Ticari Bankacılık Portföy Yöneticisi Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Ticari Bankacılık Portföy Yöneticisi Ne Demek? 2. Ticari Bankacılık Portföy Yöneticisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Ticari Bankacılık Portföy Yöneticisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Ticari Bankacılık Portföy Yöneticisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Ticari Bankacılık Portföy Yöneticisi İşe Alım Şartları Nelerdir?Ticari Bankacılık Portföy Yöneticisi Ne Demek?
Ticari bankacılık portföy yöneticisi, bankaların ticari faaliyetlerini müşterilere anlatıp tanıtarak satış yapmayı hedefleyen kişidir. Portföy yöneticisi, bankanın müşterilerini belirli aralıklarla ziyaret eder. Bankanın yeni veya mevcut ürünlerini tanıtır. Müşterilerin portföylerinin artırılmasını, genişletilmesini sağlar. Portföy yöneticisi, bankanın ticari olarak kazancını artırmayı hedefleyen pazarlama çalışmalarını yapmakla görevli olduğunda ticari bankacılık portföy yöneticisi olarak anılır. Bankanın, çalıştığı firmalarla olan ilişkisini yöneten, kurumsal firmalarla banka arasında aracılık yapan kişilere kurumsal portföy yöneticisi denir. Ticari bankacılık portföy yöneticisi ne iş yapar sorusunu cevaplayabilmek için yöneticinin görevlerini ve sorumluluklarını öğrenmek gerekir.
Ticari Bankacılık Portföy Yöneticisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Ticari bankacılık portföy yöneticisi, bankanın ticari olarak geliştirdiği ürün ve hizmetlere yönelik çalışmalar yapar. Mevcut müşterilerin memnuniyetini artırmak için çalışır. Bankanın potansiyel müşterilerini kazanmak için onlara özel fırsatlar sunar. Müşterilere yönelik kredi teklifini planlar. Bankanın, hedeflediği kâr oranlarına ulaşmasına katkı sağlar. Ticari bankacılık portföy yöneticisinin görevleri arasında sektörü ve piyasaları takip etmek de bulunur. Piyasadaki değişimlere adapte olur ve yeni piyasa koşullarına göre hareket eder. Müşterilerin bankanın ticari faaliyetlerine yönelik sorduğu sorulara cevap verir. Bankanın satış rakamlarını artırmak için satış ekibiyle birlikte çalışır. Ticari bankacılık portföy yöneticisinin temel görevi; bankanın çalıştığı kişi sayısını yukarıya taşımaktır. Bu yüzden çalıştığı bankadaki gelişmeleri ve bankacılık sektöründeki gelişmeleri takip eder. Bankanın müşterilere sunduğu ürün sayısının artması için çalışmalar yapar. Bu çalışmalar bankanın portföyünü genişletir. Kurumsal bankalarda çalışan portföy yöneticilerinin de benzer görevleri vardır. Ancak kurumsal bankacılıkta amaç; firmalarla olan ticari süreci yönetmektir. Ticari bankacılıktaki amaç ise genel olarak bankanın iş yaptığı kişi sayısını artırmaktır. Kurumsal bankacılık portföy yöneticisi ne iş yapar sorusuna şöyle cevap verilebilir; bankaların hizmet ve ürünlerine yönelik taleplerinin yönetilme sürecinde görev alır. Firmalara yönelik verilecek hizmetin maliyeti, hizmetin planlanması gibi bütün konularda portföy yöneticisi görev alabilir. Kurumsal portföy yöneticisi, banka çalışanlarının firmalarla olan ilişkilerinde gerçekleştirdiği işlemleri de kontrol eder. İşlemlerde bir hata ve sorun varsa gerekli düzeltmeleri yapar. Bu yüzden firma ve banka arasındaki ilişkide en önemli kademelerden birisinin kurumsal bankacılık portföy yöneticisi olduğu söylenebilir.
