Temizlik Şefi Nedir?

Temizlik Şefi Ne Demek?

Temizlik şefi nedir sorusuna kısaca; temizlik personellerinin iş planını yapan ve yapılan işleri kontrol eden kişidir, yanıtı verilebilir. Gün boyu yapılacak işleri organize eden temizlik şefi, işletmenin genel çalışma prensiplerine uygun hareket etmek durumundadır. Aynı zamanda iş güvenliği konusunda gereken önlemleri alan ve temizlik aşamasında ihtiyaç duyulacak ekipmanların etkin şekilde kullanılmasını sağlayan kişidir. Bağlı olunan kurumun düzen ve hijyeninden sorumlu tutulan temizlik şefi, ekibi yönlendirmek ile görevlendirilmiştir. Bu iş için başvuruda bulunacak kişilerin yönetici özelliklerinin ön planda olması şarttır. Personele öncülük etmek temizlik şefinin en birincil vazifesidir. Ayrıca mesai sırasında oluşan aksaklıklara çözüm bulmaya çalışmak ve personel ile daima iletişim halinde olmak önemli görevler arasındadır.

Temizlik Şefi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Temizlik şefi ne iş yapar, sorusuna cevap olarak; temizlik yapan personele görevlerini verir ve ekip içindeki asayişi sağlar, şeklinde cevap verilebilir. Genel olarak tüm firmalarda bu pozisyonda bulunan kişilerden beklenen işler ve verilen sorumluluklar şöyle sıralanabilir:

  • Temizlik personelinin iş planına uygun şekilde görev almasını ve işine devam etmesini sağlamak.
  • Personele her zaman öncülük etmek ve sorunlarını dinlemek, gerektiğinde takım adına kararlar almak.
  • Binadaki tüm kat ve alanların belirli standartlara uygun şekilde hijyen seviyesinde tutulmasını sağlamak.
  • İşe yeni başlayan temizlik personeline gereken eğitimleri, gerekli prosedürler doğrultusunda sağlamak.
  • Her gün iletişim evraklarını dikkatlice incelemek ve yerine getirilmesi istenilen hizmetleri sağlamak.
  • Personelin üniformalarını kontrol etmek ve gerektiğinde uyarılarda bulunmak.
  • Temizlik için hangi tür malzeme ve ekipman kullanılacağına karar vermek.
  • ISS kurallarına uygun bir kılık, kıyafet düzeni sağlamak ve günlük olarak personeli takip etmek.
  • Temizlik için sağlanan araç ve gereçlerin etkin şekilde kullanılıp, kullanılmadığını kontrol etmek.
  • Malzeme eksikliği söz konusu ise tedarik etmek.
  • Proje müdürünün kendisine verilmiş olduğu bütün görev ve sorumlulukları yerine getirmek.
  • Müşteri memnuniyetine çok önem vermek, şikayet ve önerileri dinlemek.
  • Güler yüzlü, nazik ve düzgün bir diksiyona sahip olmak.
  • İş güvenliğini sağlamak, olası kaza durumlarında personelin sağlığı için gerekli prosedürleri uygulamak.
  • Temizlik personeline gün içerisinde yapacağı işlerin paylaştırılmasını sağlamak.

Temizlik şefi ne yapar, sorusuna genel cevap olarak ise; temizlik takımının tüm kontrollerini tamamlamak ve gerekli planlamayı yapmak, yanıtı verilebilir.

Temizlik Şefi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Temizlik şefi nasıl olunur sorusuna, tecrübe ve eğitim üzerinden yanıt verilebilir. İşverenler tercihen lise mezunu kişileri bu pozisyonda istihdam eder. Lise diplomasına sahip olan kişi mülakat sırasında temizlik şefi sınav sorularına istenilen cevapları verirse işe alınacaktır. Kişinin daha önceki iş deneyimleri başvuru sırasında olumlu olarak değerlendirilir. İş başvurusu sırasında iyi derecede iletişim becerisine sahip olan ve organizasyon özelliği ile ön plana çıkan adaylar işe alım için uygun olacaktır.

Temizlik Şefi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Temizlik şefi görevlerini üstlenebilecek olan kişilerin sahip olması gereken bazı şartlar vardır. Lise diplomasına sahip olan kişiler bu iş için başvuruda bulunabilirler. Ancak bu pozisyonda görev alabilmek için gerekli olan başka şartlar da vardır. Kişi, öncelikle analitik düşünme kapasitesine sahip olmalıdır. Hızlı karar verebilen ve planlı hareket eden kişiler bu iş için daha uygun olacaktır. Temizlik şefi görev tanımı içerisinde direktif verme ve ekip çalışmasına uygunluk yer alır. İş birliği ve müşteri odaklı bir çalışma sistemi ile hareket eden kişiler temizlik ekibine şeflik yapabilir. Esnek çalışma koşullarına uyum sağlayabilme ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirme gibi özellikler bu mesleği yapmak isteyen kişilerin becerileri arasında bulunmalıdır. Personeller ile sağlıklı iletişim kurabilmek de temizlik şefi adaylarında aranan şartlardan biridir. Çevre koruma düzenlemelerinin yanı sıra iş sağlığı ve güvenliğini şartlarını sağlayabilmek de bu görev için başvuruda bulunacak kişilerde aranan vasıflardandır. Temizlik ekibinde şeflik görevi yapan kişinin en önemli işi ise binadaki hijyeni daima aynı standartlarda tutmaktır. Daha kalabalık alanların belirlenmesi ve temizlik yoğunluğunun arttırılması bu pozisyonda çalışmak isteyen kişinin sahip olması gereken özellikler arasındadır. Temizlik şefi maaşları; kişinin deneyimi, çalışma şekli ve firmanın kuralları çerçevesine şekillenir.

Temizlik Şefi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Lise diplomasına sahip olan bir kişinin temizlik şefi olabilmesinde şirketin ve kendisinin özellikleri belirleyici olacaktır. En az 5 yıl iş deneyimi şartı arayan firmalar olduğu gibi deneyimsiz kişileri kabul eden kurumlar da mevcuttur. İngilizce dil yeterliliği, iyi derecede bilgisayar kullanabilme gibi özellikler de bazı kurumların işe alım şartları arasında yer alabilir. Liderlik vasıflarına hakim olan ve organizasyon yeteneğine sahip kişiler temizlik şefi olarak işe başlayabilirler. Hijyen ve düzen konusunda hassas olmak da temizlik personeline şeflik yapmak isteyen kişilerin özellikleri arasında yer almalıdır. Temizlik şefi ne kadar maaş alır, sorusunun yanıtı ise başvuru yapılacak şirketin bütçesi, çalışma saatleri ve kişinin sahip olduğu iş tecrübesi ile doğrudan bağlantılıdır. Tüm bu özellikler kişinin maaşında belirleyici etkiye sahiptir. Bu pozisyona başvurusu yapan bir kişi; hastane, otel, restoran, okul, havalimanı, AVM, holding, fabrika, belediye, gibi kurum ve kuruluşlarda çalışabilir. Siz de Kariyer.net üzerinden bu alandaki iş ilanlarına ulaşabilirsiniz. Temizlik şefi iş ilanları arasında size uygun seçeneklere başvuruda bulunabilirsiniz.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
13.220 / Aylık
136 kişinin ortalama maaşıdır.