Temizlik Görevlisi Nedir?

Temizlik Görevlisi Ne Demek?

Özel ve kamu sektöründe genel alan temizliğinin sağlanması için temizlik personeline ihtiyaç duyulur. Temizlik görevlisi ne demek sorusuna, çalışma saatleri süresi içerisinde kendisine verilen yetki ve sorumluluk dahilinde hijyen kurallarına uyarak toz alma, paspaslama, süpürme, leke çıkarma, yıkama, parlatma, kazıma, ovma gibi tüm temizleme işlemlerini gerçekleştiren kişi şeklinde cevap vermek mümkündür. Temizlik görevlisi, çalıştığı sektöre göre farklı iş kıyafetleri giyer. Bu personelin, iş sağlığı ve güvenliği kurallarının yanı sıra genel hijyen kurallarına uyma zorunluluğu bulunur. Çalıştığı alanda kullandığı kimyasal temizlik ürünlerinin yan etkilerinden korunmak için koruyucu eldiven ve maske takarak çalışması gerekir. Kişi, tüm temizlik işlemlerini yaparken ayrıca kişisel temizliğine de dikkat etmelidir. Temizlik görevlisi, bağlı olduğu birim amiri ya da yöneticileri tarafından belli bir iş planına uygun olarak çalışır. Bu iş planı doğrultusunda sorumluluğu altında olan saha veya ofis alanlarının temizliğini titizlikle yapar. Temizlik görevlisi kamu sektöründe çalışabileceği gibi özel sektörde çok daha fazla iş imkanına sahiptir. 

Temizlik Görevlisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Temizlik görevlisi ne iş yapar sorusu, çalıştığı işletmelerin çalışma prensibi doğrultusunda tüm temizlik ekipmanlarının doğru ve etkili bir şekilde kullanılarak temiz hale getirilmesini sağlar şeklinde cevaplanabilir. Bu işi gerçekleştirirken de çevre koruma düzenlemelerine, mesleki verimlilik ve kalite standartlarına uyumluluğu da sağlaması gerekir. Temizlik görevlisi görevleri arasında çalışılan alanın havalandırılmasını sağlamak, temizleme ve süpürme işlemlerini gerçekleştirmek, yüzeydeki kir ve tozları almak, çalışma alanındaki çöpleri toplamak, cam silmek, zeminleri parlatmak gibi işler yer alır. Temizlik görevlisi bu işleri gerçekleştirirken her şeyden önce kendi temizliğine özen göstermelidir. Temizlik görevlisi görev tanımı itibariyle vakumlama, otomatla süpürme, sanayi süpürgeleri ile üretim alanlarını temizleme, temizleme işleminden zarar görme ihtimali olan malzeme ve eşyaları koruma önlemi alma husularından da sorumludur. Temizlik görevlileri üretim yapan büyük işletmelerde üretim sahası içerisinde, idari ofis binalarında ya da bina dışındaki genel temizlik alanından sorumlu tutulur. Bürolarda çalışan temizlik görevlisi tuvalet, lavabo, idari ofis camları, tüm teknik donanımları, masa, dolap ve tüm yüzeylerin temizliğini gerçekleştirir. Üretim yapılan işletmelerde sahada çalışan temizlik görevlisi iş tanımı içerisinde makine ve teçhizatların temizliği, saha zemininin toz, kir ve tüm lekelerden arındırılmasını sağlama, üretim alanındaki lavabo ve tuvaletlerin temizliği, dezenfektan solüsyonları ile uygun hijyen sağlama, atık deposu, tıbbi ve üretim atıklarını toplama gibi işler bulunur. Temizlik görevlisi görev ve sorumluluklarını gerçekleştirirken günlük, haftalık ya da aylık temizlik planı üzerinden çalışmasını tamamlar. Tüm bu görev tanımlarının yanı sıra amirleri tarafından kendisine verilecek görevleri de üstlenerek yerine getirir.

