İleride hangi mesleği yapmak istediğimden emin değilim. Bu belirsizlikle üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmeliyim?

Ortaokuldan itibaren lise ve üniversite sınavları için yoğun bir emek ve performans harcayan çoğu aday, bütün bu hazırlığın sonunda kendini nelerin beklediğine ilişkin derinlikli bir araştırma ve sorgulama sürecini ihmal etmektedir. 

Meslek ve kariyer karar süreçlerini iyi yönetebilmenin yolu kendini, meslek ve kariyer alanlarını iyi tanımandan geçer. Doğal olarak her meslek ve kariyer alanı o farklı yetenekler gerektirir. Bireyler ise her konuda aynı ilgi, yetenek ve yetkinliğe sahip değillerdir.  

Meslek alanlarından bazıları üst düzey yetenek gerektirir. Örneğin; yazarlık, sanatçılık, sporculuk gibi meslekler bu kategoridedir ve salt eğitimle bu eksikler giderilemeyebilir. Ancak akademik programların pek çoğu farklı yeteneklere gerek duysa bile çoğu eğitimle geliştirilebilen ve kazanılabilen yetkinliklerdir. Eğer bir meslek için “Kesinlikle yapamam!” demiyorsan, önüne yüzlerce alternatif çıkabilir ve onlar arasından seçimlerini rahatlıkla yapabilirsin. 

Bir mesleği kesinlikle yapamayacak oluşunla ilgili yargıya da kendini ve o meslek alanının sınırlarını bilmeden karar vermemen gerekir. Çoğu aday popüler meslek alanlarına kendini hapsederek kendine uyabilecek birçok alternatif mesleği daha sürecin başında ıskalayabilmektedir. Çoğu adayın sınav kaygısı yaşamasının arka planında bunun yattığını söyleyebiliriz. Alternatifin ne kadar az ise riskin ve kaygın da o derece yüksek olacaktır.  

Günümüz Türk akademisi sana 700’e yakın birbirine benzeyen ya da birbirinden çok farklı alternatifler sunuyor. Her geçen gün de bunların sayısı artıyor. Uzmanlığın daha önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz. Toplumsal organizasyonda her meslek ve uzmanlık alanına mutlaka ihtiyaç duyuluyor.  

Çeşitliliğin ve alternatifin bu kadar bol olduğu bir çağda bu sorunun üstesinden rahatlıkla gelebilirsin. Yeter ki ne yapmak istediğine, seni neyin mutlu edeceğine ve ileride nasıl bir yaşam hayal ettiğine karar ver.  

Mesleklerin geçerlilik süresinin artık eskisi gibi bir ömür olmadığını da gözden kaçırma. Geri dönüşü olmayan bir yola hiç girmeyeceksin. Gerek eğitim gerekse çalışma hayatında kişisel gelişimini güncelleyecek pek çok fırsat ile karşılaşacaksın. Önlisansta erişemediğin hayalini lisans ile lisansta erişemediğin hayalini ise yüksek lisans ile halledebileceğin birçok alternatif çıkacak karşına.  

Artık diplomanın bile sorgulanmayıp farklı yetkinliklerin sorgulandığı bir dünyaya doğru gidiyoruz. Bugün geçerliliği olan ve senin hayallerini süsleyen pek çok meslek alanı belki de kısa süre sonra değişip dönüşecek hatta toplumsal geçerliliğini yitirecek. Değişimi doğru okumalı, dünyaya bu gözle bakmalı, kariyer planına aşılmaz kale duvarları örmemelisin.