İstediğim mühendislik bölümlerini kazanamıyorum. İleride mühendis olarak çalışabilmem için hangi bölümleri tercih edebilirim? 

Ülkemizde 60 farklı mühendislik alanında eğitim verilmektedir. Türkiye’deki üniversitelerde bin 218 mühendislik programı bulunmaktadır ve son yıl bu mühendislik programları için 72 bin 699 kontenjan belirlenmiş, 68 bin 113 aday bu mühendislik programlarına yerleşmiş 4 bin 586 kontenjan boş kalmıştır. Kontenjan boşluklarının sebebi; mühendisliğe olan ilginin azalması değil bu programlara girerken 300 bin sıralama barajının olmasıdır. Mühendislik seçmek istemesine rağmen bu barajı geçemeyen adaylar, doğal olarak tercihleri arasına mühendislik programlarını alamazlar. 

Ülkemizde son yıllarda mühendislik programlarında en yüksek kontenjan ve talep patlamasını Bilgisayar Mühendisliğinde görmekteyiz. Üniversitelerimizdeki 171 Bilgisayar Mühendisliği programına 13 bin 368 kontenjan ayrılmıştır. Onu 10 bin 863 ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği, 8 bin 657 ile Makine Mühendisliği, 7 bin 272 ile de Endüstri Mühendisliği takip etmektedir.  

Yüksek katılımlı mühendislikler olduğu gibi daha az sayıda öğrenci alan yeni mühendislik dalları da sistemde yerini almaktadır. Bunlar arasında Nanoteknoloji, Optik ve Akustik, Polimer Malzeme ve Tıp Mühendislikleri gibi dallar bulunmaktadır. Ancak son yıllarda yazılım, donanım ve yapay zekâ gibi bilgisayar mühendisliği alanlarına büyük bir ilgi ve yönelim yaşanmaktadır. 

Sıralama barajı veya diğer sebeplerle bir mühendislik programına yerleşemiyorsan, mühendislik alanlarına benzer bilim dallarında eğitim almanın yolu kapalı değildir. Bunlar arasında Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Dijital Oyun Tasarımı, Endüstriyel Tasarım, Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Malzeme Bilimi ve Teknolojileri, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Pilotaj, Uçak Bakım ve Onarım, Uçak Elektrik ve Elektroniği ve Uçak Gövde ve Motor Bakımı gibi sayısal puanla öğrenci alan ve baraj sorunu olmayan pek çok bilim dalına yönelebilirsin. Eşit ağırlıklı puan türünde az sayıda da olsa farklı alternatif programlar bulunur. Elektronik Ticaret ve Yönetimi, Enerji Yönetimi, Havacılık Yönetimi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ve Yönetim Bilişim Sistemleri gibi programlar, mühendislik yeteneğin varsa bu hayaline katkı sağlayacak programlar olabilir. 

Bunlarla birlikte doğrudan teknik bir bilim dalı olmasa da bazı temel bilimler de mühendislik alanları ile ortak çalışır. Örneğin; Matematik, Matematik-Bilgisayar, Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi dallar da mühendislik nosyonuna yakın programlardır. 

Mühendisliğe yerleşmenin tek yolu elbette sınavın sayısal puan türünde 300 bin barajını geçmek değildir. 2 yıllık birçok teknik daldan da mühendislik programlarına dikey geçiş yapabilirsin. Bunun için 2 yıllık okulu bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavına girmen yeterlidir. İleride hedef olarak belirlediğin mühendislik alanın hangisi ise 2 yıllık okul tercihini de bu geçişe olanak sunan programlardan yana kullanmanı öneririm. Örneğin, bilgisayar mühendisliğine dikey geçiş yapman için 2 yıllık Bilgisayar Programcılığı programına yerleşmen uygun bir çözüm olabilir. 

İstediğin mühendislik programını doğrudan kazanamadığın takdirde aynı üniversitenin daha düşük puanlı bir diğer mühendislik programına yerleşerek çift ana dal ve yan dal gibi alternatif eğitim seçeneklerinden de yararlanabilirsin. Zaten mühendislik temel eğitimi tüm mühendislik programlarının ilk sınıflarında genel olarak aynı derslerden oluşur. Üçüncü ve dördüncü sınıfta daha çok alana uygun mühendislik derslerini alırsın.  

Çok tercih alan ve bilinen popüler mühendisliklerin yanında adını ve çalışma alanını bilmediğin pek çok mühendislik dalı da olabilir. Onlarla ilgili de veri ve bilgi toplamanı öneririm. Günümüzde mühendislik programları da genelden mikro düzeye doğru çeşitlenme ve genişleme eğilimindedir. Örneğin; bilinen klasik Makine Mühendisliği yerine Mekatronik Mühendisliği sana farklı yetkinlikler kazandırabilir. Bu tür yeni açılımlara zihnini kapatmamalı, tercih eğilimlerini ve alternatiflerini çoğaltmalısın. 

Sorunun cevabını dinlemek istersen videomuzu izleyebilirsin.