Blok çalışma mı dönüşümlü çalışma mı daha doğru?

Tek bir konuyu bir seferde çalışmaya “blok çalışma” denir. Blok çalışma, bilginin kararlı bir şekilde arka arkaya tekrar edilmesidir. Peki, başarı için bu yöntem nasıl kullanılmalı? Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin senin için anlattı.

Eğitimciler, yeni bir bilgiyi ve beceriyi edinmenin en etkili yolunun, onu öğrenene kadar tekrar etmek olduğunu söyler. Bu nedenle blok çalışma eğitimciler arasında oldukça yaygındır. Ancak araştırmaların ortaya koyduğu yeni gerçek, blok çalışma sonucu edinilen bilgilerin geçici olduğu ve çabucak unutulup gittiğidir. Oysa iki veya daha fazla konuyu eş zamanlı dönüşümlü çalışmak, blok çalışmaya karşı daha güçlü bir alternatiftir. Sınavda sorulacak A, B ve C konularını çalışman gerektiğini düşün.

Çalışman büyük olasılıkla şu şekilde olacaktır: AAA-BBB-CCC. Bu, blok çalışma modelidir. Belirli bir zamanda bir konuya odaklanır, bu konuyu tamamladıktan sonra bir başka konuya geçersin. Dönüşümlü çalışma modeli de ABC-ABC-ABC biçiminde olur. Sınavlardan önce sabaha kadar yaptığımız çalışmalarda genellikle blok çalışma tekniğini kullanırız.

Dönüşümlü çalışma daha avantajlı

Blok çalışma, ilk etapta verimli bir strateji gibi düşünülebilir ve bu nedenle dönüşümlü çalışma modeline göre daha çok tercih edilebilir. Blok çalışma, ertesi günkü sınavlarda başarılı olmanı sağlar; ancak final sınavları için çalışmaya başladığın zaman konunun büyük kısmını unuttuğunu görürsün.

Bilgiyi öğrenmek, aslında hikayenin sadece bir parçasıdır. Önemli olan öğrenilen bilginin daha sonra ihtiyaç duyulduğu anda hatırlanabilmesidir. İşte bu nedenle dönüşümlü çalışma, blok çalışmaya karşı daha etkili bir seçenektir. Dönüşümlü çalışmada öğrenme, blok çalışmaya göre daha yavaş gerçekleşir. Dönüşümlü çalışma, bu yüzden ilk etapta tercih edilmez.

Ayrıca yeni bir konuyu tam anlamaya başlamışken, konunun değiştirilmesi öğretmenler ve öğrenciler açısından kafa karıştırıcı gibi gözükebilir. Fakat araştırmalar tam öğrenmenin ve uzun süreli akılda tutmanın, blok çalışmaya göre dönüşümlü çalışmada gerçekleştiğini gösteriyor.

Sayısal derslerde daha etkili

Eğitim kurumlarında yapılan araştırmalar, dönüşümlü çalışmanın özellikle sayısal derslerde daha etkili bir çalışma yöntemi olduğunu ortaya koyuyor. Blok çalışma yönteminde, aynı konudaki birkaç soruyu çözdükten sonra diğer soruları çözmek kolaydır, sonuçta sorular birbirine benzer. Ancak girdiğin sınavlarda süreç bu şekilde işlemez.

Bir soru türünden bir başka soru türüne geçmen gerekir. Farklı problem türlerindeki prensipleri birbirinden ayırabilen bir öğrenci, yabancı olduğu durumlarda bile doğru çözümler üretebilme konusunda başarılı olur. Bu beceri blok çalışmadan ziyade karma çalışma yönteminde elde edilir. Bu konuda yapılan bir araştırma, karma çalışma yönteminin beynin kavramlar arasında ayrım yapma yeteneğini geliştirdiğini söylüyor.

Blok çalışmada hangi çözüm yolunun kullanılacağı kararını verdikten sonra işin zor kısmı bitiyor. Oysa dönüşümlü çalışmada her uygulama bir öncekinden farklıdır. Bu nedenle ezberci yanıtlar burada işe yaramıyor. Bunun yerine beynimiz sürekli farklı çözümler aramaya odaklanıyor, böylelikle beynin yeni durumlara uyum sağlama gücü artmış oluyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı sadik_gultekin_2023-1024x1024.jpg

Konuk Yazar: Sadık Gültekin

Eğitim Uzmanı

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.