Yükseköğretim kurumlarında ikinci öğretim olarak öğrenim görme hakkı kazanan kişiler, öncelikle yurt imkanlarını merak eder. İkinci öğretim öğrencilerinin KYK yurt başvurusunun nasıl yapılacağı, hangi kriterlerin sağlanması gerektiği, izin günleri gibi çeşitli konularda araştırma yapar. İkinci öğretim öğrencilerinin KYK yurtlarında konaklamasına yönelik merak ettiğin tüm bilgilere Üniversite Rehberi Blog’dan ulaşabilirsin.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans programlarında ikinci öğretim olarak öğrenim gören öğrenciler, devlet yurtlarında barınma hakkı elde edebilir. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesine bağlı olarak hizmet veren KYK yurtları, öğrencilerin barınma, beslenme ve çeşitli sosyo-kültürel ihtiyaçlarını karşılayabileceği kamu kurumlarıdır. KYK yurtlarına ikinci öğretim öğrencilerinin kabulü, bakanlığın belirlediği politika ve prosedürlere göre belirlenir.
İkinci öğretim KYK yurdunda kalabilir mi?
İkinci öğretim, öğrencilerin üniversitelerin lisans ya da ön lisans programlarında akşam saatlerinde öğrenim görmesi anlamına gelir. Birinci öğretim hakkı kazanan öğrencilerde olduğu gibi ikinci öğretim gören kişiler de devlete bağlı hizmet veren yurtlarda konaklayabilir. KYK yurdunda barınmak isteyenler, bakanlığın belirlediği kriterler çerçevesinde belirlenen bir puanlama sistemine tabi tutulur. KYK yurtlarının ikinci öğretim öğrencilerine öncelikleri olmasa da tıpkı birinci öğretim gören öğrenciler gibi KYK yurtlarında barınma hakkı elde edebilir.
İkinci öğretim öğrencileri özel yurtlarda konaklayabilir mi?
Üniversitelerin ön lisans veya lisans bölümlerinde öğrenim hakkı kazanan öğrenciler, KYK yurdunda kalmak için başvuru yapabilir. Bakanlığın birtakım prosedürler çerçevesinde belirlediği kriterler arasında örgün öğrenim koşulu yer alır. İkinci öğrenim görme hakkı kazanan öğrenciler, devlet yurtlarında konaklamak için başvuru yapabilir. Öğrencilerin yaptığı başvurular onaylanmazsa ikinci öğretim öğrencilerinin alternatif yurt seçenekleri arasında özel yurtlar mevcut olabilir. Özel yurtların ücretleri, öğrencilere sunulan oda özelliklerine göre farklı miktarlarda belirlenir. Kişi sayısı, yemek ve internet gibi özellikler dahil edildiğinde öğrenciler, konaklarken değişkenlik gösteren ücretler öder.
İkinci öğretim öğrencileri nasıl KYK yurt başvurusu yapar?
Yükseköğretim kurumlarında ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim hakkı kazanan öğrenciler, ikamet ettiği il dışında öğrenim görebilir. Bu gibi durumlarda öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı hizmet veren KYK yurtlarında barınma hakkı elde edebilir. İkinci öğretim öğrencilerinin KYK yurt başvurusu, e-Devlet portalı üzerinden gerçekleşir. Başvuru esnasında talep edilen evrakları tamamlayan öğrenciler, e-Devlet sistemi üzerinden evrakları yükleyip KYK yurt başvurularını tamamlayabilir. e-Devlet şifresi bulunmayan öğrenciler, diğer giriş yöntemlerini deneyebilir veya PTT şubelerine gidip e-Devlet şifresi alarak başvurularını gerçekleştirebilir.
İkinci öğretim öğrencilerinin KYK yurt izin hakkı kaç gün?
Öğrenciler, KYK yurdunda konaklarken bakanlığın belirlediği gün sayısına bağlı olarak izin kullanabilir. Bakanlık KYK yurdunda konaklayan öğrenciler için izin gün sayısını belirlerken yükseköğretim kurumlarının akademik takvimlerini baz alır. İkinci öğretim öğrencilerine yönelik yurt politikaları kapsamında belirlenen izin gün sayısı hafta sonu tatilleri, özel izinler ve resmi tatiller haricinde toplam 30 gündür.
İkinci öğretim öğrencileri yurt başvurusu ne zaman yapar?
Öğrenciler, devlet yurtlarında barınmak için başvuru sürelerini ilgili bakanlığın resmi web sayfası üzerinden yapılan duyurular ile takip edebilir. İkinci öğretimde öğrenim gören kişiler, KYK başvurularını ÖSYM yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından itibaren gerçekleştirir. KYK yurt başvurusu onaylanmayan öğrenciler ise ikinci öğretimde yurt konaklaması için diğer seçenekler arasında yer alan özel yurtları tercih edebilir.
İkinci öğretim öğrencileri ne kadar KYK yurt ücreti öder?
Devlet yurtlarında barınmak ücretlidir. İkinci öğretim öğrencileri için yurt imkanları, fiziki konumu ve barınma durumuna bağlı olarak KYK ücretleri değişiklik gösterebilir. KYK yurtlarındaki kontenjan durumu ve dağılımı sonucunda barınma hakkı elde eden ikinci öğretim öğrencileri, birinci öğretim öğrencilerinin ödediği ücret ile aynı miktarı öder.