Nedir?
İçindekiler
Torna ustası; ustalık unvanını kazanmış, iş yerlerinde bulunan çırak ve kalfaları eğitebilen, bunun yanı sıra alanının gerektirdiği araç ve gereçleri etkin bir şekilde kullanabilen nitelikli kişidir. Torna ustası kimdir sorusuna şöyle cevap verilebilir; torna tezgahında bir işi imalat resmine ya da herhangi bir numuneye uygun olarak yapabilen kişidir. Aynı zamanda işe başlamadan evvel gerekli kontrolleri yapan ve iş için uygun malzemeleri seçerek hazırlayan kişi tanımı da torna ustası nedir sorusuna cevap verir. Torna ustalarının çalışma alanları oldukça geniş olduğu için bu işin var olduğu tüm fabrikalarda ve atölyelerde iş bulmak mümkündür.
Torna ustası ne iş yapar sorusu şöyle cevaplanabilir; çalışmaya başlamadan evvel gerekli olan resimleri ve numuneleri inceler. Daha sonrasında yapılacak işe uygun olan aletleri seçer, bunların ayarlamalarını yapar ve torna tezgahını hazırlar. İlgili ölçüm aletleri ile ölçü alır, tezgah devir ve ilerleme sayısını ayarlar. Talaş derinliğini belirmek, parçanın alnını tornalamak, punta deliği açmak gibi işlemler de torna ustası görev tanımı içerisinde yer alır. Bu meslek grubunda çalışan kişilerin yerine getirmesi gereken diğer sorumluluklar da şunlardır;
Torna ustası nasıl olunur sorusu, en az ilkokul mezunu olunmasının bu mesleği yapmak için yeterli olduğu söylenerek cevaplanabilir. Ancak ilkokul mezunu olan kişiler, gerek atölyelerde gerekse bu mesleğin öğretildiği meslek edindirme kurslarında ilgili eğitimleri almalı ve tecrübe kazanmalıdırlar. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurslara katılarak da bu alanda gerekli eğitim alınabilir. Eğitim sonrasında kursu başarı ile tamamlayan ve sınavlarda başarı gösteren kişilere Torna Ustası Sertifikası verilir. Ancak bu meslekte ustalaşabilmek için en önemli husus zamanla tecrübe kazanılmasıdır. Torna ustası olabilmek için bir diğer alternatif de torna tesviye eğitimlerinin verildiği meslek liselerinden mezun olmaktır. Mezuniyet sonrasında çeşitli torna atölyelerinde çalışarak deneyim kazanan kişiler, zaman içerisinde bu meslekte ilerleyebilir ve usta unvanına sahip olabilirler.
Torna ustası nasıl olunur sorusu için gerekli olan şartlar arasında deneyim ve tecrübe ön plana çıkar. Bunun yanı sıra bu meslek dalında görev alacak kişilerin, alanlarında gerekli olan bilgi birikimine sahip olmaları ve bunları uygulayabilmeleri önemlidir. Torna ustalarında olması gereken diğer özellikler de şunlardır;
Torna ustası olmak isteyen kişilerin öncelikle bu meslek grubunda belirtilen görevleri ve sorumlulukları yerine getirebiliyor olmaları gerekir. Bunun yanı sıra ilgili eğitimde öğrenilen bilgilerin, eksiksiz bir biçimde uygulanabiliyor olması da önemlidir. Erkek adaylar için askerlik görevinin yerine getirilmiş olması da talep edilir. Torna ustaları, talaş gibi maddelerle ve yoğun gürültülü ortamlarda çalıştıkları için adayların, herhangi bir sağlık sorunlarının bulunmaması ve bu durumdan etkilenmemeleri gerekir. Torna ustası mülakatları, genellikle alınan eğitimler ve sahip olunan tecrübenin sorgulanması amacı ile yapılmaktadır. Torna ustaları genel olarak fabrikalarda ve atölyelerde çalışabilirler. Ayrıca gerekli donanım ve bilgi birikimine sahip olanlar, kendi atölyelerini de açabilirler. Çalışma ortamları yoğun ve gürültülüdür. Buna ek olarak talaş maddesi çalışma ortamı içerisinde sıklıkla bulunur. Genelde ayakta ve yoğun bir şekilde çalışırlar. Torna ustası maaşı ise çalışılan firmaya göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda kişinin aldığı eğitimler ve edindiği tecrübe de bu meslek dalında hizmet veren kişilerin maaş tutarlarını etkilemektedir. Siz de Kariyer.net üzerinden yayınlanan torna ustası iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Filtreleme özelliklerini kullanarak şehrinizdeki torna ustası iş ilanları arasından da seçim yapabilirsiniz. Örneğin; Ankara’da oturuyor ya da o bölgeye taşınmayı düşünüyorsanız Ankara torna ustası iş ilanlarına göz atarak kendinize uygun olan ilanları tespit edebilir ve bu ilanlara başvurabilirsiniz.
Torna Ustası Mülakatları