Hayalini kurduğun bölüme yerleşmek için sadece sınavdaki başarın değil, puan türlerini doğru anlaman da önemli. Ham puan, yerleştirme puanı ve ek puanlar arasında kaybolmamak için farklarını iyi bilmen gerekiyor. İşte, detaylar!
YKS yapıldıktan sonra puanının açıklandığı günü düşün. Geçmiş senelerdeki öğrencilerin bölümlere yerleşme puanlarını inceliyorsun ve istediğin bölümlere girebiliyorsun. Ne kadar mutlu olacağını düşünebiliyor musun? İşte bu dönem geldiğinde çok sayıda öğrenci ham puan ve yerleştirme puanı nedir sorusuna cevap arar. Sınav sonuçlarının açıklanması durumunda ham ve yerleştirme puanı nedir sorusunun cevabını iyi bilenler daha doğru karar verirler. Yerleştirme puanı öğrencilerin YKS’deki ham puanına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) eklenmesi sonucu oluşan puandır. Yerleştirme puanı öğrencilerin üniversitelere yerleşmesinde kullanılmakta olan sonuç puanıdır. Bundan ötürü öğrencilerin bu puan ile ham puan arasındaki farkı iyi bilmesi gerekir. Yerleştirme için kullanılan puana ek olarak bazı öğrenciler ek puanlı yerleştirme puanı nedir sorusunun cevabını arar. Ek yerleştirme ve yerleştirme için kullanılan puanları hesaplamak için Kariyer.net’in YKS puan ve sıralama hesaplama aracını kullanabilirsin.
Ham puan nedir ve nasıl hesaplanır?
Ham puan Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) öğrencilerin doğru olarak cevap verdikleri soruların üzerinden elde edilen puandır. Ham puan öğrencilerin sınavdaki performanslarının en yalın ve işlenmemiş halidir. YKS’de TYT ve AYT’de elde edilen ham puan, öğrencinin yerleştirme puanlarını hesaplama için temel alınır. Böylece ham puan sınav sonuçlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynar.
Temel Yeterlilik Testi yani TYT’de her doğru cevap, 1 puan kazandırır ve her bir yanlış cevap, 0.25 puan kaybettirir. Alan Yeterlilik Testi yani AYT’de her doğru cevap da 1 puan kazandırır ve her bir yanlış cevap 0.25 puan kaybettirir. Bu şekilde hesaplamayla ham puan öğrencilerin sınav performansını net olarak yansıtır. Merkezi yerleştirme puanı nedir sorusuna yanıt arayan öğrenciler için ham puan devreye bu aşamada girer. Yerleştirme puanı hesaplanmasında en temel etkiyi ham puan yapar.
Yerleştirme puanı ham puana ek olarak Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ve ek puanlar gibi diğer etkenlerin de eklenmesi sonucu oluşur. Fakat ham puan denilen değer bu süreçte başlangıç noktası olup çok büyük önem taşır. Öğrencilerin ham puanı ne derecede yüksekse yerleştirme puanı da o kadar yüksek olur. Bundan ötürü ham puan yüksekse öğrencinin tercih etmek istediği programa yerleşme ihtimali o kadar fazla olur.
Yerleştirme puanı nedir ve ne işe yarar?
Yerleştirme puanı nedir sorusuna öğrencilerin YKS’deki ham puanlarının lise mezuniyet ortalaması yani Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ile birleştirilmesiyle oluşan puandır cevabı verilebilir. Yerleştirme için kullanılan puan hesaplaması sürecinde şunlar etkili olur:
- Yerleştirme puanını hesaplama sürecinde öncelikle ham puan belirlenir. Yukarıda söylendiği gibi ham puan öğrencilerin sınavda yaptığı doğru ve yanlış cevaplar göz önüne alınarak hesaplanır.
- Ortaöğretim Başarı Puanı yani ortaöğretim mezuniyet ortalamasıyla ortaya çıkan puan hesaplanır. Bu puanın yani OBP puanının 50 ila 100 arasında bir değeri vardır. Hesaplanan bu puan TYT puanına eklenir.
