Erasmus, Farabi, Mevlana öğrenci değişim programlarına dair tüm detaylar

Erasmus, Farabi, Mevlana öğrenci değişim programlarını duydun mu? Bu değişim programları ile yurt dışına çıkabilir, yabancı dil başta olmak üzere farklı alanlarda kendini geliştirebilirsin. Öğrenci değişim programları içerisinde en yaygın olanlardan Erasmus, Farabi ve Mevlana programlarına dair tüm detayları senin için derledik! Yazımızı okuyarak kendine en uygun değişim programını bulabilirsin.

Değişim programı neye denir?

Öğrencilerin farklı ülkelerdeki okullarından, farklı ülkelerdeki okullara okul döneminin belirli bir döneminde gitmesine imkan tanıyan öğrenci değişim programları oldukça popüler… İsteyen öğrenciler, eğitimlerinin belirli bir dönemini yurt dışındaki başka bir üniversitede tamamlayabilir. Öğrenci değişim programları üniversitelerde, yüksek öğretim kurumlarında, araştırma enstitülerinde ya da K-12 kurumlarında okumakta olan öğrencilerin faydalanabileceği programlardır. 

Tercih edilen detaylara göre programlarda değişiklik olabilir. Belirli bir dönem, belirli bir yıl ya da daha farklı şekilde programdan yararlanılabilir. Aynı şekilde öğrenci değişim programında gidilmek istenen ülke ve bölgelere göre de yararlanabileceğin program değişebilir. Öğrenci değişim programlarına dahil olarak yabancı dil başta olmak üzere birçok alanda kendini geliştirebilirsin.

Erasmus öğrenci değişim programı nedir?

Avrupa Birliğine ait bir program olan Erasmus; eğitim, spor, kültürel ve gençlik alanındaki faaliyetleri içermesinin yanı sıra öğrencilerin kişisel gelişimlerini de sağlayan bir öğrenci değişim programıdır. Öğrencilerin kendilerini geliştirmesinin yanı sıra birçok Avrupa üniversitesinde eğitim imkanı almalarını sağlar. Erasmus, sanılanın aksine sadece dil öğrenme ya da sadece burs programı değil, birçok alanda faaliyetleri ve gelişmeleri içeren kapsamlı bir değişim programıdır. 

Erasmus’un kapsama bölgesi ise 28 AB üyesi olan ülkeyi içerir. Bu ülkeler dışında kalan yerlere öğrenci değişim programı ile gitmek istiyorsan, diğer programları araştırman gerekir. Aynı şekilde ülkemiz AB üyesi olmadığı için bu ülkelerden bizim ülkemize Erasmus + ile öğrenci gelemez.

Kimler Erasmus öğrenci değişim programından faydalanabilir?

Ülkemizdeki öğrenciler 2004 senesinden beri Erasmus programından faydalanıyor. Erasmus + değişim programına dahil olabilecek unvan-kişilerden bazılarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün;  

  • Meslek okulunda okuyan öğrenciler ve tüm mesleki eğitim çalışanları
  • Üniversitede okuyan öğrenciler ve akademisyenler
  • İlkokul ve ortaokul öğrencileri ve öğretmenleri
  • 13 – 30 yaş arasında olan gençlik kuruluşları çalışanları ile üyeleri
  • Spor ile ilgili çalışma yapanlar

Birçok farklı alan ve faaliyeti içeren Erasmus + oldukça kapsamlı bir şekilde kişi ve kurumlara hitap ediyor.

Erasmus öğrenci değişim programının avantajları

Farklı ülkelere giderek orada değişim programına dahil olmak oldukça avantajlıdır.

Avantajlarından ilki elbette yabancı dil gelişimi! Alacağın eğitim ile birlikte yeni arkadaşlar ve çevre edinerek dil gelişimine de katkı sağlayabilirsin. Aynı zamanda başka bir ülkenin kültürünü öğrenme ve fırsat buldukça gezmek de son derece avantaj yaratan bir durumdur. 

Farabi öğrenci değişim programı nedir?

Farabi öğrenci değişim programı, yükseköğretim kurumları arasında yapılan ve öğrencilerle öğretim üyelerinin değişimini kapsayan bir programdır. Bir ya da iki dönemi kapsayan Farabi programı, aynı eğitim ve öğretim faaliyetlerinin başka kurumlarda devam ettirilmesini sağlar.

Farabi değişim programında öğretmen ve öğrenciler, yalnızca yurt içinde değişim programından yararlanır. Eğer yurt dışında bir değişim programına katılmak istersen, diğer değişim programlarını tercih etmen gerekir.

Kimler Farabi öğrenci değişim programından yararlanabilir?

