Yeni bir bilgi kolayca nasıl öğrenilir?

Özellikle üniversiteye hazırlık sürecinde birçok bilgiyi aynı anda öğrenmek durumunda kalırız. Peki, başarılı bir hazırlık dönemi geçirmek için her yeni bilgiyi nasıl kalıcı hale getirebiliriz? Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin soruyu senin için cevaplıyor.

Konuya bir teknikten bahsederek girmek istiyorum; Feynman Tekniği… Ünlü fizikçi ve Nobel Ödüllü Richard Feynman tarafından oluşturulmuş kalıcı ve etkili öğrenmeyi amaçlayan dört adımlı bir tekniktir bu. Bir konuyu ya da bir kavramı daha kolay ve kalıcı bir şekilde öğrenmek için kullanılır. Feynman Tekniği’nin temelinde bir şeyi öğrenmek istiyorsan, bunu basit bir şekilde açıkla mantığı yatar.

Anlamadığın konuları anlamak istediğinde, anladığın fakat sınavlarda unuttuğun konuları hatırlamak istediğinde, sınav öncesi etkili bir çalışma yöntemi olarak bu tekniği kullanabilirsin. Feynman Tekniği, yalnızca öğrenmeyi ve hatırlamayı kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda sana farklı şekilde düşünme yöntemleri kazandırır. Eminim bu yöntem, üniversite sınavlarına hazırlanırken hatta daha sonra üniversitede okurken de işine çok yarayacaktır.

Feynman, çalışmasına Princeton Üniversitesi’nde öğrenci iken, bildiklerini ve bilmediklerini kaydedip iki taraf arasında ilişkilendirmeler yapmakla başladı. Bu konuda kapsamlı bir defter oluşturdu. Bu deftere “Bilmediğim Şeylerin Not Defteri” adını verdi. İşte Feynman Tekniği’nin dört adımı:

Önce konuyu belirle

Önce öğrenmek istediğin konuyu seç ve boş bir kağıt al. Kağıdın en başına öğrenmek istediğin konunun başlığını yaz. Sonrasında öğrenmeye çalıştığın konu hakkında bilgin dahilinde olan her şeyi kaydet. İlerleyen süreçte yeni bilgiler öğrendikçe, bu yeni bilgileri o notlara ekle. Çalışılan bu konu üzerinde kağıda akla gelen her şeyi yaz ve konu üzerinde sürekli güncelleme yap.

Konuyu bilmeyen birine anlatır gibi anlat

Seçilen konuyu hiç bilgisi olmayan birine öğretirmiş gibi yap. Feynman, özellikle yeni bir konuyu öğrenmeye başlayanlar için çok net adımlar belirlemiştir. Ayrıca Feynman anlatılacak olan konunun basit bir anlatım düzeyine çekilmesi gerektiğini savunur. Bunun için de konuyu beş yaşındaki bir çocuğa anlatabilme düzeyini örnek verir. Konuyu temel ve basit yöntemlerle ele almaya çalışmalısın.

Takıldığın noktada kaynağa geri dön

Hatırlamakta ya da anlatmakta zorlandığın yerler olduğunu fark ettiğinde konu hakkında çalıştığın kaynaklara geri dön. Öğrendiklerini kağıda aktarabilecek hâle gelinceye kadar tekrar tekrar oku ve çalış. Amacın notların ve öğrendiklerin arasındaki bilgi boşluklarını tespit etmek olsun. Bunu yaptığın zaman öğrenmenin realize edilmesi için en büyük adım atmış olursun. Ne öğrenecektin ve şimdi neleri bilmiyorsun?

Basitleştir ve benzerlikler kur

Kısa cümlelerle ve açıklamalarla bir hikaye kurgula. Önemli bilgileri bu hikayede bir araya getir. Sonra bunu yüksek sesle okumaya başla. Sonra bunu konuyu bilmeyenlere anlatır gibi davran. Burada eksikleri çok net görebileceksin. Anlatımda benzer ögelerden faydalan ve anlatıma basit cümlelerle devam et. Bu dört adım, herhangi bir yeni konuyu hızlı bir şekilde öğrenmek veya önceden öğrenilmiş konuları güçlendirmeni sağlamak açısından güçlü ve etkili bir tekniktir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı sadik_gultekin_2023-1024x1024.jpg

Konuk Yazar: Sadık Gültekin

Eğitim Uzmanı

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.