- Bazı durumlarda mesleki ve teknik lise mezunları kendi okuduğu bölümle ilgili bir tercih yapmışsa ek yerleştirme puanı ham puana ilave edilir.
Özetle ham puan öğrencilerin YKS’deki performansının en net göstergesidir. Ortaöğretim Başarı Puanı ise lise sürecinde elde edilen ders notlarını temsil eder. Mesleki ve teknik lise mezunları kendi bölümleriyle ilgili bir üniversite bölümü tercih ederse ek puan öğrencinin lehine yerleştirme puanını artırır. Yerleştirme için kullanılan puan hesaplanırken öğrencilerin sınav performansı ve lise mezuniyet puanı yani OBP en kritik belirleyicidir. Bu puanların birleşimi öğrencilerin üniversiteye yerleşmesinde önemli bir rol oynar.
Ek yerleştirme puanı nedir?
YKS sonuçları açıklandığında çok sayıda öğrenciyi tercih heyecanı sarar. Her sene üniversite sınavı sonuçları açıklanınca ek yerleştirme puanı nedir sorusunun cevabı özellikle meslek lisesi öğrencileri tarafından merak edilir. Ek yerleştirmede kullanılan puan adayların lise eğitimine paralel olarak bir üniversite bölümü tercih etmesi sonucunda devreye girer. İşte ek yerleştirme puanı ne işe yarar sorusunun cevabı:
Ek puanlı yerleştirme hakkı mesleki ve teknik lise mezunlarına tanınır. Bu ilave edilmiş puan, öğrencilerin okuduğu lisedeki bölümlerle ilgili tercihler yapması durumunda elde edeceği puandır. Öğrencilerin okullarından alabileceği ek puan sadece mezun olunan bölümle ilgili tercihler yapılması durumunda verilir. Örnek vermek gerekirse; öğrencilerin mesleki ve teknik lisenin inşaat ya da bilgisayar programcılığı bölümlerinden mezun olmaları durumunda tercih olarak işletme seçilirse bu ek puandan faydalanılamaz. Adayların lisede eğitim gördüğü bölümlerle ilişkili bir üniversite bölümü tercih edilmesi durumunda ek puan konusu devreye girer. Buna bir örnek vermek gerekirse ortaöğretimde elektrik alanında eğitim görmüş bir öğrenci üniversite tercihi olarak elektrik mühendisliği bölümünü seçerse yerleştirme için kullanılan puana ek puan ilave edilir.
ÖSYM’nin sınav sonuçlarını açıkladığı dönemde yayınladığı YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile meslek lisesi öğrencilerinin eğitim gördükleri lise bölümleri mezuniyeti ile ek puan alabilecekleri üniversite bölümleri açıklanır. Sınavın olduğu yılda hesaplanan ek puanlar öğrencilerin ham puanına ilgili bölümleri tercih etmeleri durumunda eklenir. Kılavuzda meslek liselerindeki alanların devamı niteliğinde kabul edilen ve öğrencilerin ek puanla yerleşebilecekleri önlisans ve lisans bölümleri açıklanır. Öğrenciler bu kılavuzu dikkatli bir şekilde incelerse ek puan alabileceği bölümler ile ilgili en doğru bilgiyi alabilir. Yukarı sıralanan bilgiler doğrultusunda Ek yerleştirme ve ÖSYM yerleştirme puanı nedir sorularının cevabı verilir. Eğer yerleştirme döneminde yukarıda sıralanan ek yerleştirme ve yerleştirme puanlarıyla ilgili bilgiler hakkında fikir sahibi olmaman durumunda yanlış bir tercih yaparak hüsrana uğraman söz konusu olabilir. Bunun için adayların doğru tercih yapması ve beklentileri hakkında hayal kırıklığına uğramaması için bu bilgileri dikkatle incelemesi gerekir.