Farabi öğrenci değişim programından kimlerin yararlanabileceğini merak ediyor musun? Bu programdan üniversite öğrencileri yararlanır. Diğer katılımcı detayları ise şu şekilde verilebilir:

  • Ön lisans öğrencileri
  • Yüksek lisans öğrencileri
  • Doktora öğrencileri
  • Lisans öğrencileri
  • Tüm bu düzeylerde eğitim veren öğretim üyeleri

Eğer sen de bu öğrencilerden biriysen, Farabi öğrenci değişim programından yararlanarak bir ya da iki dönem süren bu eğitimi alabilirsin. Başvurular her yıl mart ayında gerçekleştirilir. Yapılan başvurularda güz ya da bahar dönemini belirterek başvurunu gerçekleştirebilirsin.

Farabi öğrenci değişim programının avantajları

Farabi öğrenci değişim programı, ülkemizde yer alan farklı üniversitelerin programlarından yararlanma fırsatı verdiği gibi yeni beceriler edinme, özgüven kazanma gibi konularda da sana artı sağlar. Aynı zamanda Farabi, burs olanakları ile de öğrencilere destek sunar. Öğrencilere karşılıksız bir burs veren değişim programı, öğretim üyelerine de ek ders ücret ödemesi yapar.

Mevlana öğrenci değişim programı nedir?

2011 yılında yayınlanan kararla, Mevlana değişim programı aktif hale geldi. Bu programla yurt içi öğrencileri ve öğretim elemanlarıyla, yurt dışı öğrencileri ve öğretim elemanları arasında değişimin önü açıldı. Böylelikle öğrenciler en az bir dönem, en fazla da iki dönem bu programa dahil olabilmeye başladı. Öğretim üyeleri ise en az bir hafta ve en çok üç ay bu programdan yararlanabiliyor. En fazla talep gören öğrenci değişim programlarından biri olan Mevlana Değişim Programı yalnızca bizim ülkemizdeki öğrencileri kapsamıyor. Farklı ülkelerden de ülkemize bir ya da iki dönem için öğrenciler gelebiliyor.

Kapsadığı ülkeler oldukça geniş. Avrupa’dan Güney Kafkasya’ya, Orta Asya’dan Sahraaltı Afrika’ya, Kuzey Amerika’dan Latin Amerika’ya ve Asya Pasifik’e kadar yayılıyor. Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Azerbaycan, Gana, İsviçre, İtalya, Arnavutluk, Hindistan, İran, Rusya ve Makedonya gibi ülkeleri bu listede görmek mümkün; ancak dikkat etmek gereken nokta mevcut. Üniversitelerin protokolü her ülkeyi kapsamayabiliyor. Yani üniversitenin hangi ülkelerle protokol oluşturduğunu araştırarak başvurunu yapman gerekiyor.  

Tüm diğer programlar gibi web sitesinde form doldurarak başvuru yapılmasının yanı sıra ilgili kurum ofisinden de başvuru yapılabiliyor. Bu değişim programına katılmak istediğinde mart ayında başvurunu yapabilirsin.  

Mevlana öğrenci değişim programına başvurmak istiyorsan, önce dünyanın birçok yerinde yer alan ülke ve üniversitelerden gitmek istediğine karar vermen gerekir. Eğitimini yarım dönem ya da tam dönem hangi üniversitede sürdürmek istediğini belirledikten sonra formları doldurman ve başvurunu yapman yeterli olacaktır!

Kimler Mevlana öğrenci değişim programından yararlanabilir?

Mevlana öğrenci değişim programından yararlanmanın tek şartı var diyebiliriz o da ülkemizde yer alan bir yükseköğretim kurumunda aktif olarak öğrenci ya da öğretim elemanı olarak kaydının olması.

Eğitimin örgün eğitim olması gerekir. Aynı zamanda akademik not ortalaması da en az 2,5 olmalıdır. Bu şartları sağlayan ve üniversite kaydı olan herkes başvurusunu yapabilir. Bu sayede tercih ettiğin şehir ve üniversitede belirlediğin dönem kadar kalarak burada eğitime devam eder, farklı arkadaşlar edinerek bölgeyi ve şehri de tanıma fırsatı elde edebilirsin. 

Mevlana öğrenci değişim programının avantajları

Mevlana öğrenci değişim programı, tıpkı diğer programlar gibi dil, kültürel gelişim, çevre edinme gibi faydalar sağlar; ancak en büyük avantajı herhangi bir bölge ya da ülke sınırı olmadan dünyanın her yerine gidebilmenin mümkün olmasıdır.

Her öğrencinin yarım dönem de olsa öğrenci değişim programlarından yararlanması onlara kısa sürede büyük tecrübeler katar. Karar vermek adım atmana yardımcı olur. Notlarını yüksek tutman başarının en büyük sırrı. Sırada başvuru aşaması ve evraklar var. Bunları tamamladıktan sonra başvurunu yaparak gelecek sonucu bekleyebilirsin.