayabilir veya çalıştıkları alana dair diploma isteyebilir. Lise, ön lisans ve lisans eğitimini tamamlayan kişiler uzmanı oldukları alanda süpervizör olarak görev alabilir. Süpervizör, çalıştığı alanda uzman ve işe dair detaylara hâkim olmalıdır. Bu nedenle firmalar iş yaptıkları alanlarla ilgili eğitim almış kişileri tercih edebilir. Firma elektrik-elektronik alanında faaliyetlerini sürdürüyorsa bu durumda elektrik mühendisine ihtiyaç duyar. Elektrik Mühendisliği bölümünde elektrik devreleri, malzeme bilgisi, fizik ve bilgisayar güç sistemleri gibi pek çok alanda ders verilir. Bu dersleri gören kişiler bilgisi dahilinde olan projelerde çalışanları takip edebilir, yönlendirebilir ve ne yapması gerektiğini bilir. Elektrik Mühendisliği bölümü Yıldız Teknik Üniversitesi gibi teknik üniversiteler başta olmak üzere birçok üniversitede bulunur. Saha süpervizörü eğitim almadan da çeşitli alanlarda görev alabilir. Lise veya üniversite eğitimi alınmamış olsa da saha süpervizörü olarak çalışacak kişi alanında tecrübe ve bilgi sahibi olmalıdır. Ekibi ve operasyonu yöneteceği için yapılan işlemler hakkında bilgi sahibi olması gerekir.
Saha süpervizörü olmak için aranan şartlar çalışılacak kurumun yaptığı iş hakkında bilgi sahibi olmak, ilgili alanlarda diploma sahibi olmaktır. Bu şartlar dışında her firmanın aradığı özellikler değişiklik gösterir. Firmaların aradığı şartlar farklılık göstermekle birlikte yaygın olarak aşağıdaki gibidir:
Bu bilgi ve becerilere sahip olmak saha süpervizörü nasıl olunur sorusunun cevabının edinilmesini sağlayabilir. Pozisyonda çalışan kişiler, takıma liderlik eder. Bu sebeple takımı yönetebilecek vasfa sahip olmalıdır. Sahadaki her detaya dikkat etmeli ve sorun gördüğünde ekibi uyarmalıdır. Ekiple ve yöneticilerle sürekli iletişim hâlinde olacağı için adayda, güçlü iletişim becerilerine sahip olma şartı aranır. Sahada sorumlu olunan işin zamanında tamamlanabilmesi için planlama yapması ve zamanı iyi yönetebilmesi gerekir. Ortaya sorunların çıkması durumunda bu sorunların çözümü için problem çözme becerilerine sahip olma şartı aranır. Süpervizör raporlama ve kayıt işlemlerini gerçekleştirmek için MS Office programlarını kullanır. Firmalar tarafından farklı isteklerin yerine getirilebilmesi için çeşitli bilişim teknolojileri kullanılır. Bu sebeple teknolojiyle arasının iyi olması gerekir. Sahada gidilecek yere ulaşmak için araç kullanabilmek de yaygın olarak aranan şartlar arasında yer alır.
Saha süpervizörü olarak çalışmak isteyen kişiler sahada personel çalıştıran bütün işletmelerde görev alabilir. Saha personeli çalıştıran birçok firma olduğu için geniş bir iş alanı bulunur. İşe alım şartları firmaların çalıştığı alana göre değişiklik gösterir. Genellikle lise mezuniyeti veya lisans eğitimi şartı aranır. Bu mesleği yapmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden saha süpervizörü iş ilanları sayfasını inceleyebilir ve şartlarını karşıladığını düşündüğü iş ilanına başvuru yapabilir. Başvurunuz firmaya iletilir ve değerlendirmeye başlar. Değerlendirmeyi yapan firmanın başvurunuzu olumlu bulması durumunda ikinci aşamaya geçilir. İkinci aşama görüşme aşaması olabilir. Bu görüşmede çalışan ve işveren detay bilgileri öğrenebilir. Maaş beklentisi, çalışandan beklenen görevler gibi işe dair pek çok konu görüşülür. Görüşmenin olumlu geçmesi durumunda işe başlanabilir. Saha süpervizörü maaş skalası çalışılacak firmaya ve adayın tecrübesine göre değişiklik gösterir. Kariyer.net'teki ilgili filtreleme özelliklerini kullanarak çalışmak istediğiniz ya da ikamet ettiğiniz şehirdeki ilanları görüntüleyebilirsiniz. Örneğin; İzmir'de çalışmak istiyorsanız İzmir saha süpervizörü iş ilanları seçeneklerine göz atabilir ve uygun ilanlara başvurabilirsiniz.
Saha Süpervizörü Mülakatları