Üniversite sınavına hazırlık için nereden başlamalı?

Üniversite sınavına girecek olan kişiler için hazırlık dönemi çok önemli bir süreçtir. Hayalindeki üniversite ve bölümü tutturmak için adımlarını planlayarak atmalısın. Hedef belirlemekten kaynak seçimine kadar pek çok detayı göz önünde bulundurmalısın. İşte detaylar…

Birçok kişinin başarısız olma korkusu duyduğu bu sınav için en önemli hazırlık aşaması planlama yapmaktır. Özellikle sınava az zaman kaldığında çalışmaya başlayan kişiler için panik olmak kaçınılmazdır. Üniversite sınavı hazırlığıyla ilgili önemli bilgiler içeren bu yazıyı okumaya devam ederek pratik ipuçları bulabilirsin.

Bir hedef belirleyerek başla!

Hedef belirlemek, sürecin en önemli noktalarından biridir. Bu sebeple önce kendine “Ben hangi mesleği yapmak istiyorum?” diye sorabilirsin. Bu soruya vereceğin cevap önemli, çünkü içerisinde tüm süreci nasıl planlaman gerektiğine dair bilgi barındırır. Üniversite sınavına giriş süreci, herkes için farklı şekilde geçer. Kendin için doğru seçimler yaptığın zaman bu süreci oldukça rahat geçirmen mümkün.

Planlama yap!

Üniversite sınavına nasıl hazırlanılır sorusunun pek çok yanıtı olabilir. Ancak işe doğru bir planlama yapmakla başlayabilirsin. Planlamanın kilit noktaları arasında ders programı hazırlamak yer alır. Kendine uygun olacak şekilde çalışma saatlerini belirleyebilirsin. Hafta hafta hangi konular üzerine çalışacağını ve buna kaç saat zaman ayıracağını planlamalısın. Çalışmanın verimli geçmesi adına mola sürelerinin dahi belirlenmesi gerekir. Örneğin; 40 dk. ders çalışma süresi ve 10 dk. mola uygun bir seçim olabilir. Bu süreleri deneyerek kendine en uygun zaman aralığını belirleyebilirsin. Dinlenmeyi ihmal etmek, uzun vadede sorun oluşturabilir. Bunun yanı sıra uyku düzeninin de planlı olması oldukça önemlidir. Günde ortalama 8 saat uyuyacak şekilde düzen belirlemeli ve oluşturduğun programı takip etmelisin.

Kaynaklarını belirle!

Doğru kaynak seçimi, hedef belirlemenin ve planlamanın ardından gelen en önemli noktalardan… Üniversite sınavına hazırlanırken rastgele kaynaklardan ders çalışmak zaman kaybına yol açabilir. Bu sebeple önemli kaynaklardan öncelikli olarak faydalanmak doğru bir seçimdir. Eğer konularla ilgili bir bilgiye sahip değilsen tarama yapabilir ve doğru müfredatı içeren kaynaklardan faydalanabilirsin. Bunun yanı sıra konu anlatımlı kaynaklar kadar test kitapları da edinmek gerekir. Çalıştığın konuları test çözerek pekiştirmek en doğru yoldur. 

Çalışma ortamın çok önemli!

Çalışma ortamının düzeni, konsantrasyon açısından oldukça önemli. Ders çalışma yöntemleri ise dikkat edilmesi gereken diğer önemli konulardan. Bunun için çalışma ortamında dikkat dağıtacak unsurlara yer vermemen gerekir. Bunun yanı sıra mekanın temizliği ve düzeni oldukça önemlidir. Düzenli olarak havalandırarak içeri temiz hava girmesini sağlaman gerekir. Güneş ışığı da enerjini yükseltir. Son olarak uyku pozisyonuna hızlı bir şekilde geçebileceğin yerlerde çalışmaman tavsiye edilir. Mümkün olduğunca yataktan uzak ve dik pozisyonda çalışmaya özen göstermelisin. Çalışma sürecini verimli bir şekilde geçirmen için bu noktalara dikkat etmek sana fayda sağlayacaktır.

Heyecanını kontrol altında tut!

Pek çok kişi, benzeri kaygıları taşır. Planlı sınav hazırlığı ve düzenli çalışma temposu kendine güvenmene yardımcı olur. Bu yüzden önceliğin sadece çalışmak ve eksiklerini tamamlamak olsun. Ne kadar fazla test çözersen o kadar çok faydasını görebilirsin. Sınav esnasında soğukkanlı olabilmek için sana yardımcı olacak bazı nefes egzersizlerini uygulayabilirsin. Bu sayede heyecanını kontrol altına alman daha kolay olur. Bunun için burundan nefes almak ve aldığın nefesi uzun süreli bir şekilde yine burundan vermek vücudunu rahatlatır. Sakin olmak, başarı derecesini artıran en önemli noktalardandır.