Sözel bölüm mezunları sınava nasıl hazırlanmalı?

Gençler için olduğu kadar aileleri için de telaşlı zamanlardan biri üniversite hazırlık dönemidir. Bütün bir yıl boyunca verilen emekler ve yapılan hazırlıklar, kişinin hayalindeki üniversiteyi kazanabilmesi içindir. Sözel bölüm mezunu olarak sınav hazırlığı süresince sana yardımcı olacak ipuçları bu yazımızda!

Öncelikle sorumlu olduğun konuları bitirmen oldukça önemli. Bunun yanı sıra puanın yüksek oranda AYT üzerinden hesaplanacağı için bu alanda bilgilerini genişletmeye ihtiyacın olabilir. Önceki yıllarda çıkmış sınav sorularını çözerek eksik olduğun konuları belirleyebilir ve bilgilerini tazeleyebilirsin. Ezber yapmak, sözel bölüm mezunları için sınav stratejileri arasında yer alır. Ancak anlamak, ezber yapmaktan daha çok işine yarar.

Sözel öğrenciler derslere nasıl çalışmalı?

Farklı bölüm öğrencileri aynı dersleri görmezler. Sözel, sayısal ya da dil okuyan öğrencilerin sorumlu olduğu dersler birbirinden ayrılır. Faydalı bir çalışma süreci geçirmek isteyen sözel bölüm öğrencilerinin dikkat etmesi gereken detaylar şu şekilde sıralanabilir;

  • Edebiyat, çoğunlukla ezber yapılması önerilen derslerin başında gelir. Ancak strese girmene gerek yok, ezberden daha çok işine yarayacak teknikler mevcut. Çeşitli kodlama teknikleri sayesinde birçok bilgiyi hafızana kolayca yerleştirebilirsin. Bunun yanı sıra küçük kağıtlara konu özetleri yazabilirsin. Bunları yazarken büyük bir çoğunluğu hafızana yerleşecek. Genellikle uzun paragraflardan oluşan edebiyat sorularında bazı kilit kelimeler kullanılır. Bu kelimeleri ve anlamlarını bir kağıda yazıp her gece uykuya geçmeden önce 2-3 kez tekrar edebilirsin. Akımlar ve dönemleri anlamak için ise karakteristik özelliklerinin olduğunu fark etmen önemli. Bu noktada gözde canlandırma yapmak, bu akımlara ve dönemlere ait filmler seyretmek işine yarar. 
  • Tarih dersi sorularında ise bilgi önemli. Önemli tarihleri, kronolojik sırayla bir deftere yazabilir ve zihin haritaları oluşturabilirsin. Kolayca görebileceğin bir yere asmak, bilginin hafızana yerleşmesine yardımcı olur. Sınava hazırlık sorularını çözerken tarih dersinde yaptığın hataları not edip o konularla ilgili bol bol özet okuman gerekir. Tarih dersinde çok fazla öncül olduğu ve her öncül bir bilgiye tekabül ettiği için bu notları çıkarman önemli. Bu notlar sayesinde de yaptığın yanlışlardan doğruyu öğrenme fırsatı yakalamış olursun. 
  • Sözel bölümde ders çalışma yöntemlerine devam ederken coğrafyanın önemini atlamamak lazım. Coğrafya, ezber bilgiler içeren dersler arasında yer alır. Bunun yanı sıra harita bilgisi oldukça önemlidir. Bir adet Türkiye ve bir adet dünya haritası alıp odana asmakla başlayabilirsin. Harita üzerine post-it kağıtlar yapıştırarak ovaları, kanalları ve diğer önemli unsurları işaretlemek öğrenme sürecine katkı sağlar. Bu çalışmalardan sonra görüntüler görsel hafızaya yerleşir. Çeşitli kodlama yöntemlerini yine cografya dersinde de kullanabilirsin. Bu şekilde bilgileri daha kolay hafızana yerleştirme şansın olur. 

Sözelcilere önemli tavsiyeler!

Sözel bölüm sınavında dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemlisi, bilmediğin ya da o sırada kafanı karıştıran sorularda çok zaman harcamadan devam etmen gerektiğidir. Aksi halde fazla zaman harcayabilir ve bildiğin sorulara bakma şansın olmayabilir. Sözel bölüm sınavında zaman yönetimini doğru şekilde yapmana olanak tanıyacak olan en önemli husus pratik olmaktır. Eğer puanını daha fazla yükseltmek gibi bir amacın varsa matematik sorularından çözmen, sana avantaj kazandırır. Bunun için en azından temel kavramlar ve problemler konularına odaklanabilir ve sınav esnasında yalnızca bildiğin soruları çözebilirsin. Bu sayede zamandan da tasarruf sağlayabilirsin. Alan yeterlilik testleri içerisinde senin sorumlu olduğun dersler; edebiyat, coğrafya, tarih ve felsefe grubu içerisinde yer alan psikoloji, sosyoloji, mantık, felsefedir. Sözel bölümde nasıl başarılı olunur sorusu birçok kişinin aklına “Matematik çözmek zorunda mıyım?” sorusunu da beraberinde getirir. Hayır, matematik sorularını çözmek zorunda değilsin. Sözel bölüm öğrencilerinin başarılı olmak için tek yapması gereken sorumlu olunan derslere yoğunlaşıp sınavda bu kısmı tamamlamaktır.  Tabii diğer adaylar arasında fark yaratmak ve puanını daha çok arttırmak için bildiğin konulardaki matematik sorularını çözmen de önemli. Bu nedenle vaktin kalırsa bu alanlara da göz atabilirsin.