Temizlik Görevlisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Özel sektörde temizlik görevlisi olarak çalışabilmek için okur yazar olmak yeterli olacaktır. Kamu sektöründe merkezi yerleştirmeler haricinde temizlik görevlisi pozisyonunda çalışmak için ilkokul mezunu olmak yeterliyken, merkezi atamalarda bu pozisyonda görev yapabilmek için ortaöğretim mezunu olma şartı aranır. Temizlik tüm işletmeler için en önemli işlerden biridir. Dolayısıyla bu işi titiz bir şekilde yerine getirebilmek için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirtilen bazı zorunlu eğitimlerin alınmış olması gerekir. Bu eğitimlerden en önemlisi ulusal meslek standardı kapsamında Genel Alan Temizleme Görevlisi Belgesidir. Bununla beraber firmaların çalıştıracağı personelden istediği belgeler farklılık gösterebilmektedir. Bu belgelerden diğerleri de hijyen belgesi, ev ve kurum temizliği sertifikaları olabilmektedir. Tüm bu eğitimlerin genel amacı, temizlik görevlisi görevinde çalışmak isteyen adaylara hizmet alanı sektörlerinde, konaklama işletmelerinde, ev ve kurum hizmetleri, sosyal hizmetler, hastane, danışma ve temizlik şirketlerinde ihtiyaç duyulan tüm hijyen kurallarının öğretilmesi ve bu eğitim sonucunda kişilere sertifika verilmesidir. Temizlik görevlisi belgesi nasıl alınır sorusuna, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun belirlediği hijyen şartlarının verilebileceği tüm eğitim kuruluşlarıdır, cevabı verilebilir.

Temizlik Görevlisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Temizlik görevlisi olabilmek için iş yerlerinin belirlediği kriterlerin tümünün sağlanması gerekir. Bu kriterlerden bazıları şunlardır:

  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • Genel temizlik kurallarına hakim olmak,
  • Temizlik malzemelerini ve araçlarını kullanma becerisine sahip olmak,
  • Hijyen ve temizlik belgelerine sahip olmak,
  • Disiplinli ve düzenli çalışmak,
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak,
  • Amiri tarafından kendisine verilen görevleri eksiksiz ve hatasız bir şekilde yerine getirmek,
  • Esnek çalışma saatlerine ayak uydurabilmek,
  • İş takibi ve organizasyonunu sağlayabilmek,
  • Titiz ve güvenilir olmak.

Temizlik Görevlisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Temizlik görevlisinin çalışabileceği iş yerleri arasında; fabrikalar, oteller, hastaneler, temizlik şirketleri, yiyecek içecek sektörü, küçük ve büyük ölçekli tüm ofis ve iş yerleri sıralanabilir. İş yerleri için oldukça büyük önem taşıyan temizlik görevlileri, görev tanımı dolayısıyla temizlik kurallarına riayet etme özelliğini taşımalıdır. Bu kişiler, firmaların ihtiyacı doğrultusunda en az okur yazar ya da ilkokul mezunu kişiler arasından seçilir. Temizlik görevlisi işe alım şartları firma büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir. Büyük ölçekli iş yerleri, bünyesinde temizlik görevlisi çalıştırmak istediği zaman iş tecrübesi ve referans şartı koyabilir. Ancak küçük ölçekli firmalar için iş tecrübesi ve referans şartı aranmayabilir. Temizlik görevlisi mülakat soruları arasında, önceki deneyimlerini değerlendirebilecek sorular yer alabilir. Temizlik görevlisi çalışma saatleri, kurum çalışma prensibine göre farklılık gösterir. Bazı işletmeler günde 8 veya 9 saat çalışırken, vardiyalı çalışan işletmelerde günlük 7.5 saat çalışma söz konusudur. Firmalar temizlik elemanı çalıştırmak için iş ilanlarında bayan personel kriterini ya da iş ilanları temizlik bay kriterini paylaşırlar. Temizlik görevlisi maaşları ise, kişilerin görev ve yetkisine, yeterliliğine, temizliğinden sorumlu olduğu alana ve firma yapısına göre farklılık gösterir. Temizlik görevlisi iş ilanları Türkiye’nin her ilinde kariyer.net üzerinden yayınlanır. İlgili meslek grubunda çalışmak isteyen adaylar yaşadıkları il genelinde temizlik görevlisi ilanlarını inceleyerek iş başvurularını tamamlayabilir. Örneğin İstanbul’da yaşayanlar, İstanbul temizlik görevlisi iş ilanları için kariyer.net sayfasında bulunan ilanlar değerlendirilebilir.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
11.390 / Aylık
1979 kişinin ortalama maaşıdır.