Ticari Bankacılık Portföy Yöneticisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Bankacılık sektöründe ilerlemek isteyenler ticari bankacılık portföy yöneticisi nasıl olunur sorusunu sorabilir. Bu alanda çalışmak için çeşitli alanlarda eğitim alınabilir. Genellikle üniversitelerin; İktisat, Maliye ve İşletme gibi bölümleri, bankacılık sektörüyle doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili bölümlerdir. Bu yüzden portföy yöneticisi olarak çalışmak isteyen kişilerin, ilgili bölümlerden mezun olmaları gerekir. Bu bölümlerde bankacılık sektörünün sunduğu hizmetlere ve faaliyetlere yönelik bilgi edinmek mümkündür. Bölümler iki yıllık veya dört yıllık olabilir, her ikisinde de eğitim görmüş kişiler bu alanda ilerleme sağlayabilir. İktisat bölümü, ekonomi alanında öğrencileri eğitmeyi hedefler. Bölümde mal ve hizmetler, tüketim, kaynakların kullanımı gibi pek çok eğitim verilir. Bu eğitimi alan kişiler bankacılık alanında çalışabilir. Maliye bölümünde ise paranın yönetimi ağırlıklı eğitim söz konusudur. Öğrencilere paranın nasıl değerlendirileceği, nasıl yatırımlarda bulunabileceği gibi çeşitli dersler verilir. Bankacılık bölümü ise bankacılık sektörüyle doğrudan alakalıdır. Bölüm bankacılık sektöründe çalışmalar yapabilecek eleman yetiştirmeyi hedefler. Bu yüzden öğrencilerine finansal tablolar, hizmetler ve bankacılık faaliyetleri gibi bankacılığa dair bütün konularda bilgi verilir. Bankacılık ve Finans bölümü mezunları da ticari bankacılık portföy yöneticisi olarak çalışabilir. İstatistik, Ekonomi ve Finans gibi bankacılık faaliyetlerini yürütmeyi sağlayacak bilgileri veren diğer bölümlerden mezun olanlar da portföy yöneticisi olabilir.
Ticari Bankacılık Portföy Yöneticisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Kurumsal/ticari bankacılık portföy yöneticisi olarak çalışmak isteyen kişiler, üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olmalıdır. Her bankanın arayacağı şartlar, birbirinden farklılık gösterebilir. Bu alandaki işe alımlarda değişmeyen tek şart üniversite mezuniyetidir. Bu alanda aranan bazı şartlar şunlardır;
- Bankada çalışma deneyimine sahip olmak.
- Kendini sürekli olarak geliştirmek.
- Yenilikçi düşünce yapısına sahip olmak.
- Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak.
- Takım çalışmasına uygun olmak.
Bu özelliklere sahip kişiler ticari bankacılık portföy yöneticisi olarak görev alabilir. Yöneticilik yapacak kişilerde çoğunlukla tecrübe aranır. Süreç yönetimi gerçekleştirileceği için bankacılık faaliyetlerinde deneyim sahibi olmak avantaj sağlar. Her kurumun istediği deneyim süresi değişiklik gösterir ancak genellikle en az beş yıllık deneyim aranır.
Ticari Bankacılık Portföy Yöneticisi İşe Alım Şartları Nelerdir?
Ticari bankacılık portföy yöneticisi olarak çalışmak isteyen kişiler, kamu bankalarında veya özel bankalarda görev alabilirler. Aranan şartlar arasında üniversitelerin bankacılık sektörüyle bağlantılı bölümlerinden mezun olmak bulunur. Mezun olmuş kişilerde aranan bir diğer şart ise deneyimdir. Deneyime ve diplomaya sahip kişiler her bankada ticari bankacılık portföy yöneticisi olarak görev alabilir. Kariyerine bu alanda devam etmek isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden ticari bankacılık portföy yöneticisi iş ilanlarını inceleyebilir. İlanları inceleyip şartları karşıladığını düşünen kişiler başvuruda bulunabilir. Başvuru sonrasında işveren, olumlu bir dönüş yaparsa mülakat aşaması başlar. Mülakatın olumlu geçmesi ve tarafların anlaşması durumunda aday işbaşı yapabilir. Ticari bankacılık portföy yöneticisi maaşları değişiklik gösterir. Banka portföy yöneticisi maaşı çalışılacak banka ve sahip olunan tecrübe gibi çeşitli faktörlere göre değişir. Bu pozisyonda çalışmak isteyenler, Kariyer.net aracılığıyla ilgili iş fırsatlarını değerlendirebilir. İkamet edilen veya çalışmak istenilen şehirlerdeki iş ilanları Kariyer.net üzerinden incelenebilir. Örneğin; İzmir ilinde ikamet ediyorsanız İzmir ticari bankacılık portföy yöneticisi iş ilanlarını değerlendirebilirsiniz.